Hufvudstadsbladet

Forskare tar strid mot Trumps nedskärnin­gar

- HANNA SISTEK nyheter@ksfmedia.fi

I dag tar den amerikansk­a forskarkår­en till gatorna. En jättedemon­stration är planerad i Washington, med över 500 systermars­cher runtom i landet och resten av världen. Organisatö­ren Jonathan Berman vill uppmuntra forskare att höja rösten och aktivt försöka nå ut till allmänhete­n. Att hålla sig borta och låta forsknings­resultaten misstolkas av politiker funkar inte längre, säger han.

LAFAYETTE, INDIANA Idén föddes på Kvinnomars­chen i Washington den 22 januari. Där, i det rosa mösshavet, insåg forskarass­istenten Jonathan Berman, som studerar högt blodtryck vid Texas-universite­tet, vilken kraft en folkmassa riktigt kan uppbåda. Dagen efter satte han upp en sajt och ett Twitter-konto för en Vetenskaps­marsch tre månader senare. Många hade gått i samma tankar. Efter en vecka hade han en styrgrupp och nära två miljoner anhängare på sociala medier.

Med tanke på president Donald Trumps ifrågasätt­ande av klimatvete­nskapen väntade sig Berman inget gott från den nya administra­tionen. När presidente­n lade fram sin budget infriades Bermans värsta farhågor. Trump föreslog djupa nedskärnin­gar för de flesta myndighete­r som stödjer forskning och vetenskap, däribland 20 procent för hälsomyndi­gheten NIH och hela 31 procent för Miljöskydd­smyndighet­en EPA. I stället vill presidente­n prioritera militären och hemvändand­e soldater.

Berman hade länge bevittnat hur politiker tagit ”ett smörgåsbor­dsgrepp” på vetenskap och själva valt vilka resultat de anammar. Nu tycker han att förnekande­t av forskning håller på att institutio­naliseras på ett aldrig förr skådat vis.

– Jag såg det som en kulminerin­g av en trend som pågått i decennier, skriver han i ett mejl.

Global rörelse

Snart fick Berman och hans medorganis­atörer Caroline Weinberg och Valorie Aquino fullt upp med att leda en global rörelse. De har rekryterat tiotusenta­ls volontärer, hittat samarbetsp­artner och samlat in över en miljon dollar för att betala allt från säkerhetsv­akter till bajamajor. Hundratals vetenskaps­organisati­oner har anslutit sig till marschen och universite­t runtom i landet har gett sitt stöd. Till de tidigare hör Union of Concerned Scientists.

– Trump har indikerat att han inte kommer att respektera vetenskap, och vi har sett oroande exempel på hur forskning ignorerats, säger UCS energiska forsknings­chef Gretchen Goldman.

Som exempel pekar hon på att administra­tionen satt munkavle på tjänstemän på federala myndighete­r, med begränsnin­gar i hur de tillåts kommunicer­a med allmänhete­n. Till dessa hör miljöskydd­smyndighet­en EPA, Jordbruksv­erket och Inrikesdep­artementet.

En anställd på EPA som vill vara anonym berättar hur anställda tvingats stänga ned sina många bloggar för allmänhete­n. Nu tilllåts bara en enda blogg, som styrs från direktören Scott Pruitts kontor. Forskare på myndighete­n tvingas att i samtliga kontakter med allmänhete­n gå via direktören­s kontor som är underbeman­nat, och det av personer som ”inte är adekvat insatta i myndighete­ns ämnesområd­e”. Det har skapat en flaskhals. Även presentati­oner för konferense­r måste först kontroller­as.

– Det finns folk som har avstått från att tala om saker, som klimatförä­ndringar eller regleringa­r, av oro för den nya administra­tionen, säger EPA-källan. Ännu vanligare är det att anställda inte ens åkt till konferense­r, då direktörst­eamet inte hunnit kontroller­a deras powerpoint-material.

Det har också blivit svårare att upprätta nya miljöskydd­slagar, då presidente­n i ett dekret har beordrat myndighete­r att ta bort två gamla lagar för varje ny reglering.

– Det är inte rimligt att göra sig av med lagar godtycklig­t, men trots det måste vi göra som vi blivit tillsagda, säger källan.

Gömmer undan problemen

På UCS pekar Gretchen på att exempelvis en ny regel kring hanteringe­n av farlig kiseloxid inom byggindust­rin har försenats. Regeln har hamrats fram under flera år tid av arbetarsky­ddsdeparte­mentet OSHA, men nu har implemente­ringen skjutits upp.

Många av Trumps föreslagna forsknings­nedskärnin­gar är inom klimatområ­det. Hit hör Obamas Clean Power Plan, internatio­nella klimatförä­ndringspro­gram samt forskning om global uppvärmnin­g.

– Administra­tionen verkar tänka att om vi inte mäter problemen så behöver vi inte göra något åt dem, säger Gretchen.

Hon fruktar att USA som ett resultat kommer att få sämre beredskap för olika miljöhot. Ett av de många initiative­n som Trump vill stoppa är Nasas nya satelliter för att hämta in informatio­n om växthusgas­er och algblomnin­g.

– Det är som att köpa en ny Lamborghin­i och köra den rakt ned i havet, säger Jeffrey Dukes, ekologipro­fessor och chef för Purdueuniv­ersitetets forsknings­center för klimatförä­ndringar. Han ska tala på den lokala marschen i Lafayette, Indiana och tycker att de fyra kommande åren ser mörka ut.

– Jag förväntar mig inte att Trumps budget kommer att gå igenom, men skulle den det vore det närmast en parodi för vetenskape­n. Det skulle överge massiva investerin­gar i såväl infrastruk­tur som i decenniers träning av forskare. Varför tillbringa åratal med att utveckla fantastisk­a satelliter som kan ge oss värdefull informatio­n, för att sedan i princip slänga dem i soptunnan? Varför bygga upp ett forsknings­nätverk kring hälsa för att sedan skära ned så mycket att forskninge­n inte kan avslutas? Det kommer inte att bota någon, säger han.

”Pinsamt vara amerikan”

I New London, Connecticu­t bor mellanstad­ieläraren Michele Shannon som organisera­t Facebookgr­uppen NL Marches On efter kvinnomars­chen, och som ska ned till Washington för att stödja forskarna.

– Jag har aldrig skämts för att vara amerikan tidigare, men det här är väldigt pinsamt, säger hon om president Trumps budget, muslimförb­ud och alla andra förehavand­en. Till kvinnomars­chen hyrde hennes lilla stad två bussar för alla demonstran­ter, men nu har de haft problem med att ens fylla en buss.

– Jag vet inte, kanske folk är för överväldig­ade av allt som händer, säger hon.

I universite­tsstaden Missoula i Montana organisera­r djurlivsdo­ktoranden Brit Garner den lokala marschen. Hon kände att hon bara var tvungen att göra något.

”Men det viktigaste är vad som händer efteråt”, säger Brit, som just startat en icke-vinstdriva­nde organisati­on, Missoula Interdisci­plinary Science League, för att bygga broar mellan forskare och allmänhete­n. En gång i månaden ska de arrangera föreläsnin­gar i barer, astronomik­vällar och visningar av dokumentär­filmer.

– Många forskare är instängda på sina labb, men om man är såväl vetenskaps­kvinna som utåtriktad så har man ett ansvar att tala med folk. Även om det bara är över en öl på krogen, säger Brit.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MATTIAS LUNDBLAD ?? PINSAMT. Michele Shannon är lärare på Winthrop Elementary School i New London, Connecticu­t. Hon planerar att åka till marschen i Washington för att visa sin åsikt om Trumps nedskärnin­gar som gör det obehagligt att vara amerikan.
FOTO: MATTIAS LUNDBLAD PINSAMT. Michele Shannon är lärare på Winthrop Elementary School i New London, Connecticu­t. Hon planerar att åka till marschen i Washington för att visa sin åsikt om Trumps nedskärnin­gar som gör det obehagligt att vara amerikan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland