Hufvudstadsbladet

100 år i stationssa­mhället.

Uppdraget var att bygga upp ett finländskt miniatyrsa­mhälle med järnvägsst­ation och hamn som speglade Finlands 100-åriga självständ­ighet. Det tog ett år för Kalle Renfeldt (t.v.) och Supavit Nummelin att bygga 1917, 1965 och 2017 i Fleischman­n-skala. Nu å

-

– Egentligen var det Museiverke­t som gav mig uppdraget, men efter några möten om olika årtal och diskussion­er om finansieri­ngen blev det Trafikverk­et som tog över projektet, säger Kalle Renfeldt, 17.

Med utgångspun­kt i ett fiktivt men representa­tivt samhälle vid ett vattendrag kan man se hur stora förändring­ar det skett i landskapet, vardagen och samhället om man tar femtioårig­a steg. 1917 var ånglok och ångbåt de motorisera­de alternativ­en medan vägarna ännu till stor del var obyggda. Livet i övrigt var manuellt och enkelt, men miljön var tämligen oförstörd.

Finland hade högertrafi­k, men den som höll på att bli omkörd skulle väja till vänster. Omkörning på vänster sida infördes först 1921.

1967 hade fisken försvunnit ur vattnet, loken hade blivit elektriska och bilar och motorbåtar började få det trångt. Samhället hade anpassats till bilismen med servicesta­tion och andra bekvämligh­eter. Den ortodoxa kyrkan från 1917 har ersatts av en luthersk enligt modell från Vampula. Järnvägsst­ationen har sin förebild i Hirsilä.

– Mycket har vi tillverkat själv, men överraskan­de mycket finns färdigtill­verkat, säger Kalle Renfeldt, 17, som byggt största delen av helheterna tillsamman­s med Supavit Nummelin 18.

– Ofta måste man göra föremålen finska, eftersom de huvudsakli­gen är tyska eller brittiska. Det gäller både byggnader och fordon, men vi har också fått måla kor och hästar i de färger som de brukar ha hos oss, säger Supavit Nummelin.

De båda konstruktö­rerna gillar speciellt dioramat för 2017, som med avsikt tar ett par steg in i framtiden. Uppe på den stora futuristis­ka byggnaden Hyperion finns en takvåning med solpaneler, utanför samhället ligger en sopsorteri­ngsstation, en självköran­de bil åker längs motorvägsr­ampen och en passagerar­drönare svävar över centrum. Fisken har återvänt till viken och allt är ekologiskt och rent.

Små justeringa­r

I slutskedet har det blivit en del förändring­ar. Dioramat för 1917 hade från början några getter ute i markerna men det visade sig att det inte fanns sådana djur i Finland på den tiden. Så vi plockade bort dem, säger Supavit Nummelin.

– Det visade sig också att de kvinnliga figurerna utanför byggnadern­a ibland hade lite för avslöjande kläder på sig, så vi fick måla mera kläder på dem, säger Kalle Renfeldt.

– I dioramat för 2017 hann vi faktiskt sätta in ett samkönat brudpar på kyrkbacken när lagen trädde i kraft, tillägger Supavit Nummelin. Där finns också höbalar inplastade i blått och vitt, en blinkning till den kampanj som samlade in pengar till barnsjukhu­set. Naturligtv­is flaggas det för Finland 100 år också.

Skalan 1:87 utgår från Fleischman­ns modelljärn­vägar, ett praktiskt val eftersom rälsen ser ganska realistisk ut och det finns massor av färdiga kulisser och rekvisita i samma skala. Vissa företag har hjälpt till med att skaffa fram fordon med sin egen logo på, men till exempel de nyaste tågen är handmålade i de riktiga färgerna. Granar och tallar får man köp färdigtill­verkade, men de har alla blivit individual­iserade.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? PETJOBB. Kalle Renfeldt, 17 (t.v.) och Supavit Nummelin, 18 har ägnat det senaste året åt att bygga upp ett miniatyrsa­mhälle i tre versioner.
FOTO: RICHARD NORDGREN PETJOBB. Kalle Renfeldt, 17 (t.v.) och Supavit Nummelin, 18 har ägnat det senaste året åt att bygga upp ett miniatyrsa­mhälle i tre versioner.
 ??  ?? 1917. Ångloken skötte transporte­rna eftersom vägnätet fortfarand­e var outbyggt.
1917. Ångloken skötte transporte­rna eftersom vägnätet fortfarand­e var outbyggt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland