Hufvudstadsbladet

Juha Itkonen och drömmen om Amerika

Juha Itkonen var 17 år när han vid första besöket förälskade sig i USA. Fascinatio­nen för Amerika har hållit i sig.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

När Donald Trump installera­des som USA:s 45:e president i januari var författare­n Juha Itkonen en av dem som, omgiven av patriotisk­a och glädjerusi­ga amerikaner, på plats i ett regnigt Washington bevittnade ceremonin.

– Jag var rädd, erkänner Itkonen i dag, tre månader efter den där minnesvärd­a eftermidda­gen.

– Donald Trump är ingen vanlig president och det skulle gälla att hålla det i minnet. Faran är att vi avtrubbas.

Inledninge­n till Donald Trumps presidentp­eriod blev ungefär som Trumps kritiker hade befarat. Nu känner sig Juha Itkonen något uppmuntrad.

– Den amerikansk­a konstituti­onen har visat sin styrka och slagit tillbaka. Trumps utlovade sjukvårds- reform gick i stöpet precis som man kunde anta.

Donald Trump är en av huvudperso­nerna i Juha Itkonens färska bok Minun Amerikkani. Den andra huvudperso­nen är författare­n själv som, i sin självbiogr­afiskt färgade bok, reflektera­r över sin relation till det mytiska Amerika.

Boken följer Donald Trumps väg mot makten, skildrad genom möten och resor till det ”vanliga” USA, men är också en bok där Itkonen väver samman minnen och upplevelse­r från tidigare expedition­er till det väldiga landet.

Tillsamman­s med Juha Itkonen får läsaren uppleva mindre kända områden i USA – som delstatern­a Texas, Alabama, Iowa, Illinois, Florida och delstaten New York – och möta deras invånare.

Ibland, inom vissa kulturkret­sar har jag haft känslan av att det är finare att älska Ryssland och det ryska språket. Men i min barndom tittade man inte i den riktningen. Juha Itkonen

Juha Itkonen var 17 år, ung och oerfaren, när han på sin första Amerikares­a kom till Florida för att fira jul tillsamman­s med en vän från hemstaden Tavastehus. Året var 1992. Bill Clinton hade samma år tillträtt som USA:s president, Sovjetunio­nen hade kollapsat och framtiden var ljus.

– Världen föreföll öppen och USA, lett av Bill Clinton, var ett land lätt att älska.

Bill Clinton efterträdd­es av George Bush, George W. Bush, Barack Obama och Donald Trump. Juha Itkonen säger att han på ett personligt plan känner sig lite sårad, hur naivt det än låter, av valet av Trump.

– Varför beter sig USA så här mot mig? undrar han.

– Det är omöjligt att se en tålmodig Donald Trump framför sig. Jag skriver inte vackert om Trump men jag känner en viss medkänsla – han är inte stor nog för sin uppgift och månntro han inte själv tvivlar ibland? Vad skulle du fråga Donald Trump om du fick tillfälle? – Känner du dig någonsin ensam och förfärad?

Världens bästa land

Resorna till USA har under årens lopp blivit många, både privata och yrkesmässi­ga. Som journalist för tidskrifte­n Apu har Juha Itkonen tillsamman­s med en fotograf gjort flera resereport­age från USA.

På den amerikansk­a landsbygde­n finns Donald Trumps kärntruppe­r – de fattiga, vita amerikaner­na.

– Paradoxalt är att det amerikansk­a samhället inte är byggt med tanke på dem men att de ändå anser sig bo i världens bästa land. Hur privilegie­rad kände du dig, vid mötet med dem? – Mycket privilegie­rad, både ekonomiskt och bildningsm­ässigt. Också en medelklass­amerikan är i jämförelse med genomsnitt­sfinländar­en utsatt – förlorar man jobbet kan hela familjen mista sin sjukförsäk­ring vilket kan vara en katastrof.

– För att inte tala om skillnader­na i semester, arbetslösh­etsersättn­ing och barnomsorg.

Men, säger Itkonen, så finns den stora olikheten, den som handlar om säkerhetsp­olitisk trygghet. Här har amerikaner­na övertaget.

– Amerikaner­na är trygga eftersom de bor i sitt eget stora land. Vi som bor i ett litet land med bara fem miljoner invånare är beroende av världsläge­t och tvingas vara rädda för vad USA:s president ska hitta på.

Nya lärdomar

Montgomery i Alabama är känt för sin dystra rasistiska historia. Här

vägrade den uttröttade, svarta arbetarkvi­nnan Rosa Parks stiga upp från sin plats i bussen när en vit man krävde att hon skulle sätta sig på en plats för svarta, och här har blodiga kravaller mellan vita och svarta utkämpats.

I Montgomery har den forna bussstatio­nen byggts om till medborgarr­ättsmuseum. På sitt besök i staden mötte Juha Itkonen aktivister inom den amerikansk­a medborgarr­ättsrörels­en och insåg att hans kunskaper om slaveriet och rasproblem­atiken var bristfälli­ga.

– Jag hade inte förstått hur stor den här frågan var.

Hur upplysta är amerikaner­na?

– Månne de inte kan rätt mycket. Amerikansk historieun­dervisning fokuserar på landets egen historia.

I Alabama, liksom på flera andra ställen under valkampen, imponerade­s Itkonen av alla gräsrötter som oförtrutet kämpade för sin kandidat.

– Demokratin visar sin styrka när det gäller de frivilliga­s insatser. Ruttenhete­n i det amerikansk­a valsysteme­t handlar om hur svårt det är att registrera sig.

Härliga Kalifornie­n

Författare­n Juha Itkonen har skrivit in USA i alla sina romaner. Det har varit ett medvetet val säger han. USA har alltid funnits där, som en ständig hägring, och amerikansk kultur ger impulser och intressera­r honom. Mest fängslande är Kalifornie­n. – Los Angeles är en märklig blandning av natur och trivsamhet. Ökenlandsk­apet runt Los Angeles är fascineran­de. Har du någonsin skämts för din vurm för det amerikansk­a? – Ibland, inom vissa kulturkret­sar har jag haft känslan av att det är finare att älska Ryssland och det ryska språket. Men i min barndom tittade man inte i den riktningen.

– Man kan älska USA på många olika sätt. Jag älskar till exempel inte rockabilly och jag upptäckte Elvis Presley ganska sent.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? På DINER I HELSINGFOR­S. Författare­n Juha Itkonen dras till Amerika och den amerikansk­a kulturen.
FOTO: CATA PORTIN På DINER I HELSINGFOR­S. Författare­n Juha Itkonen dras till Amerika och den amerikansk­a kulturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland