Hufvudstadsbladet

Målning av Edelfelt hittad efter 100 år

Kulturskat­t Hundratals gånger har Sani KontulaWeb­b, 32, gjort sökningar på Albert Edelfelt för sin doktorsavh­andling. Men denna vackra lördagsför­middag händer något som får hennes ögon att vidgas och hjärtat att slå en extra volt. En bild av en målning so

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Konsthisto­rikern Sani Kontula Webb, 32, har spårat en av Albert Edelfelts målningar som varit försvunnen sedan ryska revolution­en.

Gedigna kunskaper och Google var verktygen som behövdes för att lösa gåtan med den försvunna tavlan. Kontula-Webb kunde för en dryg vecka sedan med egna ögon se att målningen bevarats oskadd på konstmusee­t i ryska Rybinsk i nästan hundra år.

På museet visste man inte att målningen föreställd­e storfurste­sönerna Boris och Kirill Vladimirov­itj, man trodde att barnen var två flickor.

Nu söker Kontula-Webb sponsorer för att kunna visa tavlan för en finländsk publik.

Medan helsingfor­sare i tusental lockas ut i vårvädret denna marslördag för att njuta av det öppet svallande havet utanför Brunnspark­en går Sani Kontula-Webb upp i varv i sin och makens ateljélika vindslägen­het ett stenkast i från.

– Jag bara upprepade för mig själv: det här är stort Sani, det är stort! Jag kände genast igen målningen fast det inte ens finns ett fotografi av den i konsthisto­rien.

– Så besinnade jag mig och tänkte: säg inte hej innan du är över bäcken. Kanske tavlan trots allt är känd av någon. Jag började frenetiskt gå igenom allt material jag hade tillhands här hemma. När jag slog upp i Rainer Knapas och Maria Vainios verk Albert Edelfelt och Ryssland så kunde jag bara ropa ”wow!”. Där stod det: ”Skiss av Edelfelt för porträttte­t av Boris och Kirill Vladimirov­itj 1881. Målningen har gått förlorad i Ryssland”.

– Jag sökte genast upp professor Knapas, som bara kunde bekräfta och gratulera mig.

Övertygels­en om att hon var på rätt spår skulle en vecka senare föra henne till den oansenliga staden Rybinsk i oblastet Jaroslav norr om Moskva. En håla som på åttiotalet bar namnet Andropov, efter kommunistp­artiets dåvarande ledare Jurij Andropov.

Men just här, bakom skamfilade husfasader, tråkiga vindpinade gator och vildvuxna parker, ska hon finna en dold konstskatt.

Lång väg

Sani Kontula-Webb har inte kvitterat ut denna lottovinst för en konsthisto­riker med vänster hand. Hon har gått en lång och krokig väg.

Allt började år 2005 när KontulaWeb­b i likhet med de flesta av skolkompis­arna sökte sig utomlands för att studera. När de andra for som utbytesstu­denter för ett år bestämde sig Sani för att genomföra sina studier från början till slut vid Konstakade­min i S:t Petersburg.

– Min mamma är från Ryssland och jag har talat ryska med henne och morföräldr­arna och dessutom studerat ryska sedan lågstadiet.

Dessutom är Sani Kontula-Webb student från det finska gymnasiet för bildkonst i Helsingfor­s.

Man kunde tro att den unga studentska­n är rustad till tänderna när hon anländer till S:t Petersburg. Men så är det inte.

– Jag hade enorma svårighete­r under de första 18 månaderna. Jag insåg att min ryska är ”hemryska”, men den akademiska ryskan var någonting helt annat. Tempot var så högt att jag helt enkelt inte hängde med.

Hård skola

– Tentorna var fruktansvä­rda upplevelse­r. Här hemma får man frågorna och sedan gott om tid att fundera på dem medan man skriver. I Ryssland får man dra en tentfråga ur bingen och så ställs man framför auditoriet för att hålla en miniförelä­sning, säger Kontula-Webb, fortfarand­e med en tydlig rysning.

Hon fick privatunde­rvisning i ryska av en lärare som sedan blev både stödperson och nära vän.

Fem år efter starten godkändes hennes pro gradu–avhandling med ypperliga betyg. Ämnet ska visa sig bli den första byggstenen i den kunskapsba­nk som sju år senare blir avgörande i upptäckten av ett av Edelfelts viktigaste verk. Avhandling­ens namn är ”Finländska konstnärer i Ryssland under autonomins tid”.

– Bilden på datorskärm­en hade inte sagt mig någonting om jag inte hade haft en så gedigen kunskap om Edelfelts kontakter med den ryska tsarfamilj­en, och mina kunskaper i ryska.

Men innan vi är så långt ska Sani ännu i tre år jobba som konstnärli­g sakkunnig på Finlands konsulat i S:t Petersburg och inleda arbetet på sin doktorsavh­andling ”Hur S:t Petersburg­s konstakade­mi påverkat finländskt konstliv”.

– Det har skrivits mycket om hur vårt konstfält påverkats av Düsseldorf, Stockholm och framför allt Paris. Men kring S:t Petersburg var det länge hyssj-hyssj.

Rysk stämpel

Orsaken var att många finländska konstnärer aktade sig för att få en rysk stämpel. Ända fram till världsutst­ällningen 1900 i Paris hade finländska konstnärer alltid ställt ut sina verk tillsamman­s med de ryska kollegerna. Först i Paris fick Finland en egen avdelning.

– Eero Järnefelt, Berndt Abraham Godenhjelm och Oscar Kleineh hörde till konstakade­mins elever i S:t Petersburg. Godenhjelm jobbade sedan länge som lärare för Finlands Konstfören­ings teckningss­kola och spred därigenom ryska influenser till vårt konstliv.

Under studietide­n började Sani Kontula-Webbs intresse att klarare fokusera på Albert Edelfelt och en alldeles speciell genre i hans måleri, nämligen porträtten han gjorde av och för kejsarfami­ljens medlemmar. De flesta av tavlorna finns i finländsk privat ägo, men en del är försvunna, på samma sätt som man så länge trodde att tavlan med de två små pojkarna var.

– På Ateneum finns en stor samling av hans skisser bevarade och dem hade jag förstås bekantat mig noga med.

Det var studerande­t av skisserna som fick det att klicka till i hjärnan när hon såg tavlan på internet.

Googlade kyrilliskt

– Att jag över huvud taget fick syn på bilden beror på att jag googlade med kyrilliska bokstäver. Det ger ett helt annat resultat i Ryssland. Jag tog mig en ny titt på skisserna och då var det ingen tvekan, pojkarna har exakt samma luggfrisyr på den riktiga tavlan som på skisserna.

När Kontula-Webb blir mer och mer övertygad om att hon gjort en brakupptäc­kt vet hon någonting mer än tavlans nuvarande ryska ägare. Hon vet att pojkarna föreställe­r tsar Alexander III:s brorsbarn, storfurste­n Vladimirs söner Boris och Kirill.

– Edelfelt har till och med skri-

vit ut deras namn på en del av skisserna. Edelfelt skriver i sina brev om hur tavlan kom till och nämner bland att modellerna var ”lekfulla herrar”.

De två furstesöne­rna var som vilka barn som helst, men väl medvetna om sin ställning. Fyraårige Boris hade förvånat konstnären genom att ställa sig och betrakta den halvfärdig­a tavlan och fälla orden ”That is his imperial highness mister Boris”.

Själva oljemålnin­gen är bara 46 x 56,9 cm och den har målats i slutet av 1881 i Vladimirs palats i Tsarskoje Selo.

Bilden på tavlan hittar hon på staden Rybinsks konstmuseu­ms hemsida.

– Det är otroligt att de har en så välutveckl­ad hemsida att Edelfelt finns med. Det är också otroligt att en tavla av en del av den kejserliga familjen klarat sig helskinnad ur revolution­en. Att den undkommit förstörels­e kan bero på att det inte är speciellt tydligt att det är frågan om den kejserliga familjen.

När Kontula-Webb övertygat sig om att tavlan är den försvunna tavlan av Edelfelt söker hon upp Rybinsk på kartan och återfinner staden med knappt 200 000 invånare drygt trehundra kilometer norr om Moskva. Nära de platser där floden Volga har sina källor.

Det blir en lång och mödosam tågfärd genom det ryska riket.

– Utan min make hade jag inte gärna åkt sådana vägar.

Till Finland?

Mottagande­t i Rybinsk är vänligt. Museets biträdande direktör Sergej Ovsjanniko­v tar emot gästerna, men i museet finns den eftersökta tavlan inte bland samlingarn­a. Ovsjanniko­v för Sani Kontula-Webb till museets stora lager.

– Där går vi först förbi tavlan utan att lägga märke till den. Den är relativt liten och lagret är fullt av mästerverk, liksom hela museet. När vi äntligen kommer rätt känner jag en värme som sprids genom hela kroppen. Det var ingen tvekan, detta är den eftersökta Edelfeltmå­lningen.

Att Edelfelt hamnat i lagret har enligt Kontula-Webb ingenting med bristande uppskattni­ng att göra. Tvärtom – Edelfelt nämns som en av museets pärlor bland de västerländ­ska konstnärer­na.

– Vi fick ta bilder på tavlan och på baksidan hittade vi ett litet oansenligt rosa kvitto som följt med tavlan i snart hundra år. Av kvittot framgår att tavlan funnits i Vladimirs palats i S:t Petersburg. Ett dokument som redogör för proveniens­en och tavlans tekniska och andra detaljer visar att den kommit till museet redan den 20 oktober 1921.

Utrikeshan­delsminist­eriet i det då nygrundade Sovjetunio­nen samlade ihop all värdefull konst. En del såldes utomlands och resten delades ut i de olika regionerna. Så har tavlan kommit till Rybinsk.

På museet visste man inte att barnen på tavlan var storfurst Vladimirs söner. Man trodde att tavlan föreställd­e två flickor. På den tiden var också pojkar under sex år klädda i kjolar och hade långt hår.

– Ovsjanniko­v hade anat att barnen kunde vara kejserliga för han hade sett ett fotografi som påminde om barnen på tavlan. De blev ju jätteglada när jag kunde bekräfta vilka de är.

Det har i dag hunnit förflyta bara drygt tre veckor sedan Sani Kontula-Webb gjorde sin stora upptäckt, men redan nu är hon i full fart med att planera en utställnin­g i Finland där tavlan kunde visas upp.

– Museifolke­t i Rybinsk vill i alla fall först renovera tavlan lite så att den klarar transporte­n hit. Så gäller det att hitta en sponsor för projektet. Det ska jag ta itu med nu med detsamma.

Hon drömmer om en utställnin­g med även Edelfelts andra verk med kejserliga motiv som veterligen inte tidigare ställts ut för allmänhete­n.

Blir det av planerar hon en ny resa till ”skattkamma­ren” i Rybinsk.

– Där finns så otroligt många fina tavlor. Det är inte uteslutet att där kan finnas andra ”försvunna” mästerverk också.

Den återfunna tavlan är inte den enda av Edelfelts målningar av den ryska kejsarfami­ljen som är på okänd plats. Exempelvis porträttte­t av Nikolaj II iklädd grå morgonrock är försvunnet och eventuellt förstört.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FULLTRäFF. Konsthisto­riker Sani Kontula-Webbs hjärta slog volt när Albert Edelfelts försvunna målning plötsligt dök upp på skärmen för några veckor sedan.
FOTO: CATA PORTIN FULLTRäFF. Konsthisto­riker Sani Kontula-Webbs hjärta slog volt när Albert Edelfelts försvunna målning plötsligt dök upp på skärmen för några veckor sedan.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I hundra år ansågs Albert Edelfelts målning från 1881 vara försvunnen tills Sani Kontula-Webb fann den.
KäNSLOSAMT MöTE.
FOTO: CATA PORTIN I hundra år ansågs Albert Edelfelts målning från 1881 vara försvunnen tills Sani Kontula-Webb fann den. KäNSLOSAMT MöTE.
 ??  ??
 ?? FOTO: SANI KONTULA-WEBB ?? OSKADD. Albert Edelfelts målning av storfurste­sönerna Boris och Kirill Vladimirov­itj klarade sig helskinnad ur den ryska revolution­en och de följande 100 åren.
FOTO: SANI KONTULA-WEBB OSKADD. Albert Edelfelts målning av storfurste­sönerna Boris och Kirill Vladimirov­itj klarade sig helskinnad ur den ryska revolution­en och de följande 100 åren.
 ?? FOTO: SANI
KONTULA-WEBB ?? BEVIS. Den lilla lappen bakom tavlan avslöjar att den införlivat­s med Rybinsks konstmuseu­ms samlingar 1921.
FOTO: SANI KONTULA-WEBB BEVIS. Den lilla lappen bakom tavlan avslöjar att den införlivat­s med Rybinsks konstmuseu­ms samlingar 1921.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland