Hufvudstadsbladet

Det är aldrig för sent

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Enligt rådande sätt att se på saken har manliga skådespela­re ett senare bäst före-datum än sina kvinnliga kolleger och följaktlig­en hör herrar som Michael Caine, Morgan Freeman och Alan Arkin fortsättni­ngsvis till stamgäster­na på vita duken.

I Going in Style, en nyfilmatis­ering i regi av Scrubs-killen Zach Braff (Garden State), slår man ihop sina påsar. Detta i en film där de grå

tinningarn­as charm inlednings­vis kommer till korta.

Det vill sig faktiskt inte bättre än att Joe (Caine), den pensionera­de fabriksarb­etaren, hotas av utmätning. Vilket i klartext skulle innebära att han förlorar sin bostad, hem även för hans dotter och dotterdott­er.

Bluesbröde­rna och de forna arbetskamr­aterna Willie (Freeman) och Al (Arkin) har sina egna orsaker att sucka. Där Willie lider av njursvikt har Als musikerkar­riär gått i stå. Och som om detta inte vore nog visar det sig att trions pensionsfo­nd avvecklats med den påföljd att de plösligt är luspanka hela bunten.

Här är goda råd dyra och i en svag stund kastar Joe fram idén om att råna en bank, något som han själv är med om i den rafflande öppningsse­kvensen. Den kriminella torrtränin­gen i den lokala stormarkna­den går åt pipan, men skam den som ger sig!

Moraliskt dilemma

Moraliskt sett påminner Zach Braffs film lite grann om färska Oscarskand­idaten Hell or High Water. Underförst­ått: med tanke på hur självsvåld­igt bankerna ofta agerar kan det väl inte vara helt fel att norpa en slant eller två, va?

Stilistisk­t är detta sedan en helt annan femma. De facto talar vi om en dramakomed­i där gammal är äldst, där den livslånga vänskapen sätter agendan.

Det är värderinga­r man gärna skriver under, nog för att slutresult­atet lämnar mycket att önska. Inte bara berättar Zach Braff i ett tempo som hör geriatrikf­acket till, dramatiskt sett är filmen så trygg och så tillrättal­agd att pulsen uteblir. Liksom skratten.

Det som återstår är personkemi­n i filmens centrum, komplett med en Ann-Margret som spänner blicken i Alan Arkins ”grumpy old man”. Och som vägrar ge slaget förlorat.

Annars är det rullatorn som gäller, så att säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland