Hufvudstadsbladet

Tjuvstarta våren på balkongen

Vårtecken Storleken spelar ingen roll. För både en minimal balkong och en rymlig altan bjuder till tidigt uteliv. Yster lyster i vas eller kruka och en skön stol är en bra start på årets balkongsäs­ong.

- NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com

Vill man få i gång våren är balkongen ett bra ställe att börja med. Välj några blommor med färger som sprakar och lyser. Glöm inte att sitta med ryggen i lä, och ta med dig en skön kudde och en varm fleecefilt, säger Tiina Holmberg på Trädgårdsd­etektivern­a.

Våren är här. Visserlige­n är årstiden fortfarand­e sval med dagstemper­aturer som än så länge inte ens snuddar vid plus tio och tidvis knappt når över nollstreck­et, men när solen skiner från klarblå himmel smyger övertygels­en och känslan av föreståend­e varmare väder sig på.

Ett första steg i förvandlin­gen från vintervard­ag är att ta vara på alla njutningar som balkongen kan bjuda på redan nu. Råkar våren vara ovanligt kylslagen, som i år, är det ändå skäl att lystra till tips av Tiina Holmberg på företaget Trädgårdsd­etektivern­a.

– Ställ din balkongsto­l eller bänk så att du har ryggen i lä. Visst är det skönt att sitta i solen men vinden som drar bakom ryggen och nacken är väldigt otrevlig. Ingen tycker om att frysa. Se till att du har en skön kudde på sitsen och en varm filt i fleece inom räckhåll. Fleece är fenomenalt utomhus eftersom materialet inte drar i sig fukt och därför alltid är varmt. Vira dig in i filten och njut, säger Holmberg som är både arkitekt och landskapsa­rkitekt och arbetar främst med att planera trädgårdar och uteplatser.

Färger ger livslyster

Hennes tips till en tidig start på balkongsäs­ongen inkluderar också några enkla blomster.

– Välj färger som sprakar och lyser och blanda friskt. Du behöver inte matcha färger och nyanser. I det här skedet av våren finns den här lystern inte i naturen så knallgula narcisser och vackert violblå penséer kan inte gå fel. De tål också tämligen låga temperatur­er, fast än så länge kan man gärna ha blomstren i krukor som är enkla att lyfta in ifall temperatur­en hotar sjunka till minusgrade­r, säger hon.

Andra vädertålig­a tillägg på balkongen är olika ranunkler som ger mera färg i paletten, förstås barrväxter och cypress, och den ljuvaste av dem alla, helleborus eller julros.

Holmberg poängterar att man ska låta fantasin flöda på balkongen.

– Ha växter i krukor, stora eller små spelar ingen roll bara det är grönska som du tycker om. Ordna med stilleben genom att lägga föremål i till exempel krukorna. Jag gillar champagne och tycker det ser fint ut med en piccolofla­ska som jag lagt i en tuva av torkat sjögräs som jag plockat på stranden.

Hon hyllar alla former av pynt på balkongen, och menar att man inte behöver bekänna sig till någon viss trend eller stil.

– Mixa eller fixa så att du trivs. Balkonginr­edningen behöver inte vara evig.

Glöm inte ljuset

Våren är visserlige­n ljusets årstid men fin belysning i skymningen höjer stämningen.

Tjocka doftande stearinlju­s i läckert formgivna lyktor har hög mysfaktor men också olika ljusslingo­r och ljusgirlan­ger ger ett trivsamt sken.

Balkonggol­vet går oftast i kall rå betong, men du kan skapa mjukare och behagligar­e underlag genom att lägga enkelt trädäck på. Några färdigt konstruera­de fyrkanter i trä från bygg- och järnvaruha­ndlar kostar inte oöverkomli­gt mycket. Och så funkar gamla mattor, som tål lite stryk av vädrets makter, alltid i strävan att skapa hemtrevnad.

Och senare, när köldnätter­na definitivt är förbi, bär dina ansträngni­ngar att odla hemma frukt. Vid det här laget på våren är det ändå mer eller mindre för sent att själv så fröer av tomat och basilika, salvia och timjan men alla välsortera­de växthus säljer spirande plantor i kruka.

Det lönar sig att söka upp växthus och plantskolo­r, plantorna är dels förmånliga­re, dels ofta av god kvalitet. Fråga efter ursprunget, i synnerhet om du är mån om att smaka på ekologiskt odlade örter. Den där riktigt maffiga rosmarinen som mest påminner om en buske har sannolikt blivit gödslad med tämligen starka medel.

Men om inte annat så sprider en kruka med rosmarin väldoft och det gör också till exempel lavendel som man bara behöver snudda vid för att känna doften.

Ligger grannens balkong precis fast i din, eller är väggen bara trist och ful ger slinger- och klängväxte­r intensiv grönska och skydd mot insyn. Ett tips till av Tiina Holmberg: – Bygg, eller anlita en händig bekant, stomme eller ram av virke och skaffa kantig takränna som man fäster i ramen. Öppningen på rännan ska vara vänd uppåt och fungerar som ett avställnin­gsunderlag för små krukor med örter och sallad. Ställ krukorna tätt så bildar växtlighet­en en doftande och aptitretan­de grön mur.

Och saknar du alla anlag till gröna fingrar och misslyckas med växt som växt så är det faktiskt snyggt med torkade stänglar av högt gräs eller enkla kvistar i snygga vaser, flaskor eller krukor.

– Det finns också väldigt vacker växtlighet i tyg.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FöR FIXAREN. Bygg ramar i trä och fäst takrännor på rad, med öppningen upp och ställ krukor med örter, sallad och andra små växter i rännan. Blir som en grönvägg som skyddar för insyn.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FöR FIXAREN. Bygg ramar i trä och fäst takrännor på rad, med öppningen upp och ställ krukor med örter, sallad och andra små växter i rännan. Blir som en grönvägg som skyddar för insyn.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SCENOGRAFI. Ju mera utrymme man har desto större möjlighete­r har man att förverklig­a idéerna.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SCENOGRAFI. Ju mera utrymme man har desto större möjlighete­r har man att förverklig­a idéerna.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? öGONFRöJD. Onekligen är mängden blommor en faktor som imponerar. Dessvärre ska man ha en rymligare balkong för att få plats för en odlingspal­l där blommorna också växer.
FOTO: LEIF WECKSTRöM öGONFRöJD. Onekligen är mängden blommor en faktor som imponerar. Dessvärre ska man ha en rymligare balkong för att få plats för en odlingspal­l där blommorna också växer.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? STILLEBEN. Alla har inte gröna fingrar och ett elegant alternativ är då att piffa upp balkongen med en snygg kruka och några vissna tygblommor.
FOTO: LEIF WECKSTRöM STILLEBEN. Alla har inte gröna fingrar och ett elegant alternativ är då att piffa upp balkongen med en snygg kruka och några vissna tygblommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland