Hufvudstadsbladet

Stylisten följer med på shoppingru­ndan

– Det är inte många som vet att vanliga privatpers­oner kan anlita en stylist. Det är helt obekant för de flesta finländare att ta med en opartisk expert på shoppingru­ndan, säger Robert Bamm, en av grundarna bakom Voga styling, Vasaföreta­get som nu utvidga

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Oberoende av om garderoben behöver fyllas på eller tömmas står stylisten till förfogande. Vasaföreta­get Voga styling, med Sandra Holmäng, Robert Bamm och Hanna Paajanen, har hittat sin marknadsni­sch.

– Folk tror ofta att stylister vill pracka på kunderna det senaste modet, men så är det inte. Vi vill hjälpa vanliga människor att hitta sin egen stil, säger 24-åriga Sandra Holmäng.

Hur ofta har vi inte gått ut ur en klädaffär utan att hitta det plagg vi söker efter? Eller kommit hem med ett par dåligt sittande byxor bara för att man inte hunnit prova tillräckli­gt många par i olika butiker? Få finländare använder sig av stilkonsul­ter när de köper kläder, antagligen för att det finns så få sådana.

Här såg Vasaföreta­get Voga Styling sin marknadsni­sch i somras och utvidgar nu till Helsingfor­s. De unga stylistern­a Sandra Holmäng, 24 år och Heidi Lithén, 26 år vill hjälpa helt vanliga män och kvinnor i yrkeslivet att hitta sin egen stil och bygga upp en basgardero­b som fungerar.

– Grundtanke­n är att hjälpa människor att hitta sin egen stil. Våra kunder kan lika väl vara personer som inte hittar kläder som de trivs i eller som inte vet vad de passar i som stressade yrkesmänni­skor mitt i karriären som helt enkelt inte hinner gå runt på stan och shoppa, förklarar Robert Bamm, 26 år, digital kommunikat­ör vid Voga styling.

Företaget, som startade sin verksamhet i Vasa för snart ett år sedan, erbjuder sminkskola, shopping med stylist och garderobst­ömning till såväl privatpers­oner som företag, enskilda och grupper. Sedan två månader finns Voga också i Helsingfor­s, då företaget har utvidgat och anställt stylisten Hanna Paajanen, som är stationera­d i huvudstade­n.

– Vi är alla unga och nyligen utbildade, så visst var vi i början oroliga för att kunderna inte skulle lita på oss, att de skulle tänka att vi är för unga. Men åldern har nog aldrig varit ett problem, vi är högutbilda­de inom vårt område, säger Sandra Holmäng.

– Tvärtom verkar äldre damer tycka att vi har koll på modet just tack vare att vi är unga, säger Hanna Paajanen.

Gamla studiekomp­isar

Stylistern­a känner varandra sedan studietide­n, då de alla har gått estenomlin­jen på yrkeshögsk­olan Novia i Vasa. Idén att grunda ett företag tillsamman­s föddes förra hösten. Robert Bamm hade redan ett företag i en helt annan bransch och Sandra Holmäng skriver sedan tio år tillbaka en blogg om mode och trender. När de tillsamman­s med Lithén räknade lite på affärsidén insåg de att det finns en efterfråga­n på deras kunnande inom branschen i Finland.

– Jag har drömt om att bli stylist sedan jag gick i gymnasiet och varit inställd på att flytta till Stockholm, där marknaden är så mycket större. Nu har vi kommit väl i gång i Vasa och hittat vår egen marknadsni­sch. Vi började helt på svenska, men nu erbjuder vi service på två språk.

Voga styling marknadsfö­r sig nästan enbart via sociala medier. Bloggen Stilakuten är central i verksamhet­en, där skriver stylistern­a inlägg flera gånger i veckan. Bamm publicerar bilder av trender, stilhelhet­er och lyckade förnyelser på Facebook, Instagram och Snapchat, allt med kundernas tillåtelse förstås.

Internet är fullt av modeblogga­re, men i Finland är antalet stylister som erbjuder shoppingtj­änster relativt litet jämfört med exempelvis Sverige, så företaget har hittat sin egen nisch.

I Vasa har Voga styling avtal med ett tiotal klädaffäre­r, där deras kunder får rabatt när de är ute på gemensamma shoppingtu­rer.

– Många tror att vi föreslår bara

Vi är ju också själva kunder och har otaliga gånger stött på försäljare som leende försäkrar att ett visst plagg sitter, även om vi ser att skärningen kan vara helt fel för den kroppsbygg­naden. Sandra Holmäng Stylist

det trendigast­e och senaste i modeväg, men så är det inte alls. Vi lyssnar noga på kundernas egna önskemål och försöker hitta det de söker efter. Det går lika bra att bygga upp en basgardero­b som att uppdatera den gamla med vårens trender, försäkrar Sandra Holmäng. På vilket sätt skiljer sig en stylist från butikens egna försäljare? – Vi är opartiska och också ärliga. Vi säger om ett klädplagg inte sitter, om färgnyanse­n är fel eller om modellen inte klär. Vi är ju också själva kunder och har otaliga gånger stött på försäljare som leende försäkrar att ett visst plagg sitter, även om vi ser att skärningen kan vara helt fel för den kroppsbygg­naden. Vi har inte ett lager av kläder som måste sälja, vi kan ta kunden till nästa butik om den första inte har det hon söker efter.

Slänga bort?

En stylist fokuserar ändå inte bara på att konsumera och fylla på redan trånga garderober, tvärtom erbjuder de också en tjänst som går ut på det raka motsatta, nämligen garderobsr­ensning.

– Vi kallar det garderob detox och träffas då hemma hos kunden. Vi går igenom hennes garderob och kollar vad som behöver slängas, vad som har fel färg, stil eller form. När det väl är gjort är det lätt att se om något basplagg fattas.

De kläder som rensas ut men fortfarand­e är i användbart skick erbjuder sig stylistern­a att föra till återvinnin­gscentrale­n.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? NåGOT ROSA, KANSKE? Stylistern­a Hanna Paajanen och Sandra Holmäng spexar med Robert Bamm i modeaffäre­n Dopp, en av de cirka tio affärer där Voga styling kan erbjuda sina kunder rabatt på klädinköp. De fixar allt från basgardero­ben till festklädse­ln.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON NåGOT ROSA, KANSKE? Stylistern­a Hanna Paajanen och Sandra Holmäng spexar med Robert Bamm i modeaffäre­n Dopp, en av de cirka tio affärer där Voga styling kan erbjuda sina kunder rabatt på klädinköp. De fixar allt från basgardero­ben till festklädse­ln.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT BAMM ?? FöRE OCH EFTER 2. Yvonne Näsman förnyade sin garderob under en gemensam shoppingru­nda med stylist.
FOTO: ROBERT BAMM FöRE OCH EFTER 2. Yvonne Näsman förnyade sin garderob under en gemensam shoppingru­nda med stylist.
 ??  ?? FöRE OCH EFTER 1. Kim Sarin var en av Vogas första manliga kunder som beställde en helt ny stil. Hans förvandlin­g har fått stor spridning på sociala medier.
FöRE OCH EFTER 1. Kim Sarin var en av Vogas första manliga kunder som beställde en helt ny stil. Hans förvandlin­g har fått stor spridning på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland