Hufvudstadsbladet

Mandelkaka­n versus Marine

- Vasabladet

Stalltipse­t hittills har varit att första omgången i det franska presidentv­alet nu på söndag kommer att resultera i två vinnare: Mandelkaka­n och Marine.

Att tänka på Emmanuel Macron som en mandelkaka underlätta­r när man vill komma ihåg hans namn. Det typiskt franska bakverket med mandelmjöl som huvudingre­diens heter makron på svenska, macaron på franska.

Macron är en tidigare socialist som så sent som i april i fjol grundade ett eget parti. Det har det uppfordran­de namnet En Marche! (Framåt marsch!) och beskrivs av partiledar­en själv som en progressiv, sociallibe­ral rörelse som välkomnar folk både vänsterifr­ån och högerifrån.

Marine är förstås Marine le Pen, högerextre­ma Nationella Frontens anförare. En nertonad variant av sin betydligt extremare far, partiets grundare.

Mandelkaka­n och Marine, båda med ett understöd på dryga 20 procent, skulle sedan göra upp i andra valomgånge­n den 7 maj. Där förväntas en klar majoritet av fransmänne­n sluta upp kring Macron.

Men den allra senaste tiden har en herre som framstår som Marine le Pens motpol i den motsatta ändan av den politiska skalan, långt till vänster, rört till det. Namnet är Jean-luc Mélenchon. Han är Europaparl­amentarike­r och tidigare viceordför­ande i vänsterpar­tiet Parti de Gauche. Han framstår som en showman med vass tunga och en viss svaghet för populistis­ka utspel.

Mycket nytt, mycket osäkert i ett val som kommer att få betydelse inte bara för Frankrike utan också skicka svallvågor ut över hela EU, redan uppskakat av brexit.

Tre av kandidater­na represente­rar alltså olika schatterin­gar av vänster. Högersinna­de men inte högerextre­ma fransmän har inget bra alternativ efter att luften gick ur Fillon. En hacka på att det blir mandelkaka­n som kommer att smaka bäst.

Frankrikes presidentv­al reflektera­r en splittrad dagspoliti­k.

Iltalehti

Kreeta Karvinen om att spänningen stiger inför det franska valet. Viveca Dahl inför den första omgången i franska valet.

Om rösterna i landskapsv­alet fördelas som i kommunalva­let är Finland stadigt i Centerns grepp. Ilta-Sanomat om att Centern har vunnit över Samlingspa­rtiet i deras interna kamp.

 ?? lEHTIKUVA/AFP PHOTO/GABRIEl BOUYS ??
lEHTIKUVA/AFP PHOTO/GABRIEl BOUYS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland