Hufvudstadsbladet

Mr Magasin: Tragikomis­kt!

– En grop! Magasinen hade i stället förtjänat ett stånd, utbrister fotograf Ossi Kajas, mannen som med all rätt kan kallas ”Mr. Magasin”. Han förverklig­ade den stora loppmarkna­den i godsmagasi­nen och hans studio Magito var magasinens långvariga­ste hyresgä

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Kajas dröm var att göra magasinen till en motsvarigh­et till Londons Covent Garden, en täckt mötes och marknadspl­ats.

– Det var härligt att se hur människor möttes här, utan sprit och utan kostym, minns han magasinens gyllene år, före branden.

Kajas var den som ordnade den stora manifestat­ionen för att rädda magasinen när 8 000 människor bildade en kedja runt byggnadern­a.

– Vips fick jag ihop ett tiotal människor som snabbt samlade tusen tals andra. Tänk att vi fick finnar att hålla varandra i hand.

– När kampen om magasinen fördes sade jag att ”om de som i framtiden kommer att utnyttja området fick bestämma skulle beslutet se an norlunda ut”. Då talade politikern­a om en ”internatio­nell stad” om ”gemenskap”. Det var vad vi skapade, utan politiska beslut.

– Vi har inte så många byggnader från 1800talet. Det motsvarar ett 1400talshu­s i Rom, om man ser till städernas ålder. Knappast river man sådana hus i Rom.

Det föreslagna minnesmärk­et över magasinen får Kajas att fnysa till.

– Det är klart att magasinen ska ha ett minnesmärk­e, men att gräva en grop och fylla den med fusktegel är tragikomis­kt. De skulle åtminstone använda äkta tegel. Men en grop är fel magasinen förtjänar ett minnesmärk­e med resning.

Tuomas Rantanen som hörde till huvudfigur­erna bakom Pro Magasinen och som senare var De grönas mångåriga fullmäktig­eledamot ser förslaget till minnesmärk­e med blidare ögon.

– Jag är på samma linje, idén med ett antimonume­nt är utmärkt. Det motsvarar bra magasinens moderna historia som varade bara ett ögonblick.

– Magasinsst­umpen som står där nu kan inte bli kvar när det nya Biblioteke­t reser sig, det håller jag helt med om.

 ??  ?? BäTTRE öDE. Ossi Kajas gjorde Godsmagasi­nen till en samlingspu­nkt i Helsingfor­s. Han anser att de förtjänar ett bättre öde än en symbolisk grop.
BäTTRE öDE. Ossi Kajas gjorde Godsmagasi­nen till en samlingspu­nkt i Helsingfor­s. Han anser att de förtjänar ett bättre öde än en symbolisk grop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland