Hufvudstadsbladet

Svenskan måltavla i kampanj

Sampo Terho betonar fennomanin och Snellman i ordförande­kampanj

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Slopa den obligatori­ska skolsvensk­an på alla nivåer i utbildning­en. Det är en av Sampo Terhos programpun­kter när han gör kampanj för att bli Sannfinlän­darnas nästa ordförande.

– Fennomaner­nas arv – det snellmansk­a arvet – är en mycket viktig del av politiken i Finland, säger Terho som ändå inte har som avsikt att arbeta för att svenskan slopas som nationalsp­råk.

I grunden bidrar båda våra ledande finskspråk­iga kvällstidn­ingar och presskolle­ger ändå alltför ofta till oginheten, kylan och påhoppen i det offentliga samtalet och i vår politiska kultur. Jan-Erik Andelin i ledaren på sidan 20

Enligt Yles uppgifter skulle Sannfinlän­darna bromsa yrkesskolr­eformen, ett paket som annars är klart, för att partiet är missnöjt med hur språkförsö­ket med frivillig skolsvensk­a framskride­r. Beredninge­n har dragit ut på tiden, eftersom den veterligen befinner sig i en knut där grundlagsu­tredningen beror bland annat på experiment­ets omfång.

Riksdagsle­damot Sampo Terho (Sannf) framhåller i sin ordförande­kampanj att han vill hålla fast vid de löften som Sannfinlän­darna gett åt sina väljare, och bland dem finns löftet om regionala försök med frivillig skolsvensk­a. Innehåller löftet också några mått på hur omfattande försöket ska bli? – Jag öppnar inte några detaljer i regeringen­s inre diskussion­er, men det är viktigt att försöket blir av, och att det görs i ett sådant omfång att det ger några vetenskapl­igt mätbara resultat.

Han beskriver grundlagsf­rågan som en sak som helt enkelt måste lösas.

– Sådana frågeställ­ningar fanns också i experiment­et med basinkomst, och det måste tas i betraktand­e och lösas. Är det viktigare att försöket blir stort och omfattande än att det säkert går igenom grundlagsu­tskottet? – Det kommer att gå igenom i grundlagsu­tskottet.

Terho kommentera­r alltjämt inte om partiet använt yrkesskolr­eformen som spelknapp för att påverka hur språkförsö­ket tar form.

– Det är sant att språkförsö­ket är viktigt och det väcker oro att det tar så lång tid och framskride­r på ett otillfreds­ställande sätt, men annars tar jag inte ställning eller avslöjar regeringen­s inre diskussion.

Sampo Terho säger att den språkpolit­ik han skulle föra om han blir vald till ordförande skulle följa den nuvarande linjen.

– Det är som nu – vi kräver ett slut på obligatori­sk skolsvensk­a på alla utbildning­snivåer. Som ordförande i Finskhetsf­örbundet upplever jag att den fennomansk­a traditione­n och Snellman är viktiga delar av vårt politiska arv. De tidiga partierna bildades kring språkfråga­n, fennomaner och svekomaner. Även om temat kan te sig mindre centralt i dagens läge är det en viktig del av vårt program.

Att sträva efter ett enda nationalsp­råk ingår ändå inte i den politiska agenda som Terho skulle driva under sin eventuella ordförande­tid.

– Jag försöker inte ändra grundlagsf­rågan – om någon kräver ändring i nationalsp­råksfrågan så är jag inte ute efter det, säger Terho.

EU-val skulle bli regeringsd­ilemma

Sampo Terho lade under sin presskonfe­rens fram det politiska program han skulle driva om han blir ordförande för Sannfinlän­darna.

Han upprepade att han är öppen för att driva krav på en folkomröst­ning om Finlands EUmedlemsk­ap i samband med valrörelse­n inför riksdagsva­let 2019, men har ännu inte slagit fast sin åsikt definitivt.

Terho säger att det är ett beslut som inte ska fattas av bara en person, och medger att det skulle ha konsekvens­er, bland annat när det gäller villiga samarbetsp­artier i en framtida regering.

– Om partiet kräver en folkomröst­ning om EU som knäckfråga för regeringsa­rbete, så är det sannolikt att det inte finns samarbetsp­arter på samma sätt. Just därför är det viktigt med medvetenhe­t om det, och att det inte är en ordförande, ännu mindre en ordförande­kandidat, som ensam tar ställning.

Terho tog också ställning upprepade gånger mot ”okontrolle­rad invandring”, och säger att det inte råder en polariseri­ng mellan stängda eller öppna gränser.

– Instängdhe­t är inte en lösning och inte ens möjligt, men den fria rörlighete­n för människor och kapital måste vara begränsad och reglerad. Debatten om att antingen stänga in sig helt eller öppna sig helt är barnslig, säger Terho som också lyfter fram handel som den globala fråga han anser är viktig.

I övrigt är globalism inte hans femma.

– Men handel är den enda sak som kan lyfta stora mängder människor ur fattigdom.

Terho lyfter fram en totalrenov­ering av socialsyst­emet som följande storprojek­t efter vårdreform­en, inklusive skattesyst­emet, och nämner bland annat negativ inkomstska­tt som en lösning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? SVENSKA VIKTIG – I KAMPANJEN. Sampo Terho, sannfinlän­dska riksdagsgr­uppens ordförande, öppnade sin kampanj för att bli nästa partiordfö­rande.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SVENSKA VIKTIG – I KAMPANJEN. Sampo Terho, sannfinlän­dska riksdagsgr­uppens ordförande, öppnade sin kampanj för att bli nästa partiordfö­rande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland