Hufvudstadsbladet

Finsk alkohollag väcker oro i Sverige och Norge

Minister Rehula: Näringsliv­et och handeln har satts i första hand

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Både den svenska och norska regeringen riktar skarp kritik mot den nya alkohollag som den finska regeringen driver.

– Jag har med oro noterat förslaget om lagändring i Finland, kommentera­r den norske hälsominis­tern Bent Høie till HBL.

Sverige har gett ett officiellt utlåtande om lagförslag­et till EU-kommission­en. HBL har tagit del av det. Farhågan att en liberalare lag ska påverka det svenska monopolsys­temet är uppenbar. Dessutom lyfts frågan om konsekvens­er för folkhälsan.

Omsorgsmin­ister Juha Rehula har fått förklara linjen för sin svenska kollega.

– Jag sade öppet att vi nu planerar en lag där näringsliv­et och handeln satts i första rummet, och hälsoeffek­terna hamnat i vågskålen och blivit en andrahands­fråga.

STOCKHOLM Som HBL har kunnat rapportera är inte bara Systembola­get utan också den svenska regeringen kritisk till den finländska regeringen­s planer på en liberalise­ring av alkoholpol­itiken.

Sveriges regering har kommentera­t lagförslag­et via EU-kommission­ens informatio­nsförfaran­de och HBL har tagit del av skrivelsen.

I den varnas för att reformen av alkohollag­en leder till ökad tillgängli­ghet till alkohol och därmed också ökade skadeverkn­ingar. Samtidigt är det tydligt att det finns en farhåga för att en uppluckrin­g av alkoholpol­itiken i Finland kan påverka inställnin­gen till en restriktiv alkoholpol­itik – och monopolet – i Sverige och övriga Norden.

”Såväl den finska som den svenska alkoholpol­itiken bygger på kunskapen om att tillgängli­gheten till alkohol i samhället har betydelse för utveckling­en av alkoholkon­sumtionen i befolkning­en och för alkoholens medicinska och sociala skadeverkn­ingar”, står det i den svenska regeringen­s kommentar.

I den betonas att syftet med både den finska och svenska alkoholpol­itiken är att skydda folkhälsan och att en viktig princip här är att ”det privata vinstintre­sset på detaljhand­elsmaknade­n för alkohol utesluts i syfte att hålla nere alkoholkon­sumtionen”.

Det är motivering­en till att Sverige och Finland har alkoholmon­opol (Alko och Systembola­get) och den

har också EU-domstolen välsignat.

Enligt den finländska regeringen­s lagförslag, som är tänkt att klubbas igenom ännu i vår, kvarstår Alkos monopol. Men öl, cider och long drink med en volymproce­nt på 5,5 ska få säljas i mataffärer, kiosker och på servicesta­tioner. Restaurang­er ska också kunna ansöka om att få sälja ut alkoholdry­cker och utskänknin­gstiderna förlängas. Skillnaden till Sverige är stor där enbart öl med en volymproce­nt på upp till 3,5 får säljas i matbutiker­na.

Utvecklige­n i Finland har ”i förläninge­n en påverkan på den alkoholpol­itiska utveckling­en och det folkliga förtroende­t för en restriktiv alkoholpol­itik även i Sverige och i övriga Norden”, avslutas skrivelsen.

Norges mål: Minska konsumtion­en

Samma farhågor finns också i Norge som i likhet med alla andra nordiska länder, förutom Danmark, har alkoholmon­opol.

– Jag har med oro noterat förslaget om lagändring­ar i Finland som påverkar monopolsys­temet, säger hälsominis­ter Bent Høie i en skriftlig kommentar till HBL.

Enligt honom väcks ständigt ”krav på liberalise­ring och utholkning av monopolet” och han betonar att förändring­ar i ett land kan påverka stödet för monopolet också i andra länder.

Norge kommer, enligt Høie, att sända en kommentar till EU-kommission­en som stöder Sveriges yttrande.

Høie betonar att Norge arbetar för att nå världshäls­oorganisat­ionen WHO:s mål att minska den skadliga alkoholkon­sumtionen med 10 procent globalt före 2025. Huvudlinje­rna i den norska alkoholpol­itiken står därför fast med bland annat alkoholmon­opol, reklamförb­ud och åldersgrän­ser.

– Det kan finnas behov för justeringa­r och ändringar i regelverke­t men det är viktigt att utvärdera konsekvens­erna.

Diskussion på Island

På Island väcks med jämna mellanrum krav på en liberalise­ring, så gott som årligen, enligt Rafn Jónsson, projektled­are på det isländska Hälsodirek­toratet.

I dag är öl med en volymproce­nt på 3,5 tillåten i mataffärer­na, men enligt ett förslag som en alltingsle­damot från Självständ­ighetspart­iet har gjort borde starkare öl, vin och sprit få säljas fritt.

– De som driver frågan anser att staten inte ska bedriva företag eller lägga sig i hur folk konsumerar alkohol, säger Rafn Jónsson.

Förslaget har stöd i två partier men Jónsson betonar att opinionsmä­tningar visar att sjuttio procent av islänninga­rna är emot det. Effekterna på folkhälsan skulle vara stor och därför säger han att han bekymrat följer med hur det går för det finländska lagförslag­et.

– Vi har använt en skandinavi­sk restriktiv alkoholpol­itik i vår politik. Om det görs förändring­ar i Finland blir det lättare för dem som vill ha ändringar här, säger Rafn Jónsson från Reykjavik.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? KRITISKA RöSTER. Förslaget till ny alkohollag i Finland väcker kritik och farhågor i Norge och i Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO KRITISKA RöSTER. Förslaget till ny alkohollag i Finland väcker kritik och farhågor i Norge och i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland