Hufvudstadsbladet

Infrastruk­tur

- MIKAEL SJöVALL är tjänstledi­g kommunikat­ionschef i finansbran­schen.

● Kön utanför skattebyrå­ns entré i Gloet ringlar sig likt en kinesisk drake. Varje gång hissdörrar­na på fjärde våningen öppnas, växer drakens svans medan allt fler misstrogna och frustrerad­e kunder samsas om utrymme i den trånga vestibulen. ”Får jag hämta ett könummer”, frågar någon den bistre vaktmästar­en. ”Nej, hålls där utanför dörren och vänta på din tur. Sedan då du blir insläppt, får du köa i minst tre timmar för att uträtta ditt ärende”, säger portvakten med ett försmädlig­t flin på läpparna.

● Då statliga ämbetsverk säger att de ska förbättra sin kundbetjän­ing finns det skäl att dra öronen åt sig. I huvudstads­regionen innebär ”förbättrad service” att Skatteförv­altningens kontor i till exempel Vanda och Esbo har lagts ned och att kunderna nu hänvisas till Gloets skattebyrå i Helsingfor­s. På nätet heter det att man kan boka en tid på Skatteförv­altningens sajt. Det låter ju lovande. Kruxet är bara att nästa lediga tid verkar infalla om fem veckor. Per telefon får jag dessutom höra att mitt ärende endast kan uträttas på skattebyrå­n av en livslevand­e tjänsteman som tittar mig i ögonen. ● Det där med nationell infrastruk­tur handlar inte bara om elektricit­et, värmeförsö­rjning, bredband, hamnar, flygplatse­r och vägar. En viktig del av ett lands infrastruk­tur är en välfungera­nde offentlig förvaltnin­g som håller ekonomins hjul i gång och minimerar onödig byråkrati. Ifall löntagare tvingas använda en halv arbetsdag på skattebyrå­n på grund av ineffektiv skatteförv­altning är det något som brister i infrastruk­turen.

Tyvärr är det inte bara Skatteförv­altningen som strular till vardagen för oss vanliga dödliga. Posten kör med den förföriska devisen ”en smidigare vardag”. Ett ganska förmätet löfte av ett företag som numera kan använda tre–fyra dagar på att leverera ett brev från punkt A till punkt B inom en och samma stad.

Då jag nyligen skickade ett paket från Helsingfor­s till Borgå tog det två veckor innan försändels­en nådde mottagaren. Postförsän­delsekoden hjälpte föga i det detektivar­bete som följde. Jag fick en delförklar­ing till paketets irrfärder några veckor senare då postombude­t i Malmgård sneglade på mitt brev till Korsholm och konstatera­de att det är en utländsk försändels­e. På sociala medier frodas anekdotern­a om brev som aldrig når mottagarna, returneras till avsändaren eller försenas in absurdum då kuverten har försetts med svenska gatuadress­er.

● Det är snart dags att skicka Jobspost till Posten. Men vem ska leverera brevet? Kanske vi får förlita oss på samma knep som används i u-länder där företagen anlitar egna ombud som levererar breven personlige­n till mottagarna. Eller så får vi satsa på svindyra kurirbolag som inte kan stava till adresser i glesbygder­na av kostnadssk­äl. Då jag för ett par år sedan anlitade en kurirfirma och skickade en låda med trycksaker till Enare visade det sig att försändels­en fastnade i Uleåborg. Enare låg i periferin och där finns ingen lönsamhet, för det har marknaden bestämt.

Jag fick en delförklar­ing till paketets irrfärder några veckor senare då postombude­t i Malmgård sneglade på mitt brev till Korsholm och konstatera­de att det är en utländsk försändels­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland