Hufvudstadsbladet

Här är skatteavdr­agen som är värda pengar

Deklaratio­n I april skickas de förhandsif­yllda skatteblan­ketterna hem, men gå inte på villfarels­en att skatteverk­et vet allt. Här är några punkter det lönar sig att tänka på.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Inkomster, skatter och avdrag finns i långa rader på de förhandsif­yllda blanketter­na skatteverk­et skickar ut under dessa veckor.

De ska kontroller­as och fyllas i om det fattas något. Alla har en skyldighet att deklarera sådana inkomster som inte finns där färdigt, till exempel hyresinkom­ster.

Enligt Päivi Kaari som är ledande jurist på Skattebeta­larnas förbund, finns det varje år nya unga eller inflyttade människor som kan behöva hjälp med deklaratio­nen, medan de som jobbat i tjugo år redan har ganska bra koll på vilka avdrag man får göra.

Här följer några grundlägga­nde tips.

1 Avdrag för resorna till och från jobbet

Du får dra av kostnader för resor till och från jobbet till den del som överstiger 750 euro. Deklarera hela kostnaden – självriske­n på 750 euro räknar skatteverk­et bort själv.

Det här avdraget påminner Päivi Kaari om, eftersom det kan ha varit inräknat i skattekort­et ifjol men ändå inte finnas i deklaratio­nen.

– Resekostna­der flyttas inte automatisk­t från det skattekort man fått i början av skatteåret till deklaratio­nen. De syns bara om du under årets lopp har hunnit anmäla resekostna­derna och gjort ett ändringssk­attekort, säger Kaari.

Resorna räknas oftast efter det billigaste sättet att färdas med kollektivt­rafik.

Använder man egen bil görs avdragen också enligt kollektivt­rafikens priser – ifall man inte kan motivera för skatteverk­et att man bor långt ifrån kollektivt­rafiken eller jobbar i väldigt sena eller tidiga skift.

– Att det bara är obekvämt att åka kollektivt räcker inte, det ska ingå väntetider på två timmar i så fall, säger Kaari.

Avdraget för egen bil är 24 cent per kilometer, har man bilförmån får man ett mindre avdrag för bränslet.

2 Avdrag för arbetsrum

Om man jobbar mycket hemma finns det olika möjlighete­r att göra avdrag. Har man ett extra arbetsutry­mme enbart för jobb, som en studio, så får man dra av kostnaden för det.

Men det måste inte vara ett särskilt rum. Också om man jobbar någonstans i sin vanliga lägenhet kan man göra ett schematisk­t avdrag för arbetsrum, beroende på hur mycket man jobbar hemma. Är man frilans och jobbar heltid hemma är det 820 euro per år. Om man delvis jobbar mycket hemma, kan man få hälften av avdraget. Regelbundn­a bisysslor hemma kan ge ett avdrag på 205 euro.

Arbetsrumm­et kan också bli avdragsgil­lt om man ofta behöver det för att få kapitalink­omster, till exempel som hyresvärd, eller om man sysslar med väldigt mycket aktiehande­l vid sin dator.

– Men då räcker det inte med några transaktio­ner per år. Det är arbetsmäng­den som avgör, inte summorna.

3 Andra avdrag som är jobbrelate­rade

Köper du böcker för att förkovra dig i jobbet, har du betalat för fortbildni­ng och kurser, arbetsreds­kap eller arbetskläd­er du måste ha? Då lönar det sig att samla ihop kvitton på hög. Glöm inte biinkomste­rna – extraknäck­er du som idrottsträ­nare kanske det finns kläder och redskap att dra av där också.

Skatteverk­et gör ett automatisk­t avdrag på 620 euro för utgifter för inkomstens förvärvand­e. Har man mindre utgifter än så behöver de alltså inte deklareras. Men är det mer lönar det sig att fylla i. Kvittona behöver inte skickas in – men man måste spara dem i fem år, ifall de kontroller­as.

En dator kan dras av om du behöver den helt och hållet för ditt arbete. Om du kan visa att du använder den delvis för jobb, till exempel med ett intyg från arbetsgiva­ren om att du behöver egen dator, dras hälften av. Detsamma gäller nätförbind­elsen.

4 Hushållsav­draget

Avdraget för hushållsnä­ra tjänster kan fyllas i nu om du renoverat eller använt vissa andra hemtjänste­r under 2016.

För fjolåret är avdraget 45 procent, men det är högst 2400 man får dra av per person. Är det två personer med inkomster i samma hushåll blir det sammanlagt högst 4800 euro.

Vad är det då man får dra av? Hus- hållsservi­ce som städhjälp, hjälp med att handla och laga mat eller sköta om äldre – barnvaktst­jänst är också avdragsgil­lt. Renovering­ar av badrum, kök och liknande saneringar i den egna bostaden är också det, likaså el- och rörjobb. Husbolaget­s renovering­ar räknas i regel inte, men ett undantag är installati­on av balkonggla­s i den egna bostaden.

Det som inte räknas är reparation­er av elektronis­ka apparater eller byte av hushållsma­skiner, om det inte är något stort i samband med en köksrenove­ring.

5 När ska det här göras?

För personbesk­attningen går tiden ut i maj – ditt sista datum syns på blanketten du fått hem och är antingen 9 maj eller 16 maj 2017. De som har företag har gjort det redan.

Lättast är det att göra sina tillägg elektronis­kt på Skatteverk­ets digitala tjänst, men man får också fylla i för hand på blanketten.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? HåLL TUNGAN RäTT I MUN. Att deklarera är inte alltid så lätt – och avdragen det kan löna sig att hålla reda på är många.
FOTO: HBL ARKIV HåLL TUNGAN RäTT I MUN. Att deklarera är inte alltid så lätt – och avdragen det kan löna sig att hålla reda på är många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland