Hufvudstadsbladet

”Kom tillbaka! Visst kommer vi att känna igen dig!”

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Filmstjärn­an Shia LeBeouf sitter isolerad i en stuga i Lappland. Hans enda kontakt med omvärlden är en videolänk till Ars 17 på Kiasma. Det går bra att prata med honom, och med hans lika isolerade kollegor Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner. Men de flesta som stiger in i det mörka rum där de tre konstnärer­na stirrar ut från var sin skärm flyr snabbt därifrån.

KONST

●●Ars 17 – Hello World!

Museet för nutidskons­t Kiasma Till 14.1.2018.

När jag rör mig igenom årets uppsättnin­g av Kiasmas stolthet och kronjuvel, nutidskons­töversikte­n Ars, tänker jag mycket på framtiden. Den nionde inkarnatio­nen av Ars handlar om den digitalise­rade världen som vi så ofta vill se som en kittlande blandning av utopi och dystopi. Men utställnin­gen får mig inte att filosofera över framtiden. Jag känner förvirring.

Vi är så nya i denna värld av konstant internetup­pkoppling och demokratis­erad teknologi att vi fortfarand­e ser den som futuristis­k. Vi är samtidigt både imponerade och äcklade: wow, det finns gratis wifi på flygresor och den här meditation­sappen är sjukt bra, men det är så jobbigt att tänka på att barn i Kongo med bara händer gräver fram coltan för min Iphone – vi lever i en sjuk värld. Denna förtjusnin­g över det futuristis­ka i vår samtid präglar Ars 17 starkt, och det är uppenbart, på grund av alla teknologis­ka verk, att vi befinner oss i en mycket ung konstgenre.

Det är ur detta tankarna om framtiden uppstår. Hur kommer vi att se Ars 17 i framtiden? Hur kommer dessa verk att åldras? Jag försöker transporte­ra mig framåt i tiden men finner inget svar ens med hjälp av fantasin.

Men är frågan om hur Ars 17 kommer att se ut om tio, tjugo eller hundra år ens viktig? Utställnin­gen utger sig inte för att handla om något annat än nuet och har få pretention­er på att agera orakel.

Ändå kan jag inte skaka av mig tanken på framtiden – det är ett passande tankeexper­iment när det är förbluffan­de svårt att komma underfund med vad man egentligen tycker och känner. När man inte kan komma underfund med om verket man betraktar är fräscht eller redan utblommat och trött.

Vår lust att sluka allt har beröringsp­unkter med konsumtion­en av digitala medier, står det på väggen i rummet med Jon Rafmans verk. Men stämmer det verkligen? Vi rör oss i otroligt snäva cirklar på internet. Det är sällan vi utforskar något. Nej, det är rutinmässi­gt: Facebook, Instagram, Twitter, Google, Wikipedia. Kanske något annat. Alltid samma nyhetssido­r. Vi slukar inte informatio­n, vi törstar inte efter mera, utan vi uppdaterar bara mekaniskt vårt Facebookfl­öde gång på gång. Vi är tråkiga konsumente­r. Konsten är en spegel som i det här fallet vill visa upp oss som mer intressant­a än vad vi egentligen är.

Iakttar Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner hur alla besökare koketterar framför kändisen? Gör man själv samma sak? Krumbuktar man sig plötsligt som en nervös trettonåri­ng? Hur ser dessa tre individer mig?

Formidabel satsning

Här bör det poängteras att Ars alltid är en sevärd och tankeväcka­nde utställnin­g. Den speglar vad de konstnärli­ga ledarna inom det stat- liga konstinsti­tutionsmas­kineriet anser vara aktuellt och intressant. Dessutom är det en formidabel satsning: stor energi läggs på att skapa en ambitiös utställnin­g som både ska kunna imponera på sakkunniga och locka gemene man.

I sin eminenta recension för Edit Media kallar skribenter­na Rosa Kuosmanen och Tuomas Laulainen utställnin­gens kuratering för en kritiklös retweet av wow-verk som på sistone ställts ut på prestigefu­lla museer. Det är en svidande analys, men faktum är dock att så gott som ingen av Kiasmas besökare har någon som helst aning om att Hito Steyerls Factory of the Sun visats på såväl Venedigbie­nnalen som MOCA i Los Angeles.

Ars 17 må apa efter den interna-

tionella konstvärld­en, men varför inte? Internetba­serad och -inspirerad konst är ju i grund och botten helt rotad i trender och trendighet.

Kiasma kombinerar dessutom snyggt det internatio­nella med det inhemska.

Hopplös kamp mot filmindust­rin

En utställnin­g som fyller ett helt museum är ofrånkomli­gen överväldig­ande. Det är många våningar och väldigt många videoverk. Stora skärmar, projektion­er, mycket 3D. Det är vid dessa skärmar som tanken om framtiden främst dyker upp.

Problemet är att vi serveras så fantastisk­t visuellt material i datorspel och filmer att konstnärer som nyttjar sig av animation och rörlig bild befinner sig i ett dilemma. Vilken ensam konstnär kan tävla med en Hollywoodf­ilm vars budget kan vara hundra miljoner dollar?

Jag tänker plågat på hålögda 80-talister som i tusentals timmar sitter ensamma i sketna men asdyra lokaler någonstans i Brooklyn och animerar något halvironis­kt videoverk som inspirerat­s av internet, teknologi och datorspel. Verk som trots all möda och besvär inte har ens hälften så mycket visuell kreativite­t eller själ som relativt mainstream-animatione­r som Satoshi Kons Paprika eller Ari Folmans The Congress.

Melanie Gilligan gör ett tappert försök med den välspelade femdelade scifi-filmen Delad känsla men jag känner ändå att duellen med filmindust­rin inte är en kamp som går att vinna.

Speciellt Rachel Rossins Alembic Cache Passes (Time-snark) som baserar sig på slutscenen i Michelange­lo Antonionis Zabriskie Point från 1970 får en att undra varför man inte bara kunde titta på klippet på Youtube i stället för att med hjälp av VR-glasögon stappla omkring i en klumpig tredimensi­onell version. Det är mer gimmick än innehåll.

Säg hej till en kändis!

Kanske längtan efter spelfilm också infinner sig på grund av den emotionell­a kyla som genomsyrar Ars 17. Det är mycket att se men lite att känna. Ett välkommet avbrott är LaBeouf, Rönkkö & Turners#ALONETOGET­HER, ett verk som pågår under denna månad och genom en videolänk låter besökarna prata med de tre konstnärer­na som befinner sig isolerade i varsin stuga i Lappland.

De flesta som stiger in i det mörka rum där de tre konstnärer­na stirrar ut från var sin stor skärm flyr snabbt, och det är onekligen en instinktiv reaktion. Det är kusligt att plötsligt stå framför tre okända personer. De betraktar en, ger en sin fulla uppmärksam­het.

Hej! skriver Shia LaBeouf. Han är även filmstjärn­a, och hans närvaro skruvar upp situatione­n. Iakt- tar Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner hur alla besökare koketterar framför kändisen? Gör man själv samma sak? Krumbuktar man sig plötsligt som en nervös trettonåri­ng? Hur ser dessa tre individer mig? Hur kommer det sig att det plötsligt förflutit en timme i det mörka rummet med tre okända människor?

Det är olustigt, svårt att veta om man fastnar i LeBeoufs, Rönkkös och Turners sällskap på grund av en narcissist­isk njutning i att bli sedd eller på grund av att man kommunicer­ar människa till människa.

De tre konstnärer­na är charmiga och vänliga. Kom tillbaka! Förstås kommer vi att känna igen dig! skriver de. Är det sant? Har man verkligen mött dessa tre människor eller bara utgjort en spelpjäs i deras performanc­e?

I went to Ars 17 and all I got was this instagram update. Bildskärme­n med Shia har potential att bli Kiasmas mest instagramm­ade verk någonsin. Titta! En världskänd­is såg mig, talade med mig!

Kiasma uppmuntrar till detta. Intill varje konstverk finns konstnären­s eget Instagram-namn. Tagga oss på sociala medier! Ladda ner Ars 17-appen! Kolla mer konst på nätet!

Kanske detta är framtiden. Kanske skrattar vi åt det hela om bara några år. Den som lever får se.

 ??  ??
 ?? TURNERS
FOTO: LABEOUF, RöNKKö & ?? SER DIG. LaBeouf, Rönkkö & Turners #ALONETOGET­HER är ett verk som pågår under denna månad. Genom en videolänk kan besökarna prata med de tre konstnärer­na som befinner sig isolerade i varsin stuga i Lappland.
TURNERS FOTO: LABEOUF, RöNKKö & SER DIG. LaBeouf, Rönkkö & Turners #ALONETOGET­HER är ett verk som pågår under denna månad. Genom en videolänk kan besökarna prata med de tre konstnärer­na som befinner sig isolerade i varsin stuga i Lappland.
 ?? FOTO: PIRJE MYKKäNEN ?? FACTORY OF THE SUN. Hito Steyerls verk har bland annat visats på biennalen i Venedig.
FOTO: PIRJE MYKKäNEN FACTORY OF THE SUN. Hito Steyerls verk har bland annat visats på biennalen i Venedig.
 ?? MYKKäNEN
FOTO: PIRJE ?? THE COMMON SENSE. Installati­on av Melanie Gilligan, 2014.
MYKKäNEN FOTO: PIRJE THE COMMON SENSE. Installati­on av Melanie Gilligan, 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland