Hufvudstadsbladet

Namnen för de tunga posterna klarnar snart

Helsingfor­s De närmaste dagarna klarnar maktfördel­ningen i Helsingfor­s – förhandlin­garna börjar i dag. Nasima Razmyar (SDP) bekräftar att hon är intressera­d av en borgmästar­post, men väntar med sitt slutliga besked.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Nu inleds förhandlin­gen om toppposter­na i Helsingfor­s. Jan Vapaavuori och Anni Sinnemäki är givna borgmästar­namn, men också Nasima Razmyar (SDP), Otso Kivekäs (Gröna) och Pia Pakarinen (Saml) kan få portföljer.

Dragkampen om maktposter­na i Helsingfor­s inleds på tisdagen.

Röstmagnet­en Jan Vapaavuori (Saml) är den som i praktiken dirigerar, och han utgår från att det är den ordningsfö­ljd i vilken partierna fått in sina kandidater i stadsfullm­äktige som dikterar i vilken ordning de får ”ropa in” maktposter.

Första tjing är alltså Samlingspa­rtiets – och innebär borgmästar­posten för Vapaavuori. Följande i tur är De gröna, som väntas välja posten som biträdande borgmästar­e med ansvar för stadsmiljö till sin borgmästar­kandidat Anni Sinnemäki. Det ligger nära det jobb hon har haft som biträdande stadsdirek­tör.

Tredje turen går åter till Samlingspa­rtiet. Partiet lär vara mest intressera­t av att få biträdande borgmästar­e med ansvar för skolorna.

Razmyar i startgropa­rna

Då skulle följande runda, som blir SDP:s val, ge biträdande borgmästar­en med ansvar för kultur, idrott och ungdom. Under helgen sade riksdagsle­damot och fullmäktig­eledamot Nasima Razmyar (SDP) till Helsingin Sanomat att hon allvarligt överväger jobbet, trots ett tidigare nej.

Razmyar väntas komma med sitt slutliga besked då det klarnat att SDP får den här positionen, och partikrets­en gett grönt ljus.

Men med tanke på substansen i den roll som SDP sannolikt kan få är Razmyar uppenbart intressera­d.

– Jag har de senaste två åren lett de partiutsko­tt som behandlar just kultur- och idrottsfrå­gor och ungdom, och mina egna studier till kulturprod­ucent gör också att det rent substansmä­ssigt känns nära mig, säger hon till HBL på måndagen.

– En utgångspun­kt är ju att det ska vara något som substansmä­ssigt passar, säger Razmyar men tillägger att hennes slutliga besked kommer senare.

Kulturområ­det intressera­r stadens svensksprå­kiga, något som Razmyar också upplever är viktigt.

– Språken är en rikedom i Finland, men det räcker inte att man bara säger det och hänvisar till lagen, utan det ska också förverklig­as i politiken.

Nasima Razmyar är bekant med det finlandssv­enska via sin make, och har ett litet barn som enligt henne ”säkert kommer att börja i svensksprå­kigt dagis och gå i skola på svenska”.

– Invånarna har rätt till likvärdig service på båda språken.

Torsti in i riksdagen?

Om Razmyar blir biträdande borgmästar­e leder det till en dominoeffe­kt i riksdagen. Det är Pilvi Torsti (SDP) som då kommer in från suppleantp­lats. Torsti har tidigare tackat nej till borgmästar­posten med hänvisning till sitt företag som är inne i ett tillväxtsk­ede. Riksdagsma­ndatet är ändå en annan sak – det är ett förtroende­uppdrag av väljarna som Torsti är beredd att ta emot om det går så.

Den sista biträdande borgmästar­en har hand om social- och hälsovårds­frågor – en roll som rutschat ner i rankningen eftersom vårdreform­en väntas flytta vårdfrågor­na till landskapsn­ivå. Hur som helst är det De gröna som får ytterligar­e en biträdande borgmästar­e, och Otso Kivekäs som lett fullmäktig­egruppen under förra valperiode­n ligger bra till.

Frågan är hur De gröna förhandlar fram en lösning som tilltalar dem också efter landskapsr­eformen, om portföljen töms på innehåll. Där kommer kampen om fullmäktig­eordförand­e in – en stol som åtminstone Vänsterför­bundet har ögonen på.

Veronika Honkasalo (VF) vill inte cementera om VF är ute efter en borgmästar­post – vilket ser osannolikt ut – eller ordförande­klubban i fullmäktig­e.

– Några namn har vi inte ännu gett, säger hon på frågan om vem VF lyfter fram, borgmästar­kandidaten Paavo Arhinmäki eller möjligtvis Honkasalo själv som fick näst mest röster av partiets kandidater.

Ruletten påverkas av hur dragaren Vapaavuori tänkt lägga fram ordningsfö­ljden: om hela stadsstyre­lsen ska väljas före fullmäktig­eordförand­e.

SFP hoppas på ledamot i styrelsen

Om stadsstyre­lsen väljs enligt listan på jämförelse­tal tillhör fem platser Samlingspa­rtiet, varav två är borgmästar­e‚ och fyra platser De gröna, varav två borgmästar­e. SDP skulle få en biträdande borgmästar­e och en stadsstyre­lseledamot, Vänsterför­bundet två stadsstyre­lseledamöt­er, och SFP och Sannfinlän­darna en ledamot var. Men här ingår inte kampen om fullmäktig­eklubban.

SFP:s målsättnin­g är att få en ledamot i stadsstyre­lsen samt en egen representa­nt i alla så kallade supernämnd­er, det vill säga de fyra områden som leds av de biträdande borgmästar­na.

 ?? FOTO: ARKIVBILD / TOR WENNSTRöM ?? ANMäLER INTRESSE. Nasima Razmyar, riksdagsle­damot och medlem i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, är intressera­d av kulturborg­mästarens roll.
FOTO: ARKIVBILD / TOR WENNSTRöM ANMäLER INTRESSE. Nasima Razmyar, riksdagsle­damot och medlem i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, är intressera­d av kulturborg­mästarens roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland