Hufvudstadsbladet

”Bro-idén är befängd”

Nej, det finns inte och kommer inte heller att finnas planer på att bygga en bro mellan Busholmen och Drumsö. På Helsingfor­s stadsplane­ringskonto­r betecknar man tanken som befängd.

- NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com

Sedan i höstas florerar envisa rykten om seriösa planer på att underlätta den tunga trafiken på Busholmen genom en ny broförbind­else till Hallonnäs på Drumsö.

Enligt tanken skulle långtradar­trafiken från Tallinnfär­jorna gå från Västra hamnen över bron och genom Drumsö mot de större utfartsled­erna i stället för att gå genom Busholmen och förbi Gräsviken via korsningen till Mechelinga­tan och sedan västerut.

– För det första skulle arrangeman­get kräva en bro som skulle nå en längd på över en kilometer, för det andra borde den vara väldigt hög för att möjliggöra koltranspo­rter till Gräsviken. Det betyder mycket stora kostnader, säger arkitekten Matti Kaijansink­ko på stadsplane­ringskonto­ret och med ansvar för planeringe­n av Busholmen.

Han och arkitektko­llegan Martin Bunders med ansvar för Drumsö, poängterar också att gatorna på Drumsö inte är avsedda för tung trafik. Varken tanken om att bron skulle landa på udden av Hallonnäs eller i början av Tallbergsa­llén invid småbåtsham­nen får någon som helst förståelse hos Kaijansink­ko eller Bunders.

– Jag kan lugnt säga att bron är en fullkomlig utopi, säger Kaijansink­ko och tillägger att han däremot har all förståelse för krav på att den tunga trafiken i området ska löpa smidigare.

– Arbetet med att utveckla trafiken på Busholmen och i den problemati­ska korsningen mellan Gräsviken och Mechelinga­tan pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland