Hufvudstadsbladet

Esset i rockärmen i det ovissa valet: Hustrun Brigitte

- ANNIKA HäLLSTEN

Emmanuel Macron ligger fortfarand­e bra till inför det franska presidentv­alet i morgon. Ett av hans starkaste trumfkort är hustrun, Brigitte Trogneux, 24 år äldre än han.

Om Emmanuel Macron väljs till Frankrikes president kommer hans hustru Brigitte att bli sensatione­llt annorlunda än landets tidigare presidentf­ruar. Förmodlige­n blir hon också synligare.

Medan fruarna Danielle Mitterrand, Bernadette Chirac och till och med Carla Bruni som är gift med Nicolas Sarkozy, höll en låg profil har Brigitte Trogneux synats vid sin mans sida under hela valkampanj­en – solbränd, vackert friserad och alltid omsorgsful­lt stajlad.

Modemagasi­nen har nogsamt analyserat garderoben som är rätt modig för en kvinna i hennes ålder – Brigitte Trogneux gillar minikjolar, läderbyxor och högklackad­e skor. Solglasögo­n och en dyr handväska är ständiga attribut.

Intresset för henne har manifester­ats i stigande upplagor för de tidskrifte­r som placerat henne på förstasida­n.

Skandal i Amiens

Romansen mellan Emmanuel Macron och Brigitte Trogneux orsakade skandal när den briserade. Han var 16 år och elev i Amiens i norra Frankrike, hon var 40 år och hans lärarinna. Romansen tog fart efter att Trogneux regisserat sin unge elev i en skoluppsät­tning där han spelade fågelskräm­ma. Men hon var gift och trebarnsmo­r.

Macrons föräldrar, som trott att sonen uppvaktat lärarinnan­s dotter, blev så upprörda att de skickade i väg honom till Paris, i hopp om att han där skulle glömma kärleken, eller förälska sig i någon annan. Sonen lydde men svor på att åter vända till Amiens och gifta sig med sin Brigitte, vilket han gjorde.

Romansen återupptog­s när Emmanuel Macron fyllt 18 år. Paret gifte sig 2007. Vid det laget hade familjen och grannarna accepterat förhålland­et vilket Macron tackade för i sitt bröllopsta­l:

”Vi är inte ett helt vanligt par, om det nu finns sådana. Men att vi nu står här är tack vare er. Och jag vill särskilt tacka Brigittes barn...”

Brigitte Trogneuxs inflytande över sin mans presidentk­ampanj lär inte kunna överskatta­s. Hon har varit en aktiv rådgivare både vad gäller Emmanuel Macrons valtal och hans agenda och han har prisat henne offentligt.

”Om jag väljs, eller ursäkta, när vi väljs, kommer hon att vara med och få en roll och en position”, sade Macron i ett tal han höll i Paris i mars.

”Jag har henne att tacka för mycket. Hon hjälpte mig att bli den jag är i dag.”

Brigitte Trogneux är i dag 63 år. Åldersskil­lnaden på 24 år mellan henne och Emmanuel Macron är lika stor som den mellan Donald och Melania Trump, men i omvänd ordning.

I likhet med sin man kommer Brigitte Trogneux från en borgerlig miljö. Den förmögna familjen Trogneux driver en berömd chokladfab­rik i Amiens.

Under valkampanj­en har Emmanuel Macron tvingats dementera rykten om att han skulle vara homosexuel­l. Men han har inte varit rädd för att tackla frågor om studenten som gifte sig med sin lärare.

”Otvivelakt­igt är det så att vi inte är en vanlig familj”, konstatera­de Macron vid ett valmöte i våras, som vanligt med hustrun vid sin sida.

 ?? FOTO: EPA/ETIENNE LAURENT ?? STäNDIGT TILLSAMMAN­S. Emmanuel Macron har fört sin valkampanj med hustrun Brigitte vid sin sida.
FOTO: EPA/ETIENNE LAURENT STäNDIGT TILLSAMMAN­S. Emmanuel Macron har fört sin valkampanj med hustrun Brigitte vid sin sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland