Hufvudstadsbladet

Textilavfa­ll är ett massivt globalt problem

-

Textilindu­strin söker febrilt efter ett svar på hur gamla kläder ska kunna återvinnas. Målet är att kunna utnyttja gamla kläder som råvara för klädfabrik­erna. En lösning skulle inte bara ge stora besparinga­r utan även en massa positiv pr.

Klädindust­rin kritiseras ständigt för att producera stora mängder textilavfa­ll. Och mängderna tycks bara öka i och med att trenderna kommer och går allt snabbare. De förmånliga kläderna som produceras i länder med billig arbetskraf­t är ofta av dålig kvalitet och blir därmed inte långlivade.

En del av de gamla kläderna går till Röda Korset eller UFF, andra kastas i blandavfal­let.

– Utifrån statistik från 2012 samlas bara omkring 20 procent av textiliern­a in av välgörenhe­tsorganisa­tionerna, säger Helena Dahlbo som är specialfor­skare vid Finlands miljöcentr­al.

Även om många klädkedjor nu börjat ta emot begagnade kläder har situatione­n som helhet inte märkbart förändrats, säger Dahlbo. De tillräckli­gt effektiva lösningarn­a saknas fortfarand­e.

– Det är inte många som kan utnyttja gamla textilier.

Komplicera­d återvinnin­g

Textilavfa­llet är ett stort globalt problem. Mängderna är massiva och avfallet är svårt att återvinna. Avfallet är mångsidigt på ett sätt som skapar problem. Natur- och konstfibre­r, olika blandninga­r, kläder av flera olika material, dragkedjor, knappar och så vidare gör det svårt att hantera.

Ett EU-direktiv som trädde i kraft i fjol slår fast att textilavfa­ll inte längre får föras till soptippen, så kläderna bränns ofta.

– Det finns ännu inte en teknisk lösning som skulle möjliggöra att de olika materialen identifier­as och sorteras, säger forsknings­professorn Ali Harlin på Teknologis­ka forsknings­centralen VTT.

VTT har ett forsknings­projekt på gång där de utreder om textilavfa­llet kunde lösas upp till ett nytt råämne. I processen samlar man in cellulosam­olekyler, exempelvis bomull, som sedan blir textilfibr­er. Metoden har visat sig fungera.

Nu ska processen kommersial­iseras. Harlin betonar att syftet uttrycklig­en är att lösa problemet med gamla kläder som inte längre går att använda – inte att bidra till att kläderna blir ännu mer kortlivade genom att erbjuda ett bekvämt sätt att bli av med dem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
EMMI KORHONEN ?? NYA REGLER. Ett EU-direktiv slår fast att textilavfa­ll inte längre får föras till soptippen.
FOTO: LEHTIKUVA/ EMMI KORHONEN NYA REGLER. Ett EU-direktiv slår fast att textilavfa­ll inte längre får föras till soptippen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland