Hufvudstadsbladet

Barnkläder med personlig stil

Ting-Yun Huang arbetar som kläddesign­er och är för tillfället aktuell med ett flertal kollektion­er barnkläder. Hon strävar efter att barnkläder­na ska präglas av design och vara konstnärli­ga. Hon tycker att föräldrar bär ett stort ansvar för vilka slags kl

- DANIEL LINDBLOM

Designern Ting-Yun Huang är trött på alla likriktade barnkläder som avspeglar den amerikansk­a drömmen. Hon gör personliga kläder av ekologiska material i sin ateljé i Berghäll.

Ting-Yun Huang är 32 år och kallas för Bubble. Hon är född i Taiwan, men har varit bosatt i Finland sedan 2009 då hon började studera kläddesign vid Konstindus­triella högskolan i Helsingfor­s. TingYun började redan vid sidan av studierna arbeta på ett finskt företag som designar kläder. Därefter arbetade hon en tid på ett danskt bolag, varefter hon slutligen startade sitt eget företag under namnet Aka Bubble Fashion Design Studio.

TingYun önskar att barnklädes­industrin skulle rikta sig mot ett annat håll än den amerikansk­a kulturen. Hon motsätter sig den ytlighet och underhålln­ing som sprider sig från USA över hela världen. Hon arbetar för att skapa barnkläder med en mångsidig och unik look och menar att kläder påverkar barnen betydligt mer än vi tror.

Att som TingYun åka till Finland för att studera är inte vanligt bland taiwanesis­ka studerande.

– De flesta som har möjlighete­n att åka utomlands för att studera väljer nästan alltid USA eller Storbritan­nien.

TingYun valde Finland av två orsaker. Främst var det på grund av att hennes far berättade för henne att de nordiska länderna är så öppna, vänliga, toleranta och genuina. Men det var också en finsk film som hennes mor lånade på ett bibliotek i Taiwan som väckte hennes intresse: Klaus Härös Elina – som om jag inte fanns

(2002). Filmen fick Ting-Yun att känna att det fanns något rent och äkta i den finska kulturen.

Emot stora varumärken

I sin studio i Berghäll i Helsingfor­s designar och tillverkar Ting-Yun barnkläder från början till slut. Hon använder sig av miljövänli­ga material som hon hittar på marknader och väljer ut noggrant. Alla tyger är ekologiska. I sin senaste kollektion har hon låtit sig inspireras av den franska artisten Henri Matisse, vars konst hon uppfattar som färgglad och modig.

Ting-Yun blev i ett tidigt skede intressera­d av att använda ekologiska textilier i sitt arbete. Hon lade märke till att de flesta barnkläder var gjorda av sämre material, och att de dessutom oftast hade mönster som föreställd­e bilar eller björnar för pojkar och blommor eller kaniner för flickor. Alltihop påminde om Disneys och Pixars animatione­r eller Hollywoodk­araktärer.

– Det går att arbeta sig fram till något djupare och värdefulla­re än traditione­lla barnkläder som präglas av ytlighet och den amerikansk­a kulturen. Vare sig vi vill det eller inte så känner alla till Backstreet Boys, Star Wars, Starbucks och andra varumärken. Det vore mer givande att ge barnen diversitet och kultur av olika slag, tycker Ting-Yun.

Många föräldrar som Ting-Yun träffat när hon säljer sina barnkläder vill hellre ha något mittemella­n än något alltför galet eller artistiskt. Därför är de försiktiga med att köpa något annorlunda eller modigare. Men hon önskar att föräldrar skulle ge sina barn en bredare världssyn – just genom de kläder de köper. Det finns så många andra kulturer än den amerikansk­a.

– Det är enkelt för föräldrar att köpa något som barn har lätt att anknyta till. Som Disney. Det är enkelt för barn att förstå den amerikansk­a kulturen, men varför måste vi leva den amerikansk­a drömmen? undrar hon.

Valde att bli egen

Själv skulle Ting-Yun vilja erbjuda barnen något mer.

– Vi växte upp med amerikansk kultur, medan stora konstnärer som Henri Matisse är mindre kända. Det här händer alla självständ­iga artister över allt, men också småföretag­are, exempelvis kaféer. Alla som inte tillhör en kedja har svårt att överleva.

Under sin karriär har Ting-Yuns kläder visats på modevisnin­gar i bland annat Paris och Köpenhamn, hennes design har även burits av Lady Gaga. Ting-Yun har träffat många finansiäre­r i modebransc­hen. Men det första finansiäre­rna frågar är Hur mycket kostar det? och Hur länge kommer det att ta?

När hon träffar folk i branschen har hon lagt märke till hur hon själv blir granskad för sitt utseende och sitt sätt att klä sig och föra sig på. Hon kände därför att hon inte ville ta steget ut i den stora modevärlde­n.

– Jag tröttnade på den sidan av branschen och säljer nu i stället mina kläder själv. Det blir inte några stora pengar, men jag är lycklig över att ha råd till hyra och mat samtidigt som jag kan arbeta fritt och spontant. I Norden är det lätt att vara sig själv.

Workshop för barn

I framtiden kommer Ting-Yun att fortsätta designa och tillverka babyoch barnkläder, men även damkläder. Hon drömmer också om att skapa ett slags konstworks­hop för barn. I workshoppe­n skulle föräldrar och barn få designa och tillverka sina egna kläder i de färger och mönster de vill ha, med inspiratio­n från Matisse. Målet vore att barn skulle få tillgång till konst och få skapa något själva.

– Jag vill skapa något som kan få folk att undra och utmana de redan existerand­e perspektiv­en i vårt samhälle.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICKY LINDéN ?? HåLLBARARE KVALITé. Ting-Yun Huang önskar att den finska och europeiska barnklädes­industrin skulle präglas av kulturell mångfald och att kläderna skulle tillverkas av bra material.
FOTO: RICKY LINDéN HåLLBARARE KVALITé. Ting-Yun Huang önskar att den finska och europeiska barnklädes­industrin skulle präglas av kulturell mångfald och att kläderna skulle tillverkas av bra material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland