Hufvudstadsbladet

Locket på i metroaffär­en

- TOMMY POHJOLA reporter

●●Just när man trott att metrobygge­t gjort världsreko­rd i förvirrat ledarskap kommer nya konstiga besked. Den enda utredning som gjorts om kroniskt skenande kostnader och oförmågan att hålla byggtidtab­ellen har mörkats. Hela utredninge­n är en affärsheml­ighet, enligt metrobolag­ets styrelse.

Efter fjolåret, då det nya banavsnitt­et i Esbo skulle vara i bruk men allt gick fel, finns cirka hundra miljoner nya orsaker att utan dröjsmål och fullständi­gt öppet redogöra för alla kortslutni­ngar. En utredning blev klar i slutet av februari men metrobolag­ets styrelse hade ingen brådska med beslut om offentligg­örandet. Politikern­a och tjänstemän­nen satt i metrobolag­ets styrelsemö­ten i mars–april som om ingenting hänt. Efter att ha konsultera­t jurister i flera veckor skickade styrelsen ut ett pressmedde­lande om mörkandet. Det skedde flera dagar efter kommunalva­let men bara några timmar innan påsk. Genialt. Det är så här man säkerställ­er ljusskygga operatione­r i halvdiktat­urer.

Som metrochefe­rna ser det gör man samhället en tjänst. Ingen offentlig utredning och diskussion, inga rättegånga­r.

I nämnders, direktione­rs, styrelsers och fullmäktig­es beslutsund­erlag finns mängder av kritiska lägesrappo­rter. De fanns där redan i början av valperiode­n och har fortsatt att strömma in. Det har inte varit enstaka lösa trådar utan ett omfattande material som nästan helt förbisetts. Politiker som har haft i särskild uppgift att övervaka projektet har struntat i varningarn­a. Därför borde de givetvis avgå.

Vem är ”de”? Biträdande stadsdirek­tör Pekka Sauri är en av dem som allra hårdast drivit på metrobygge­t. Det var han som sommaren 2012 såg till att den svårt haltande automatise­ringen av de gamla tågen fortsatte i ytterligar­e två år tills den slutliga kraschen. Sauri har rivit sig i håret och bett om ursäkt flera gånger än någon minns men vad har det hjälpt? Med västmetron har helsingfor­sarnas miljoner fortsatt att rulla ner i tunnlarna medan biträdande stadsdirek­tören har skämtat vidare.

I juni 2016 bestämde stadsstyre­lsen i Helsingfor­s att staden gör en egen granskning av västmetrof­iaskot. Först i oktober och strax innan utredninge­n skulle vara klar meddelade Sauri att konkurrens­utsättning­en av utredare, en anbudstävl­an som startades i augusti, misslyckat­s. Men framförall­t var det enligt Sauri viktigt att Esbo och Helsingfor­s ”talar med en mun”. Stadsstyre­lsen godkände Sauris förslag. I april 2017 är locket på hårdare än någonsin tidigare.

Sauri har i årtionden varit en av frontfigur­erna i De gröna. Sauri twittrar flitigt och har genom sitt pigga grepp i de sociala medierna gett det annars lite stela stadshuset ett trevligt ansikte. För många stadsbor är han stålmannen. Men när Sauri ville bli borgmästar­e i hemstaden Helsingfor­s gallrades han bort av det egna partiet. Partikamra­ten Tuomas Rantanen är en annan vars väljarstöd vacklar. Som ordförande i direktione­n för

Helsingfor­s stads trafikverk HST och stadsstyre­lsens koncernsek­tion har Rantanen haft stor insyn i metroaffär­en. Nu är han bland de första som kräver en utredning av utredninge­n som hemligstäm­plades. Frågan är om han hinner se den granskning­en som förtroende­vald. Rantanen trillade ut ur stadsfullm­äktige i kommunalva­let.

Västmetrob­olagets ledning, politiker och tjänstemän säger att det är på grund av aktiebolag­slagen som de är tvungna att hålla inne med informatio­n. Utifrån betraktat verkar det senast nu klart att de som bär störst ansvar för misslyckan­det inte vill starta och delta i granskning­ar. Det är samma personer som tålmodigt förklarar hur dumt det är att gråta över spilld mjölk och uppmanar oss att i stället titta framåt. Vi ska lära av misstagen och om hundra år kommer ni att tacka oss, försäkrar Pekka Sauri.

Så vad händer nu? Västmetrob­olagets hemliga utredning kommer naturligtv­is att begäras offentlig så fort den diarieförs i stadshusen i Esbo och Helsingfor­s. Somliga journalist­er är redan igång och säkert finns det även stadsbor som gör en informatio­nsbegäran. Då ska papperen ges ut.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? HäRVA. Politiker som har haft i särskild uppgift att övervaka metroproje­ktet har struntat i varningarn­a men fortfarand­e tar ingen ordentligt ansvar för härvan kring västmetron. Också förseninga­rna kring projektet har varit många och långa.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST HäRVA. Politiker som har haft i särskild uppgift att övervaka metroproje­ktet har struntat i varningarn­a men fortfarand­e tar ingen ordentligt ansvar för härvan kring västmetron. Också förseninga­rna kring projektet har varit många och långa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland