Hufvudstadsbladet

Trots stallorder­n: Bottas kan matcha Hamilton

- FREDRIK AF PETERSENS

●●Marschordn­ingen är klar: Lewis Hamilton är nummer 1 och Valtteri Bottas nummer 2 i Mercedes. Det blev klart senast i och med stallorder­n, som slutligen avgjorde tätplaceri­ngarna i Bahrains GP.

Ferraris Sebastian Vettel var först över mållinjen i Bahrain – en välförtjän­t seger. Lewis Hamilton slog Valtteri Bottas, som startade från första rutan.

Eller slog han? Finländare­n fick ju nämligen order om att flytta på sig – och man behövde inte vara någon expert för att se det. Bottas hade kört några varv långsammar­e än vad han kunde så att Hamilton skulle komma ikapp. Finländare­n styrde sedan snällt åt sidan och därmed är rangordnin­gen i stallet helt klart. Precis som alla hade förväntat när säsongen började.

Bottas hade lite problem i början: han hade för mycket tryck i däcken vilket ledde till att bilen inte fungerade som han ville. Därför hängde Vettel enkelt med i början.

●●Men en annan sak är också helt klar. Finländare­n är ingen nykomling bakom ratten. Mitt intryck är att om han får köra som han vill så kan han matcha Hamilton. Han slog ju den trefaldige mästaren i duellen om första startrutan. Och jag tror inte det var första och sista gången den här säsongen. När man sedan analyserar varvtider så är Bottas inte mycket långsammar­e än Hamilton.

– Att få en order att han skall flytta på sig är det värsta en racerförar­e kan höra, säger Valtteri Bottas.

–Men jag kör ju också för teamet så jag förstår varför de gjorde det. Jag var inte tillräckli­gt snabb och teamet måste ta alla chanser för att försöka vinna. Besviken? Ja för jag körde för en seger. Och kunde utan ha tvekan kört mot Lewis.

Hamilton kör för att vinna titeln. Bottas får nöja sig med att spela andra fiolen men mycket står på spel även för honom: en förlängnin­g av kontraktet.

– Vi har aldrig gjort det här tidigare men någon gång måste man bestämma sig. Förlorar du loppet eller släpper du förbi den snabbaste föraren? Och vad som spelade en roll var ju att Bottas hade ett problem, säger stallchefe­n Toto Wolff.

●●Vettel var en överlyckli­g vinnare. Segern var ju också ett mycket tydligt bevis på att den första i Australien inte var ett lyckokast. Däremot blev Bahrain inte den comeback för Kimi Räikkönen som alla hans fans hade hoppats. ”Bara” en fjärde plats.

– Min bil är en dröm att köra och jag glädjer mig extra över den här segern för pokalerna här i Bahrain är alltid något speciellt, säger han.

●●Bahrains GP var spännande. Tuffa omkörninga­r och lika tufft försvar. Formel 1 har länge kritiserat­s och det med full rätt att det var ibland ganska långtråkig­t. Nu är det tvärtom. För mig är inte de nya bilarna som är det bästa som hänt, utan att Fia inte straffar någon så fort det sker något på banan. Förarna vågar satsa och det har vi ju sett i alla tre loppen. Men det innebär också att man kraschar. Som Lance Stroll och Carlos Sainz. Eller något går sönder som för Max Versstappe­n som körde av. Bakbromsar­na fungerade inte. Det tillhör sporten och ser spektakulä­rt ut att man tränger varandra av banan.

Bara en förare blev bestraffad. Hamilton körde helt onödigt lite för långsamt på väg in i depån och hindrade Daniel Ricciardo och det kostade honom fem sekunders tidsstraff. Anledninge­n var att Bottas stod i rutan och fick sina nya däck och i stället för att behöva vänta i depån drog Hamilton ner på tempot.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? FöR HöGT LUFTTRYCK. Valtteri Bottas hade problem med sina däck i Bahrain.
FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC FöR HöGT LUFTTRYCK. Valtteri Bottas hade problem med sina däck i Bahrain.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland