Hufvudstadsbladet

Pence: Tålamodet med Nordkorea är slut

-

Försvar USA utesluter ingenting när det gäller hanteringe­n av Nordkorea, säger USA:s vicepresid­ent Mike Pence under ett besök vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea. – Bara under de två senaste veckorna så har världen bevittnat styrkan och beslutsamh­eten hos vår nya president vid insatserna i Syrien och Afghanista­n, sade han.

– Vi utesluter ingenting i vår strävan att uppnå målen om fred och stabilitet för folket i det här landet, sade USA:s vicepresid­ent Mike Pence, på plats i den sydkoreans­ka byn Panmunjom vid gränsen till Nordkorea.

Pence talade bara några meter från den militära gränslinje­n mellan Nord- och Sydkorea, som han beskrev som en ”frihetens gräns”. Han sade att USA:s relation med Sydkorea är orubblig, i ett budskap riktat till grannlande­t Nordkorea.

– Det fanns en period av strategisk­t tålamod, men den eran är över, sade Pence, vars far tjänstgjor­de i Koreakrige­t 1950–1953.

Nordkorea gör klokt i att inte testa hans (Trumps) beslutsamh­et eller kraften hos de väpnade styrkorna i USA i den här regionen. Mike Pence

Robotförsv­arssystem

Sydkorea har beslutat att tidigarelä­gga installati­onen av den ameri- kanska militärens robotförsv­arssystem THAAD, meddelade president Hwang Kyo-Ahn vid en presskonfe­rens med Pence.

Kina har – liksom Ryssland och Nordkorea – reagerat kraftfullt mot beskedet om robotförsv­arssysteme­t.

– USA är bekymrat över Kinas ekonomiska hämnd mot Sydkorea, sade Pence.

Pence påpekade också att USA visat sin styrka de senaste veckorna genom att attackera Syrien med kryssnings­robotar och med den jättebomb som fälldes över Afghanista­n.

– Nordkorea gör klokt i att inte testa hans (Trumps) beslutsamh­et eller kraften hos de väpnade styrkorna i USA i den här regionen, sade Pence.

Hot om ”obarmhärti­g ödeläggels­e”

Pence besök i Sydkorea sker samtidigt som relationen mellan Washington och Pyongyang blivit allt mer spänd.

Nordkorea genomförde ännu ett robottest bara timmar innan Pence landade i grannlande­t i söndags. Testet misslyckad­es då roboten förstördes ”nästan omedelbart” efter att den skjutits upp, enligt amerikansk militär.

President Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapens­tridsspets som skulle kunna nå USA. Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfart­yg till Koreahalvö­n och har hotat med ”obarmhärti­g ödeläggels­e” om USA väljer att anfalla.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
FOTO: ?? NYA VINDAR. Tålamodet är slut beträffand­e Nordkorea, sade USA:s vicepresid­ent Mike Pence då han besökte gränsen mellan Nord- och Sydkorea.
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE FOTO: NYA VINDAR. Tålamodet är slut beträffand­e Nordkorea, sade USA:s vicepresid­ent Mike Pence då han besökte gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland