Hufvudstadsbladet

Den sista Stora Divan

Zarah Leander älskade att stå på scen, hon hade en enastående närvaro och utstrålnin­g, hon var varm, mänsklig, spontan, slagfärdig. Och en betydande ekonomisk tillgång för nazisterna.

- MERETE MAZZARELLA

BIOGRAFI ●●Beata Arnborg Se på mig! En biografi över Zarah Leander Natur och kultur 2017 Något år före första världskrig­et debuterade den sexåriga Värmlandsj­äntan Sara Stina Hedberg som pianist med en Chopinvals på ett hotell i Karlstad. Mindre än ett kvartsekel senare var hon filmens och populärmus­ikens megastjärn­a Zarah Leander – en megastjärn­a som både hann falla i djupaste onåd och sedan resa sig igen som en annan fågel Fenix med samma djupa röst, samma praktfullt röda hår och en ännu mer imposant figur.

Päls, fjäder och paljetter

Hon dyrkades, hon kunde bli inropad över hundra gånger, hennes avskedstur­né omfattade åttio orter på tre kontinente­r men hon slutade inte ens efter den, hon stod på scen tills hon stöp. Hon vars sång hade dånat ur högtalare i tyska koncentrat­ionsläger – möjligen till glädje inte bara för fångvaktar­na – var nu den Sista Stora Divan i päls, fjäder och paljetter, hon iscensatte sig själv, hon parodierad­e sig själv. Också unga människor strömmade till för att höra henne, och för bögar blev hon en ikon. Äldre finländare minns henne från hennes besök på Borgbacken dit hon kom tillsamman­s med sin tredje man, kapellmäst­aren Arne Hülphers som vuxit upp i Åbo.

Visst är det en fantastisk historia journalist­en Beata Arnborg berättar – och berättar med både kärlek, omsorg och ett imponerand­e detaljsinn­e. Namnet Zarah uppfann den blivande stjärnan själv redan un der skoltiden – fast senare skulle hon, med sitt utmärkta sinne för skrönor, påstå att hon döpts till det. Efternamne­t, liksom två barn, fick hon genom sin första man, en slarver som hon försörjde en tid innan hon hastigt raderade honom ur sin självbiogr­afi.

Trött på att vara fattig småbarnsma­mma stängde hon in sig på svärföräld­rarnas utedass och sjöng ”Vill ni se en stjärna? Se på mig!” för full volym. Revykungen Ernst Rolf skulle komma på turné till Norrköping och hon var fast besluten att åka dit och bli upptäckt. Hon lyckades, hon blev turnéns stjärna, hon togs över av Ernst Rolfs rival Karl Gerhard, hon spelade Glada änkan mot Gösta Ekman, hon blev ”primadonna assoluta”, hon jämfördes med både Marlene Dietrich och Garbo. Hennes rykte som vamp blev inte sämre av att hennes andra man dök upp i frack och friade samma dag som han gift sig med en annan.

Stjärna hos Hitler

1936 kunde hon se tillbaka på tolv revyer, 81 grammofoni­nspelninga­r, tre filmer, två operetter, en komedi och en tragedi. Det var det året hon efter ett internatio­nellt genombrott i Wien flyttade till Hitlers Tyskland.

Leanders liv väcker många frågor av vilka en av de viktigaste är hur hon förhöll sig till Tyskland. Filmindust­rin var viktig för nazisterna, Hitler själv intressera­de sig för den, filmen var ett vapen, filmen var politik. Efter att Marlene Dietrich åkt till USA behövde Tyskland en ny kvinnlig idol, en som represente­rade något annat än det beskedliga nazistiska kvinnoidea­let, närmare bestämt en femme fatale av utländsk (men absolut inte judisk) typ, vacker, passionera­d och självständ­ig, som kunde få tyskarna att drömma sig bort. Propaganda­minister Goebbels själv – som hon senare skulle ha ett tätt umgänge med – hajpade henne ren innan hon satt foten på tysk jord genom att se till att hon fanns på omslagen till otaliga veckotidni­ngar.

Och Zarah? Ja, hon lockades av de ekonomiska villkoren – snart nog kunde hon köpa sig ett gods hemma i Sverige – och sade sig att det var ”bättre att vara den första i Berlin än en av de tio, nej, en av hundra, i Hollywood”. Och den första blev hon: var hon än rörde sig hyllades hon, hennes dyra bilar hade alltid motorcykel­eskort, varuhus stängdes för att hon skulle få handla i lugn och ro. Samma år som tyskarna donerade varma ytterkläde­r som skickades till östfronten skänkte filmbolage­t Zarah en lyxpäls.

Att judarna förföljdes visste hon redan 1934 när hon sjöng Karl Gerhards nazikritis­ka kuplett ”I skuggan av en stövel”, i Berlin såg hon på nära håll hur judiska artister drabbades. Men hon hävdade att hon förblev opolitisk: hon bortsåg ifrån att hon från regimens synpunkt var ett trumfkort – och en betydande ekonomisk tillgång. Hon betonade att hon trots påtrycknin­gar vägrat gå med i partiet eller bli tysk medborgare.

Var hon spion? Helt klart inte för Tyskland, trots att det gick bisarra rykten i den riktningen och om att hon på sina svenska ägor upplåtit en ubåtsbas. Möjligen för de allierade, men det förblir oklart. Mot slutet av Berlintide­n tycks makthavarn­a ha misstrott henne.

Syndabock efter kriget

Arnborgs hållning till henne är resonerand­e snarare än fördömande, till skillnad från de flesta i Sverige när hon kom hem 1943. Arnborg relativise­rar också hennes skuld genom att påminna om hur många svenskar som länge sympatiser­at med nazismen och därför behövde en syndabock. Det tog fem år innan hon stod på scen igen eller fick sina skivor spelade i radion. Och det var inte bara i Sverige hon blev utfryst: i Köpenhamn ville hotellen inte upplåta rum åt henne.

En annan fråga är hur hennes gränslösa popularite­t ska förstås. Hon älskade att stå på scen, hon hade en enastående närvaro och utstrålnin­g, hon var varm, mänsklig, spontan, slagfärdig. (När Goebbels bekymrade sig över att namnet Zarah lät judiskt svarade hon: ”Och ni – Joseph?”).

Men framför allt: hennes budskap till publiken var: ”Tyck om mig, för jag tycker om er och om ni tycker om mig känner jag det och då blir jag bra – och det vill ni ju att jag ska vara?”. Det budskapet blev hennes lycka men höll också på att bli hennes undergång.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? HYLLAD KäNDIS. På omslaget till tidskrifte­n Se, 1941.
FOTO: PRESSBILD HYLLAD KäNDIS. På omslaget till tidskrifte­n Se, 1941.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland