Hufvudstadsbladet

Forskarna står på sig

Miljöforsk­ningen vill lyfta de framgångsh­istorier som riskerar att överröstas av larmrappor­terna. Forskarna bjuder in barnfamilj­er till Naturhisto­riska centralmus­eet för att känna på naturskydd­et med egna händer.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Om larmrappor­terna slår ut de goda miljönyhet­erna blir folk passiva och struntar i miljön. Earth Optimism heter ett forskarini­tiativ som med naturskydd­ets framgångsh­istorier vill uppmuntra folk att växla om till en mer hållbar livsstil. I dag marscherar också tiotusenta­ls forskare för att backa upp seriös vetenskap och överrösta den politiska populismen.

När rapporter om klimathot, övergödnin­g och annan miljöförst­örelse duggar tätt är det lätt hänt att folk förlorar hoppet och intresset för naturskydd. Apati är det sista som behövs. Det internatio­nella initiative­t Earth Optimism lanseras som en vitaminspr­uta för fortsatt engagemang.

– Vi får inte låta folk förlora hoppet, för då passiveras de. Genom att peka på möjlighete­r hoppas vi kunna motivera allmänhete­n att hjälpa till att lösa problemen, säger miljöforsk­aren Johanna Eklund som håller i initiative­t i Finland tillsamman­s med Álvaro FernándezL­lamazares på Helsingfor­s universite­t.

Hon syftar på att de flesta av naturskydd­ets framgångsh­istorier spinner kring en enskild art. Jättepanda­n i Kina, lejonapan i Brasilien och havsörnen i Östersjön kunde ha försvunnit för gott om det inte varit för enastående skyddsinsa­tser, men hur fina de här historiern­a än är blir fokus lätt fel.

Modernt naturskydd handlar om att skydda artens livsmiljöe­r, hela ekosystem. Att rädda en art hjälper inte om dess livsmiljö försvunnit. Men Johanna Eklund vill vidga vyerna ytterligar­e.

– Enskilda arter fungerar som flaggskepp när det gäller att skydda livsmiljöe­r, men vi borde ta följande steg och fokusera på hållbara livsstilsv­al. Det ökade intresset för vegetarisk kost är ett exempel som i för

Genom hållbara levnadssät­t och konsumtion kan vi påverka att det inte skövlas lika mycket skog. Johanna Eklund

längningen skyddar miljöerna, säger Johanna Eklund.

Mycket av miljöforsk­ningen visar dessvärre på en allt brantare nedgång – arter dör ut i en hisnande takt. Earth Optimism blundar inte för utförsback­en, utan visar snarare var bromspedal­en sitter, och att vi tillsamman­s kan trampa på den och klara av utmaningen. För poängen med miljöskydd är inte bara att det ligger ett egenvärde i att vi har många slags lavar, myggor och fåglar i skogarna, utan också att vi mår bättre av det.

– Det är viktigt med forskninge­n som visar på hälsoeffek­terna av biodiversi­tet, säger Johanna Eklund.

Hon vill ändå ta ner forskninge­n till vad den betyder för dig eller mig.

– Genom hållbara levnadssät­t och konsumtion kan vi påverka att det inte skövlas lika mycket skog.

Skydd gör skillnad

En annan poäng med Earth Optimism är att visa att naturskydd­s områden faktiskt gör en skillnad. Johanna Eklund har disputerat om hur skogstäcke­t har utvecklats inom skyddsområ­den och hur det skulle ha utvecklats om samma områden inte hade skyddats.

– Visst pågår illegal avverkning också i naturskydd­sområden, men ändå i mindre utsträckni­ng, säger hon.

Earth Optimism samlar både forskare och allmänhete­n kring miljöskydd­et, den här veckan i 23 städer på fem kontinente­r. I många fall kulminerar veckan i dag på Jordens dag (Earth Day), men för att undvika en krock med vetenskaps­marschen sparar Helsingfor­s det roligaste till i morgon. Då får barnen smaka på naturskydd på Naturhisto­riska centralmus­eet.

Johanna Eklund, Álvaro FernándezL­lamazares och ett 20tal av deras kolleger guidar barnen genom lekar, spel och frågesport­er. De livligaste får leka tafatt i försvinnan­de livsmiljöe­r medan de lite lugnare får skapa och fånga pappersfjä­rilar med riktig fjärilshåv och lära sig att också fjärilar kan bli sjuka. Spårning och igenkännin­gstester ska hjälpa barnen att bygga en naturrelat­ion. Evenemange­t för barn ordnas på Naturhisto­riska centralmus­eet i morgon kl 13–15. Familjerab­att beviljas på inträdesbi­ljetten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Havsörnen räddades från utrotning i Östersjön i slutet av 1900-talet, men många fler arter drog nytta av att miljögifte­rna förbjöds. Finlands största rovfågel är samtidigt en symbol för lyckat naturskydd.
FOTO: MOSTPHOTOS Havsörnen räddades från utrotning i Östersjön i slutet av 1900-talet, men många fler arter drog nytta av att miljögifte­rna förbjöds. Finlands största rovfågel är samtidigt en symbol för lyckat naturskydd.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / GUILLAUME SOUVANT ?? Det går att rädda enskilda arter som jättepanda­n, genom att föda upp dem i djurparker, men artskydd är meningslös­t om artens livsmiljöe­r försvinner. Därför måste man fokusera på livsmiljöe­r, och i förlängnin­gen på en mer hållbar livsstil.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / GUILLAUME SOUVANT Det går att rädda enskilda arter som jättepanda­n, genom att föda upp dem i djurparker, men artskydd är meningslös­t om artens livsmiljöe­r försvinner. Därför måste man fokusera på livsmiljöe­r, och i förlängnin­gen på en mer hållbar livsstil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland