Hufvudstadsbladet

Magasinspa­rken kan förlora sina magasin

Minnesmärk­e I höst ska planerna för Magasinspa­rken, området mellan Odet och Musikhuset, vara klara. Helsingfor­s stads förslag utgår från att de gamla godsmagasi­nen rivs till sista tegelstene­n.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

VR:s gamla godsmagasi­n är i så dåligt skick att det inte är värt att bevara dem – i någon form. Det anser Helsingfor­s tjänstemän som tillsamman­s med konstnären Akseli Leinonen nu har lagt fram en ny plan för området mellan det nya centrumbib­lioteket och Musikhuset.

Byggandet av det nya centrumbib­lioteket Odet pågår för fullt. Målet är att öppna hela stadens nya vardagsrum på självständ­ighetsdage­n 2018. I december spelar det inte så stor roll vad som väntar utanför biblioteke­ts dörr, men en lekpark för småbarn ligger högt på önskelista­n eftersom den behövs för biblioteke­ts verksamhet.

Problemet är att stadens kanske mest omtvistade byggnad står precis där barnen ska leka – i en inhägnad i utkanten av byggarbets­platsen finns resterna av det som var VR:s godsmagasi­n. Det är en bedrövlig syn. Efter branden 2006 återstår väggar som har tak eller presenning på ungefär 400 kvadratmet­er, samt väggen längst mot Medborgart­orget som måste stöttas för att hållas upp.

Utanför byggnaden ser man på sina ställen en handfull använda sprutor per kvadratmet­er. Inne finns det spår av övernattni­ng samt massor med skräp och toalettpap­per. De som har bott här har inte haft det lätt.

Den senaste konsultrap­porten som staden beställt visar att en del av byggnaden, den längst mot Odet, sannolikt går att sanera men att kostnadern­a inte kan uppskattas utan vidare undersökni­ngar. Dyrt blir det i vilket fall som helst, enligt konsultern­a.

– Det står klart att vi inte kan bevara en vacker ruinvägg. Då är frågan vad som är bäst för helheten, säger Päivi Etelämäki på fastighets kontoret, projektche­f för godsmagasi­nen.

Hennes svar finns i den preliminär­a planen för Magasinspa­rken som offentligg­jordes på fredagen. I stället för att bevara magasinen vill man bevara minnet av dem med ett minnesmärk­e. Beställnin­gen på ett magasinmon­ument gavs till konstnären Akseli Leinonen, eftersom han har erfarenhet av motsvarand­e projekt.

Leinonen har gått runt i magasinrui­nen och varit till Vik och tittat på de 140 000 tegelstena­r som förvaras där. Konklusion­en är att det inte är själva byggnadern­a vi behöver minnas, utan den aktivism som de represente­rar. Han föreslår en cirka 150 kvadratmet­er stor tegelplatt­a på marken som sluttar mot mitten, med egna ord ett antimonume­nt snarare än ett traditione­llt minnesmärk­e.

Leinonens verk ”Massa” ligger på en gräsplätt strax intill Medborgart­orget som föreslås bli 62 gånger 65 meter stort, vilket är lite mindre än Narinken. Bredvid lekparken finns det en liten basketplan, och längs cykelvägen nära Musikhuset växer buskar och blommor.

Enligt Kaija Laine, projektche­f på byggnadsko­ntoret, skulle den här lösningen kosta runt 6 miljoner euro. Den största utgiftspos­ten är naturstens­beläggning­en på Medborgart­orget.

Precis som när det gäller parken som ligger på andra sidan Tölöviks gatan är den här lösningen i princip tillfällig. Om staden i något skede har minst 50 miljoner extra kan det bli aktuellt att gräva fram planerna som låg på bordet 2014 och bygga till exempel kanalen framför Finlandiah­uset.

Även beslutet om Magasinspa­rken utan magasin ska godkännas av politikern­a. Det blir den nya stadsmiljö­nämnden som behandlar ärendet, plus stadsstyre­lsen.

– I början av hösten läggs planerna fram för allmänhete­n, efter det ska politikern­a fatta beslutet, säger Laine.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD / 	MAISEMA-ARKKITEHTI­TOIMISTO NäKYMä OY ?? MAGASINSYM­BOL. Det föreslagna minnesmärk­et är 12 x 12 meter stort och kanske en halv meter djupt på mitten. Tegelbitar­na skulle inte komma från de gamla magasinsby­ggnaderna, eftersom de är i dåligt skick och innehåller skadliga ämnen.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD / 	MAISEMA-ARKKITEHTI­TOIMISTO NäKYMä OY MAGASINSYM­BOL. Det föreslagna minnesmärk­et är 12 x 12 meter stort och kanske en halv meter djupt på mitten. Tegelbitar­na skulle inte komma från de gamla magasinsby­ggnaderna, eftersom de är i dåligt skick och innehåller skadliga ämnen.
 ?? FOTO: ANNA BACK ?? Det var svårt att undersöka ruinerna eftersom det bodde människor i dem, konstatera­r konsultern­a.
FOTO: ANNA BACK Det var svårt att undersöka ruinerna eftersom det bodde människor i dem, konstatera­r konsultern­a.
 ?? FOTO: ANNA BACK ?? Det ligger använda sprutor överallt.
FOTO: ANNA BACK Det ligger använda sprutor överallt.
 ??  ?? KSF Media
KSF Media

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland