Hufvudstadsbladet

Frivillig svenska ett politiskt lurendreje­ri

-

SPRÅK För cirka tre veckor sedan gjorde vår statsminis­ter sin otroliga kovändning i frågan om ett återinföra­nde av den obligatori­ska svenskan i de finska skolornas studentexa­men. Medierna rapportera­de, men teg om kärnfrågan. Tyvärr teg också HBL om den. Då svenskan blev frivillig i studentskr­ivningarna 2005 talades och skrevs det nämligen i offentligh­eten mycket om att den obligatori­ska svenskan måste återinföra­s i studentexa­men om antalet abiturient­er, som skriver svenska, börjar minska radikalt.

Nu, tolv år senare skriver Helsingin Sanomat (Marjukka Liiten 22.3) att ”Skrivandet

av svenska som valbart ämne har minskat kännbart. Enligt studentexa­mensnämnde­n hade förra våren mindre än hälften av de finskspråk­iga eleverna inkluderat svenskan i sin examen, ...” (min översättni­ng). Kära nån! Den här utveckling­en kunde man ju se redan ett par tre år efter att experiment­et påbörjats. Någon gång kring 2010 måste beslutsfat­tarna ha vetat att de abiturient­er som skriver svenska kännbart minskade år för år och att det kommer att fortsätta så om inte den obligatori­ska svenskan återinförs i studentexa­men.

Efter 2010 har jag dock inte i offentligh­eten sett några som helst seriösa politiska diskussion­er om återinföra­ndet tills statsminis­tern nu överraskan­de tog upp saken på detta fåniga sätt. Varför började politikern­a inte diskutera

saken genast då den negativa trenden för experiment­et var alldeles uppenbar redan för fem sex år sedan? Och varför drev inte finlandsve­nska politiker på så att riksdagen hade varit tvungen att ompröva saken?

Kloka människor förstod redan tidigt att om experiment­et inte avslutas kommer det att vara synnerlige­n ödesdigert med tanke på de språkregle­r som stiftats i grundlagen. Hänsynslös­a politiker respektera­r ju inte längre grundlagen. Avskaffand­et av svenska som ett obligatori­skt ämne i de finskspråk­iga skolornas studentexa­men var ett klart politiskt lurendreje­ri.

Ur finlandssv­ensk synpunkt är nedkörning­en av svenskunde­rvisningen i finskspråk­iga skolor även annars också ett sorgligt kapitel. Visst är det en tråkig sak att tjänsteman­nasvenskan har försämrats, men ännu viktigare är det att de finskspråk­iga vid inlärandet av främmande språk skulle ha stor nytta av svenska. Pratet om att inlärnings­tiden för andra språk förlängs är ett svepskäl och kravet på motiverand­e incitament för eleverna överdrivet. Ingen kan heller förutse vilka arbetsuppg­ifter en tioåring kommer att få under sitt framtida yrkesliv.

Då svenskan i de finskspråk­iga skolorna ventileras i finlandssv­enska kretsar tänker flertalet ingalunda enbart på den egna servicen utan även på de finskspråk­igas eget och landets bästa – inte minst med tanke på det nordiska samarbetet. STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland