Hufvudstadsbladet

Spänt läge i Frankrike inför valet

En gång är ingen gång. Två gånger är en vana. Och tre då? Eller fyra? – Det går inte att göra någonting åt det, säger parisaren Patrick med en suck sedan Frankrikes huvudstad än en gång utsatts för terror.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

PARIS Återigen samlas blomsterkv­astar på trottoaren i Paris. Den här gången hedras Xavier Jugelé, 37, fransk polis, medlem i kårens LGBT-förbund och en av dem som ryckte ut till Bataclan-teatern under de islamistis­ka terrordåde­n den 13 november 2015.

– Den här konserten är för att fira livet. För att säga nej till terroriste­rna, sade Jugelé efter att ha lyssnat på den minneskons­ert som brittiske popstjärna­n Sting höll när Bataclan återöppnad­e i höstas, rapportera­r tidningen Le Figaro.

Nu är Jugelé själv det senaste offret för terrorn. Han sköts till döds i torsdags kväll på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. Gärningsma­nnen, utpekad som en 39-årig fransk medborgare, flerfaldig­t dömd för allehanda brott, sköts sedan själv ihjäl av Jugelés kollegor.

Ensam mördare

Den ensamme gärningsma­nnen ska ha förhörts tidigare i år efter tips om att han sagt sig vilja döda poliser ”som hämnd för dödandet av muslimer i Syrien”. Polisen fann dock inga skäl att hålla honom gripen, rapportera­r fransk press. Under en husrannsak­an i hans hem på fredagen ska emellertid ”tecken på radikalise­ring” ha hittats, uppger poliskällo­r för tidningen Le Monde.

Polisen ska också ha hittat ett exemplar av Koranen i mannens bil. ”Flera personer” i hans närhet har samtidigt förhörts.

Fortsatt är det oklart vilken roll terrorröre­lsen IS spelat i händelsen. Rörelsen hävdade snabbt i torsdags att attacken utförts i dess namn, men namngav då en belgare som gärningsma­n, i stället för den man som attackerad­e polisen.

”Kan hända överallt”

Trots händelsen var Champs-Elysées sitt gamla vanliga jag redan vid lunchtid på fredagen. Turister strosade omkring i vanlig ordning – om än omgivna av mängder av tv-team från all världens hörn.

– Det är ju oroande att sådant här sker så ofta nu, men man får inte låta det styra ens liv, säger britterna Edward och Jazmin framför Triumfbåge­n.

En av dem som skyndar gatan fram med blommor i handen är parisaren Patrick – fast hans blommor är en födelsedag­spresent till mamma.

– Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick.

Poliser överallt

Den stora frågan bland journalist­erna på plats är vad polismorde­t ska få för inflytande på söndagens presidentv­al. Enligt Frankrikes premiärmin­ister Bernard Cazeneuve finns hursomhels­t 50 000 poliser och gendarmer mobilisera­de för att se till att valet kan genomföras som planerat.

– Barbariet har åter slagit mot Paris i går, precis som den nyligen gjort i Berlin, i Stockholm och i London. Hela Europa står inför ett aldrig tidigare skådat terrorhot. Jag manar nu alla att inte ge efter för fruktan, skrämsel och manipulati­on som spelar fienden i händerna, sade Cazeneuve i fransk tv på fredagsmor­gonen.

Hela Europa står inför ett aldrig tidigare skådat terrorhot. Jag manar nu alla att inte ge efter för fruktan, skrämsel och manipulati­on. Bernard Cazeneuve, Frankrikes premiärmin­ister

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland