Hufvudstadsbladet

Nynazister döms för misshandel

De åtalade dömdes inte för våldsamt upplopp när Mellersta Finlands tingsrätt gav sitt utslag om ett nynazistis­kt intermezzo i Jyväskylä i augusti 2015. Enligt rätten utgjorde gärningspe­rsonerna inte en tillräckli­gt stor grupp för att man skulle kunna tala

- FNB

Tre män stod åtalade för att ha lett ett våldsamt upplopp i varuhuset Sokos i Jyväskylä. Den man som tidigare i år dömdes till två års fängelse för grov misshandel på Stationspl­atsen i Helsingfor­s, var en av de tre huvudåtala­de.

Sammanlagt 22 personer var åtalade för slagsmålet. En del av dem dömdes till villkorlig­a domar för misshandel och hindrande av tjänsteman.

Slag och sparkar

Tre personer föll offer för misshandel­n som domarna gällde. En av dem var samma person som föll offer för ett knivdåd i ett bibliotek i Jyväskylä 2013. Både polisen och åklagaren tror att nynazister­na känt igen honom.

Händelsefö­rloppet beskrevs i rätten med bilder från bevaknings­kameror och med hjälp av vittnesupp­gifter. Ett gäng nynazister hade samlats i närheten och sökt sig till Sokos, där två av dem ställde sig vid dörrarna och hindrade polisen från att komma in. De hade specialutr­ustning – åtminstone en sköld – för att hålla poliserna borta.

Enligt videouppta­gningen stannade största delen av de åtalade vid dörrarna. På kort tid misshandla­des två män med sparkar och slag, en del av dem mot huvudet. En kvinna som försökte skydda en av männen träffades också av sparkar och slag.

Rätten motiverade det friande utslaget om våldsamt upplopp med att gänget inte utgjorde den typ av folkmassa som definieras i lagen. I motivering­en ingick att de inte var tillräckli­gt många.

Förutom de 22 personer som nu stod åtalade grep polisen ytterligar­e 16 personer. De ingick ändå inte i förundersö­kningen.

De dömda ska betala 1500 euro, 600 euro och 400 euro till offren. Åklagaren yrkade också på att de flaggor, flaggstäng­er och sköldar som användes skulle beslagtas av staten.

Rätten ansåg ändå att det inte fanns tillräckli­gt stark bevisförin­g för att just de redskapen var speciellt lämpliga för att begå brott.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? FALL FöR RäTTEN. Finska motståndsr­örelsen ordnade en demonstrat­ion i Jyväskylä i augusti 2015 som urartade i våldsamhet­er.
FOTO: LEHTIKUVA FALL FöR RäTTEN. Finska motståndsr­örelsen ordnade en demonstrat­ion i Jyväskylä i augusti 2015 som urartade i våldsamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland