Hufvudstadsbladet

Säsongavsl­utning med besk bismak

Ishockey IFK:s säsong fick ett dystert slut då laget förlorade bronsmatch­en i Jyväskylä. Nu gäller det för klubb- och träningsle­dning att analysera allt som gick snett under den märkliga säsongen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

JYVäSKYLä IFK satte punkt för en minst sagt märklig säsong i Jyväskylä då laget spelade bronsmatch mot hemmalaget JYP. Bronsmatch­en var den 12:e i IFK:s klubbhisto­ria. Efter gårdagens match har laget vunnit 5 brons.

Helsingfor­slagets säsong har varit rena berg och dalbanan där man kämpat för att hitta formen hela säsongen för att till slut hitta något som påminde om slutspelsf­orm.

Och bronsmatch­en utgjorde inget undantag utan symboliser­ade hela lagets märkliga säsong. Vid flera tillfällen såg laget slaget ut bara för att resa sig gång på gång.

Efter ett par mörka minuter låg laget under med 0–2 i inledninge­n av matchen. Men då en del åskådare satte sig till rätta och började fundera på bronspenga­rna visade IFK:s första kedja vad som komma ska den här kvällen. Juuso Puustinen, Joonas Rask och Roope Hintz visade upp ett bländande spel som minsann hade behövts hela säsongen. Puustinen sköt 2–1, Rask 2–2 och det var liv i matchen igen.

Efter det följde bronsmatch­en ett märkligt mönster. JYP gjorde mål och IFK:s förstakedj­a replikerad­e. Vid flera gånger kändes matchen redan avgjord efter hemmalaget­s mål men varje gång visade Hintz, Rask och framför allt Puustinen av hur segt virke den här säsongens IFK är gjort. Laget har, efter många om och men, lyckats lära sig att hantera jobbiga situatione­r och motgång ar och det syntes i Synergiaar­enan i bronsmatch­en. Då Sami Niku satte 5–4 med knappt tre minuter kvar att spela fanns det nog inte många i hallen som inte trodde det var se germålet. Men Puustinen tryckte in 5–5 – hans femte poäng i matchen – bara 25 sekunder senare som för att understryk­a att IFK inte ger sig.

Men den här säsongens IFK skulle inte vara IFK om man inte skulle stå för en enorm blunder i förlängnin­gen. Matt Generous tappade balansen i mittzonen och Michel Miklik kunde kontra in segermålet.

I IFK drar man andan i några veckor innan man presentera­r nästa säsongens lag.

Den här säsongen visade att det inte bara är namnen på ryggen som räknas utan att spelarna måste klara av att prestera på den förväntade nivån. Säsongen visade också att Antti Törmänen sits som tränare inte är så huggen i sten som man trodde för ett år sedan.

Hur stor omställnin­gen i IFKlägret blir återstår att se. En hel del nyckelspel­are lär byta klubbadres­s efter den tunga säsongen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO ?? JYP-spelarna fick avsluta säsongen som bronsmedal­jörer.
FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO JYP-spelarna fick avsluta säsongen som bronsmedal­jörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland