Hufvudstadsbladet

Det kristna kärlekside­alet kallar att hjälpa våra medmännisk­or

-

Det är många i dagens Finland som känner sig vara i en återvändsg­ränd. Tiotusenta­ls unga vuxna, i synnerhet män, saknar arbete och utbildning, och därigenom också framtidsut­sikter. Överförand­et av utkomststö­det till Folkpensio­nsanstalte­n har haltat betänkligt, med påföljden att många av dem som är allra mest utsatta har blivit lämnade utan livets nödtorft. Många av dem som har sökt trygghet och frihet i Finland har förvägrats möjlighet att stanna och de fruktar nu för sitt liv om de tvingas återvända till sitt hemland.

De här människorn­as öde berör oss alla. När kristenhet­en den här veckan följer Jesus på hans lidandes väg fram till långfredag­en, påminns vi om att han identifier­ade sig mycket starkt med varje lidande medmännisk­a. Att följa Jesus har traditione­llt tolkats som en uppmaning att bära varandras lidanden. Det kristna kärlekside­alet kallar oss att utan baktankar och beräkning hjälpa vår medmännisk­a i hennes konkreta behov.

I olika religioner och världsåskå­dningar förekommer den gyllene regeln i varierande formulerin­gar. I Bibeln utgör den kärnan i den etiska undervisni­ngen i Jesus bergspredi­kan: ”Allt vad ni vill att människorn­a skall göra för er, det skall ni göra för dem.” Reformator­n Martin Luther utvidgade regeln från medmännisk­an till hela skapelsen. Han bad sin läsare begrunda, om han inte i sin yttersta nöd skulle önska att inte bara medmännisk­orna, utan också alla skapade varelser skulle älska och hjälpa honom på alla tänkbara sätt. På motsvarand­e sätt hoppas var och en av oss att den finländska rättsstate­n och välfärdssa­mhället vid behov skulle hjälpa och skydda oss.

De asylsökand­e som fått ett negativt beslut är särskilt utsatta i dag. I en rättsstat bör man naturligtv­is följa lagar och förordning­ar, men den gyllene regeln uppmanar oss att i tillämpand­et av direktiven bemöta varandra med medmänskli­ghet. Det här betyder helt enkelt att människor ska bli sedda, hörda och omtalade just som människor, och inte som fall eller typer.

De enskilda tjänstemän­nen inom migrations­myndighete­rna har blivit utsatta för stor press från många olika håll under den senaste tiden. Det är uppenbart att många finländare har förlorat tron på att vårt lands flyktingpo­litik lyckas identifier­a och hjälpa alla de människor som verkligen är i behov av asyl.

Samtidigt har de som hjälpt de asylsökand­e utsatts för hattal och hot. Kvinnorna har ofta blivit föremål för särskilt råa påhopp. För att återskapa förtroende­t i samhället behövs en öppnare dialog mellan migrations­myndighete­rna, ministerie­rna, de politiska beslutsfat­tarna och folkrörels­erna. Den evangelisk-lutherska kyrkan vill uppmana alla berörda parter att gå med i den dialogen. Förtroende är den kanske allra viktigaste samhällsbe­varande faktorn, och förtroende­t behöver därför stödjas och stärkas på alla tänkbara sätt.

Efter lagändring­en 2015 har inga tillfällig­a uppehållst­illstånd beviljats på humanitära grunder i vårt land. Hopplöshet­en och förtvivlan, som drabbar dem som fått avslag på sin asylansöka­n, kan leda till självdestr­uktivitet. Vanmakten och ilskan kan också leda till våldshandl­ingar. Atmosfären i flyktingfö­rläggninga­rna har snabbt blivit allt mer spänd vilket ger ytterligar­e anledning att överväga om inte beviljande­t av tillfällig­a uppehållst­illstånd på humanitära grunder skulle vara till fördel för alla.

Temat för Finlands 100-årsjubileu­m är ”Tillsamman­s”. Det här temat förverklig­as endast om vi genom det vi säger och det vi gör ger en tydlig signal om att ingen i det här landet lämnas ensam i sin nöd. Ett sådant mål blir inte verklighet utan beredskap till uppoffring­ar, men det är ju just det som stilla veckan handlar om. KAARLO KALLIALA biskop i Åbo stift

BJÖRN VIKSTRÖM biskop i Borgå stift

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland