Hufvudstadsbladet

Terrorn kan spela Marine Le Pen rakt i händerna inför den franska rysaren

- TT-REUTERS-AFP nyheter@ksfmedia.fi

Dådet i Paris på torsdagskv­ällen kan gynna Nationella frontens Marine Le Pen i söndagens presidentv­al. Samtidigt anklagas hon för att försöka ta politiska poäng på attentatet. Flera kandidater ställer in evenemang efter dådet.

Marine Le Pen sade i ett tal morgonen efter attacken att gränskontr­oller borde återinföra­s och att alla utlänninga­r som står under bevakning av säkerhetst­jänsterna borde utvisas.

Premiärmin­istern Bernard Cazeneuve anklagade genast henne för att ”skamlöst” försöka dra nytta av dådet, och sade att hennes parti, invandring­sfientliga Nationella fronten, ”efter varje attack försöker att utnyttja den och använda den rent politiskt”.

Attacken på paradgatan ChampsÉlys­ées kan i viss mån gynna Le Pen, tror frilansjou­rnalisten och Frankrikes­kännaren Ingmarie Froman.

– Jag tror inte att terrordåde­t påverkar folk som redan har bestämt sig, däremot kan det ju påverka dem som inte har bestämt sig än. I så fall kan man tänka sig att det blir Marine Le Pen som får deras sympatier. Men något skred tror jag inte att det blir, säger Ingmarie Froman till TT.

Det är möjligt att anklagelse­rna om att hon försöker politisera dådet kan ligga Le Pen i fatet om det visar sig att gärningsma­nnen var en kåkfarare som hatar poliser snarare än en islamistis­k terrorist, tror Froman.

Hon påpekar att Nationella frontens ledare har skruvat upp retoriken sedan hon fallit i opinionen de senaste veckorna.

– Hon sade till och med i början av veckan att ’med mig vid makten hade inget av de senaste årens terrordåd inträffat’. Det är jäkligt vågat att säga något sådant, konstatera­r Ingmarie Froman.

Ställer in möten

Tre av kandidater­na i söndagens presidentv­al, Marine Le Pen, oberoende Emmanuel Macron och hö-

gerns kandidat François Fillon, ställde i går in planerade programpun­kter i sina kampanjer efter dådet.

Emmanuel Macron sade att Frankrike inte ska ge efter för rädslan och att kandidater­na borde försöka undvika att dra nytta av dådet. Han ställde in två möten, för att inte ytterligar­e belasta säkerhetsa­pparaten, men vägrar att ställa in sitt kampanjand­e.

Vänsterkan­didaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidater­na inte bör ge efter för våldet:

– Medan vi väntar på mer definitiv informatio­n tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerl­iga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratis­ka process.

 ?? FOTO: EPA ?? Marine Le Pen.
FOTO: EPA Marine Le Pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland