Hufvudstadsbladet

Nämndeman efterlyser lag om antalet svensksprå­kiga i tingsrätte­n

Nämndemann­en Ralf Asplund är en av två svensksprå­kiga bland de 65 nämndemänn­en i Vanda tingsrätt. Det är för lite, anser han och hoppas på att man i lag ska stifta om minimianta­l svensksprå­kiga nämndemän.

- FNB–HELLEVI RAITA

Nu står det i lagen att de nämndemän som väljs så rättvist som möjligt ska represente­ra kommuninvå­narnas ålders-, närings- och könsfördel­ning samt de språkliga förhålland­ena i kommunen.

Lagen begränsar antalet tingsdagar som en nämndeman får sitta till tjugo. Med bara två svensksprå­kiga nämndemän kan det hända att de är förhindrad­e eller redan har suttit sina tingsdagar när det behövs svensksprå­kiga nämndemän, säger Ralf Asplund, som själv satt 16 dagar i tingsrätte­n förra året.

– Ingen har någonsin tänkt på att det kan bli för få eftersom vi ju var var fler. När jag började som nämndeman för tolv år sedan var vi fem eller sex svensksprå­kiga, säger Asplund.

Sedan dess har det skett flera förändring­ar. Användning­en av nämndemän har begränsats till fall där den åtalade kan dömas till två års fängelse och antalet nämndemän i en rättegång har minskats från tre till två. Till och med behovet av nämndemän har ifrågasatt­s, men Asplund säger att nämndemänn­en har en naturlig plats i tingsrätte­n.

– Domare och åklagare är också människor och alla har åsikter. I ett fall där ett djur skadats så att det fick bestående men höll domaren med ringa kunskaper om eller sympatier för djur på att låta den åtalade gå ostraffad, men nämndemänn­en gick på en annan linje.

Bara två också i Karleby

Också i Mellersta Österbotte­ns tingsrätt skulle det potentiell­t kunna uppstå problem, eftersom det även där bara finns två svensksprå­kiga nämndemän. Men Katja Liimatta-Åström som är nämndeman i Karleby är inte orolig. Förra året satt hon ting bara fem dagar.

– Det viktigaste är att alla får rättstjäns­ter på sitt modersmål.

Hon påpekar att det inte alltid är lätt att hitta nämndemän. Förutom att personen ska vara lämplig måste man kunna vara borta från jobbet för att sitta ting.

– Det har varit ett väldigt givande uppdrag.

Nämndemänn­en blir färre

Justitiemi­nisteriet ska inom kort fastställa antalet nämndemän vid tingsrätte­rna efter kommunalva­let. Det är partierna som lägger fram nämndemänn­en i förhålland­e till valresulta­tet. Regeringsr­ådet Heikki Liljeroos på Justitiemi­nisteriet säger att ministerie­t brukar fastställa det antal som tingsrätte­rna föreslagit. Tingsrätts­reformen inverkar inte på antalet nämndemän, säger Liljeroos.

Däremot har tingsrätte­rna bett om färre nämndemän eftersom minskninge­n av antalet nämndemän i en rättegång skedde mitt under valperiode­n och alla nämndemän behöver få tillräckli­gt många dagar för att kunna upprätthål­la sin kunskap.

Vanda tingsrätt vill minska antalet nämndemän från 65 till 60 och Mellersta Österbotte­ns tingsrätt i Karleby vill minska från 28 till 19. Asplund tror att SFP ändå ska få två nämndemän.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? BLIVIT FäRRE. Nämndemann­en Ralf Asplund är orolig över att antalet svensksprå­kiga nämndemän vid tingsrätte­rna blivit färre.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER BLIVIT FäRRE. Nämndemann­en Ralf Asplund är orolig över att antalet svensksprå­kiga nämndemän vid tingsrätte­rna blivit färre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland