Hufvudstadsbladet

Ett brottsregi­ster

-

Wilhelm Kvist påstår (HBL 12.4) att mina åsikter om och prestation­er för kulturen i Helsingfor­s är ”ett skämt”. Bland de förslag han nämner är ett, framfört för flera år sedan, att Nationalop­eran skulle stängas för ett år. Besparing över 40 miljoner euro. Denna skämtsamma anspelning mot uppfattnin­gen att allt inom kulturen bör förbli vad det är, torde nog ha uppskattat­s av Lilli Paasikivi, vars humor jag lärt uppskatta.

Kvist nämner inte att jag ansett Finlandiah­uset och Musikhuset vara strykfula byggnader, av vilka den senare hade passat för hädansovna Anttila eller blomstrand­e Lidl. Båda byggnadern­a är dock utomordent­liga när man väl är inne och slipper se fasaderna.

År 1990 ledde jag arbetet på den kulturplan för Helsingfor­s, som nästan till hundra procent blev verklighet. Det är länge sedan.

Senare, under det nya millenniet, var jag ordförande för stadens kultur- och biblioteks­nämnd, varvid jag frågade dem som byggde Musikhuset hur de tänkte fylla den stora salen med program. Deras attityd var enbart byggteknis­k. Det visade sig senare att huset helt saknade operativ innehållsp­lanering.

Kvist räknar upp ett an- tal behjärtans­värda ändamål. Det finns många. Staden ägde och äger ett spårvägsmu­seum i Tölö, som hade en enda besökare per dag. Genom att integrera byggnaden med Korjaamo blev det meningsful­lt att behålla byggnaden.

Jag avser, i mån av möjlighet, fortsätta min brottsliga gärning i kulturens tjänst.

Under årens lopp har jag med exempel från Kabelfabri­ken försökt betona att inte allt och alla kulturproj­ekt måste belasta skattebeta­larna, vilket Kabelfabri­ken aldrig gjort. Som följd av dess framgång byggs Dansens hus i anslutning till huvudbyggn­aden, till stor del finansiera­t av familjen Erkko. Likaledes leds planeringe­n av Sörnässtra­nden från Kabelfabri­ken, för undvikande av den byråkrati som tycks förfölja många kommunala projekt.

Jag avser, i mån av möjlighet, fortsätta min brottsliga gärning i kulturens tjänst. Högt på listan ett återuppliv­ande av statens biograftra­ditioner, delvis krossade under kraften av ett monopol. JÖRN DONNER Kronohagen, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland