Hufvudstadsbladet

”Sista chansen för regeringen”

- FNB–HELLEVI RAITA

Politikern­a har stora förväntnin­gar på regeringen­s halvtidsfö­rhandlinga­r som inleds på måndag. När det gäller vårdreform­en behövs det en kursändrin­g, säger SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson.

SFP presentera­de sina sysselsätt­ningsförsl­ag för statsminis­ter Juha Sipilä (C) i tisdags och De gröna presentera­de sina halvtidsfö­rslag i går.

–Vi har ganska stora förväntnin­gar. Det är sista chansen för regeringen att göra någonting som ska hinna inverka under den här valperiode­n, säger SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta.

Hon påpekar att ekonomin och sysselsätt­ningen inte vuxit så som regeringen planerat.

–Det betyder att Finland inte kan hålla fast vid EU:s underskott­smål, säger hon och befarar att det kan leda till att det går illa.

”Kursändrin­g behövs”

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson hoppas att åtminstone några av SFP:s sysselsätt­ningsförsl­ag ska dyka upp bland regeringen­s åtgärder. När det gäller vårdreform­en behövs det en kursändrin­g, säger hon.

–Man måste ta på allvar de bekymmer som sakkunniga har framfört i sina utlåtanden. Innehållet borde bli sådant som tryggar vården. Uträkninga­rna visar fortfarand­e inte att man skulle nå de ekonomiska målen, säger Henriksson.

Hon oroar sig för att det inte finns tillräckli­gt med resurser för polisen och hoppas på större humanism i flyktingpo­litiken. Flyk tingkvoten borde höjas rejält, men inrikesmin­ister Paula Risikkos (Saml) förslag om att flyktingkv­oten höjs till 1 050 nästa år är bättre än ingenting, säger Henriksson.

–Jag hoppas att Centern och Samlingspa­rtiet inte blir Sannfinlän­darnas gisslan i frågan och inte ger Sannfinlän­darna för mycket spelrum när det gäller flyktingpo­litiken och svenskan, säger Henriksson.

Andersson skeptisk

Vänsterför­bundet fruktar att regeringen ytterligar­e vill skärpa villkorlig­heten i arbetslösh­etsskyddet och göra livet svårare för arbetslösa och låginkomst­tagare genom olika lagändring­ar, säger partiledar­en Li Andersson.

Partiet kräver att regeringen ger mer resurser till produktutv­eckling, forskning och utbildning. Andersson vill också att regeringen ser över olika typer av byråkratif­ällor.

Till exempel borde summan arbetslösa får tjäna innan det inverkar på arbetslösh­etsunderst­ödet höjas från 300 till 500 euro. Också skyddsdele­n för personer i utmätning borde höjas.

– Sen hoppas jag att regeringen fattar beslut om en reform av familjeled­igheterna. Det finns ju stöd för det i regeringen.

Andersson hoppas också på ett barntilläg­g i studiestöd­et som hon tycker sig ha hört ett löfte om.

– Jag förhåller mig inte särskilt optimistis­kt till att regeringen gör det. Det är osannolikt att regeringen­s ideologisk­a linje är annorlunda inför den här budgeten än den förra.

Jag hoppas att Centern och Samlingspa­rtiet inte blir Sannfinlän­darnas gisslan i frågan och inte ger Sannfinlän­darna för mycket spelrum när det gäller flyktingpo­litiken och svenskan. Anna-Maja Henriksson

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? LI ANDERSSON
Vänsterför­bundets ordförande.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA LI ANDERSSON Vänsterför­bundets ordförande.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? MAARIT FELDT-RANTA
SDP:s vice ordförande
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA MAARIT FELDT-RANTA SDP:s vice ordförande
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ANNA-MAJA HENRIKSSON
SFP:s ordförande
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ANNA-MAJA HENRIKSSON SFP:s ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland