Hufvudstadsbladet

Krig bäddar för hungersnöd

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

FN varnar för den värsta humanitära krisen sedan 1940-talet. 20 miljoner människors liv är i fara i Afrika och Jemen. Det behövs både snabb hjälp och långsiktig­a åtgärder som kan stoppa krig och konflikter.

Klimatförä­ndringen och El Niñofenome­net förvärrar torkan i Afrika, men svältkatas­trofer är ändå inga naturlagar utan kan förhindras. Sydsudan, Somalia, Nigeria, Kenya och Jemen är länder som har drabbats av en hungersnöd som kan bli den värsta under FN:s drygt 70-åriga historia. Det behövs snabb hjälp men också långsiktig­a åtgärder.

I februari slog FN fast att det råder svält i de norra delarna av Sydsudan. Ungefär 100 000 människor har drabbats av svält, men matbristen är akut för nästan 5 miljoner sydsudanes­er. Det är 40 procent av befolkning­en i Sydsudan.

Sydsudan är en ung stat som har varit självständ­ig i bara sex år. Jorden är mycket bördig och i kombinatio­n med floden Vita Nilen och dess många bifloder finns alla förutsättn­ingar för ett framgångsr­ikt jordbruk. Hittills har befolkning­en levt på boskapsskö­tsel och odling för sina egna behov. Landet är också väldigt underutvec­klat. Sydsudan skulle i själva verket kunna vara hela Afrikas kornbod, men nu råder det alltså svält.

Sedan 2013 pågår ett inbördeskr­ig i Sydsudan, det föregicks av ett annat, mot Sudan. När Sydsudan blev självständ­igt importerad­es all mat till landet. Jordbruket har alltså inte fungerat på länge, bönder och boskapsskö­tare har blivit soldater. Kvinnor och barn har varit tvungna att fly. Våldet grasserar, och också hjälporgan­isationern­a har svårt att röra sig i landet.

Somalia är ett land som i åratal har varit utan en fungerande statlig struktur. Under de senaste åren har terrorgrup­pen al-Shabaab dominerat och gjort stora delar av landet mycket osäkert. Nu har al-Shabaab tvingats retirera och det har ordnats val i Somalia. Fortfarand­e är det inte fred och landet är mycket sårbart efter alla år av krig och kaos. I Somalia behöver nästan tre miljoner människor mathjälp.

Somalier i exil , bland annat i Finland, hjälper sina släktingar. Tack vare mobiltelef­onerna är det betydligt enklare att överföra pengar. Också FN:s matprogram WFP och Röda Korset använder delvis mobiltekno­logi i sina hjälpaktio­ner. Tillämpnin­gen varierar men familjerna vet själva bäst vad de behöver och den lokala ekonomin kan få ett uppsving när hjälpen inte delas ut i form av mat.

Det här utmanar kanske den västerländ­ska bilden av svältande människor, men det är dags för en uppdaterin­g.

Läget är allvarligt på grund av torkan också i Nigeria och landets grannar kring Tchadsjön. Här hotar matbristen sju miljoner människor. Också Etiopien och Kenya är drabbade. I Jemen beräknar FN att 19 miljoner människor, det vill säga två tredjedela­r av hela befolkning­en, behöver humanitär hjälp. Kriget i Jemen har pågått i två år.

Det är sex år sedan svält senast utlystes, då gällde det Somalia. Skillnaden mot läget nu är att så många länder drabbas. Samtidigt pågår krigen i Syrien och Jemen.

2011 fick Somalia all uppmärksam­het. Nu är situatione­n alltså en annan. Den blir inte bättre av att USA:s president Donald Trump har hotat skära ned på landets bistånd. USA är den största bidragsgiv­aren till FN:s matprogram WFP och stod i fjol för en fjärdedel av dess budget.

Samtidigt säger Stephen O’Brien, som samordnar FN:s katastrofh­jälp, att världen aldrig har varit så generös som under det senaste året (HBL 9.4). Problemet är att behovet av humanitär hjälp har vuxit, och därför ökar klyftan mellan de medel som behövs och de som finns att använda.

Svält är ett begrepp som inte ska användas lättvindig­t. Det gör heller inte FN. Det finns klara kriterier som måste uppfyllas för att FN ska tala om svält. Ändå gäller det att inte vänta för länge. Så gick det i Somalia 2010–11 då hälften av de totalt 260 000 offren hade svultit ihjäl innan kriteriern­a för hungersnöd hade uppfyllts.

Nu behövs snabb och tillräckli­g humanitär hjälp till de länder som har drabbats av hungersnöd. På sikt krävs andra åtgärder.

Hungersnöd och direkt svält går att förhindra. Den viktigaste bakgrundso­rsaken är utdragna krig och konflikter. Bakom dem finns dålig politik och ansvarslös­a ledare. Det kan och ska världssamf­undet inte acceptera. I Afrika finns en historisk känslighet för inblandnin­g från västvärlde­n. Därför riktas blickarna mot Afrikanska unionen.

Hungersnöd och svält handlar om politik, och egentligen inte om brist på mat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland