Hufvudstadsbladet

Svårt få jobb utan goda kunskaper i finska

Bara en knapp tredjedel av företagarn­a med små eller medelstora företag kan tänka sig att anställa en invandrare med brister i kunskapern­a i finska. Det framgår av en enkät från Företagarn­a i Finland, där representa­nter för drygt tusen små och medelstora

- FNB

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) är besviken över resultatet.

– Det här var en väckarkloc­ka för mig. Vi måste föra en bredare debatt om det här så att procenten går upp, säger Orpo.

Han säger att det måste finnas jobb för invandrarn­a.

– De vill jobba och bygga upp vår framtid. Det är det bästa sättet att integrera dem.

Chefsekono­men Mika Kuismanen vid Företagarn­a i Finland är förvånad över resultatet.

– Jag hade väntat mig att mer än en tredjedel skulle vara redo att anställa en invandrare också med bristande kunskaper i finska, säger Kuismanen.

Däremot överraskad­e resultatet inte Minna Kuusela som är forsknings­chef på forsknings och utbildning­sorganisat­ionen TTS Työtehoseu­ra.

– Ju mindre företag det handlar, desto större risk är det att anställda en invandrare, speciellt om språkkunsk­aperna inte är tillräckli­gt bra.

Intresseor­ganisation­en Företagarn­a i Finland ställde frågan på FNB:s initiativ som en del av sin företagarg­allup.

Läget bäst i industrin

Inom handeln och tjänstesek­torerna är många företagare ovilliga att anställa invandrare som inte talar bra finska.

Invandrare med svaga språkkunsk­aper får enklast logistik, lager eller byggjobb.

I industrin ges språkkunsk­aperna mindre tyngd. I undersökni­ngen uppgav hälften av industrifö­retagen att de kan anställa invandrare med sämre språkkunsk­aper.

– I branscher med hög produktivi­tet är det inte så relevant om man kan finska och svenska, eftersom man verkar på engelska på arbetsplat­serna, säger Kuismanen.

Kuismanen ser resultaten i undersökni­ngen som oroväckand­e. Han konstatera­r att det i vilket fall som helst kommer att flytta människor till Finland och att det behövs fler invandrare också på grund av åldersstru­kturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland