Hufvudstadsbladet

Många minnen i ny utställnin­g om Dragsvik

I dag öppnar Västra Nylands landskapsm­useum utställnin­gen Dragsvik – en plats med många minnen. Kasernområ­det har varit allt från tvångsarbe­tsinrättni­ng och vårdhem till högkvarter för Nylands brigad.

- HBL

Många känner Dragsvik som en militär förläggnin­g där man gör sin värnplikt på svenska. Andra kommer att tänka på inbördeskr­iget och det fångläger som verkade där. På 1920-talet fungerade kasernområ­det som tvångsarbe­tsinrättni­ng som gick under namnet ”Ekenäs universite­t” och åren 1938–1939 som vårdhem för alkoholist­er. År 1921 avskildes en del av Dragsvikom­rådet för Ekåsens mentalsjuk­hus och på sjukhusomr­ådet finns fortfarand­e före detta kasernbygg­nader.

Efter de senaste krigen har Dragsvik fungerat som garnison igen, nu för landets svensksprå­kiga truppenhet­er under Nylands brigad.

Utställnin­gen Dragsvik – en plats med många minnen beskriver Dragsviks garnisonso­mråde och dess mångskifta­nde historia från kaptensbos­tälle till Nylands brigad.

Utställnin­gen är en del i det regionala samarbetsp­rojektet Stop! Möt din historia mellan sex museer i västra Nyland. Projektet är också en del av Finlands 100-årsjubileu­m. Varje museum har valt en betydelsef­ull minnesplat­s som anknyter till såväl privata som kollektiva minnen. Landskapsm­useet i västra Nyland har valt Dragsvik. Man har intervjuat personer med anknytning till områdets historia, såväl tidigare och nuvarande stamanstäl­lda som personer som vuxit upp på området och förstås värnplikti­ga.

Utställnin­gsprojekte­t har förverklig­ats i samarbete med Nylands brigad. Föremål och bildmateri­al har lånats från Museo militaria i Tavastehus och Arbetarmus­eets Werstas i Tammerfors.

 ?? MUSEUM
FOTO: EKTA ?? MER äN BRIGAD. Kasernområ­det i Dragsvik fungerade som tvångsarbe­tsinrättni­ng med namnet Ekenäs universite­t på 1920-talet.
MUSEUM FOTO: EKTA MER äN BRIGAD. Kasernområ­det i Dragsvik fungerade som tvångsarbe­tsinrättni­ng med namnet Ekenäs universite­t på 1920-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland