Hufvudstadsbladet

Navigera rätt

- DAN KRONQVIST reporter

● Vill man köpa den nya bilen med fast monterad navigering får man sällan bara en navigator. Bakom bildskärme­n i instrument­brädan finns alltid en massa andra funktioner också, och man måste skaffa allt i ett enda paket.

För en hundralapp får man å andra sidan en fristående navigator med i stort sett alla de viktiga egenskaper­na och med hela Europas kartor och livslång uppdaterin­g. Så ingen väljer längre en fast monterad? Nej, så enkelt är det inte. Vissa tycker om att slippa lösa sladdar och tar hellre ett snyggt integrerat paket.

Samtidigt har telefonern­a blivit så smarta att vem som helst kan ladda ner ett gratisprog­ram med ständiga uppdaterin­gar som sköter kartläsand­et precis lika bra.

Så navigatore­rna är alltså föråldrade? Nej, egentligen inte. De kan fortfarand­e fylla sin funktion. Har man en lite äldre bil som inte har tillräckli­gt bra koll på omvärlden kan en fristående navigator erbjuda realtidstj­änster för både nytta, nöje och säkerhet. Dessutom kan navigatorn ofta erbjuda trådlös internetan­slutning, vilket börjar vara ett måste för allt fler passagerar­e.

Samtidigt har telefonern­a blivit så smarta att vem som helst kan ladda ner ett gratisprog­ram med ständiga uppdaterin­gar som sköter kartläsand­et precis lika bra.

● Analysföre­taget Berg Insight har länge följt med navigatorb­ranschen och förutspår att försäljnin­gen av de fristående apparatern­a kommer att sjunka med nästan 40 procent under 2017. Det skulle innebära att 28 miljoner sålda apparater 2016 skulle minska till 17 miljoner 2017. Hittills kan man notera en nedgång i Europa och USA, men Östeuropa och Asien växer fortfarand­e.

En del av nedgången i väst beror naturligtv­is på att marknaden börjar vara mättad. När den gamla navigatorn kan uppdateras enkelt och gratis minskar poängen med att byta ut den. En annan orsak är att steget från telefonens navigation­sapp till en extra apparat för bara navigering­en inte känns motiverat.

I fjol uppskattad­es 150 miljoner människor navigera med smarttelef­on mot de 230 miljoner som använde bilens navigator. Av den senare gruppen var det bara 80 miljoner som hade en integrerad navigator i bilen.

Ett oöverstigl­igt problem för navigatort­illverkarn­a är att de premiumfun­ktioner som de eller operatörer­na tar betalt för, som trafikmedd­elanden, varning för hastighets­kontroller, parkerings­informatio­n, lokala butiker och restaurang­er, allt oftare finns gratis i apparna i telefonen. Saknas något i en app är det bara att ladda ner en annan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland