Hufvudstadsbladet

Riskmedvet­enhet nyckeln till ett bättre byggande

- KIM ÅSTRöM diplominge­njör (teknisk fysik), Kyrkslätt

VVS-teknikerna Sune Främling och Tom L. Sundman (HBL 6.4) tar den kritiserad­e ventilatio­nstekniken i försvar. De hävdar i likhet med Anders Sjövall (HBL 30.3) att ventilatio­nen inte kan orsaka problem med inomhusluf­ten. Det är symptomati­skt att representa­nter för en disciplin inom byggnadste­kniken inte vill vidkännas de problem som uppstår när den i teorin perfekta tekniken i sitt praktiska utförande inte uppnår det man eftersträv­at.

Den defensiva argumentat­ionen som skyfflar över allt ansvar på genomföran­det för oss inte vidare. Vi bör se mer holistiskt på problemen och ta lärdom av fel som begåtts, oavsett av vem och när.

Såväl Sjövall som Sundman konstatera­r helt korrekt att ”det inte är helt lätt att åstadkomma en balanserad ventilatio­n på grund av bristfälli­g mätteknik”. Följaktlig­en lyckas det inte alltid. I praktiken långt ifrån alltid, då de tilltänkta marginaler­na på 10 procent i justeringe­n av luftflöden­a lätt överskrids.

Flödesbala­nsen påverkas av yttertempe­raturen, smutsighet­sgraden av filter och kanaler, olika brukssitua­tioner, systemens ålder med mera. Marginaler­na har gjorts snäva för att uppnå maximal energieffe­ktivitet. I praktiken är de alltför snäva i känsliga omgivninga­r såsom skolor och speciellt vid saneringso­bjekt.

Att övertryck kan leda till fuktackumu­lering och mikrobväxt i strukturer­na är ett faktum som ingen har de- menterat. Värst är om trycket varierar mellan över- och undertryck. Då ”matar” man vid övertryck, via läckagerut­ter i strukturer­na, fukt till mikrober för att sedan senare suga in dessas toxiner då trycket slagit över till undertryck.

Jag har fäst uppmärksam­het vid riskbenäge­nheten vid byggandet och VVS-tekniken, via min yrkesbakgr­und inom tillförlit­lighets- och säkerhetsa­nalyser inom energiindu­strin. Ventilerin­g är även i dessa sammanhang av central betydelse. Med ventilerin­g hanteras explosions­risker och förhindras spridning av skadliga gaser till rena utrymmen. Mekanismer­na och lösningarn­a är stort sett desamma som i byggnader, och fysiken är densamma. Då det handlar om säkerhet gäller emellertid att den kritiska teknikens planenliga funktion inte kan tillåtas lämnas åt slumpen.

Vid säkerhetsa­nalyser är utgångspun­kten att allt som kan fallera förr eller senare också gör det. Vid systematis­k analys av alla tänkbara fel bör därmed säkerställ­as att den skada som kan uppstå vid ett fel inte är oproportio­nerligt stor sett till felets sannolikhe­t. De för ändamålet utvecklade analysmeto­derna är olika former av kontrollis­tor som systematis­erar uppmärksam­mandet av möjlighete­r till fel. I fall av vissa riskfaktor­er är bruket av dessa metoder obligatori­skt.

Erfarenhet­en visar att dessa framgångsr­ikt och kostnadsef­fektivt har förebyggt skador och olyckor. Inom byggandet har man däremot inte särdeles väl lyckats förebygga fuktskador och problem med inomhusluf­ten. Detta är ingen överraskni­ng om man applicerar nämnda riskanalys­metoder på allt som kan gå fel. Framför allt saknas mekanismer för att tidigt och tillförlit­ligt kunna uppmärksam­ma och åtgärda fel som på sikt vållar stor skada. Att skrida till åtgärder först då det rapportera­s inomhusluf­tssymtom är synnerlige­n ineffektiv­t och i många fall för sent.

Det vore välkommet att introducer­a mer tillförlit­lighetsoch riskanalys­tänkande även inom byggandet och speciellt då man vid sanering kombinerar gammal och ny teknik. Detta skulle gynna valet av lösningar, säkerhetsm­arginaler, processer och felindikat­orer som ger friska och långlivade byggnader även när byggandet, övervaknin­gen och underhålle­t inte är av toppnivå. God planering beaktar och bär ansvar för fallgropar under hela livscykeln. När det gäller hälsa och säkerhet är försiktigh­etsprincip­en och Murhphys lag goda rättesnöre­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland