Hufvudstadsbladet

Stenplatto­r utan budskap

- HELEN KORPAK

Det kunde ha blivit pretentiös­t, men Frank Brümmels försök att inte säga någonting alls är intressant, skriver Helen Korpak. Konstrecen­sion

●●Frank Brümmel: Good Times.

Galleria Sculptor, Södra kajen 12. Till den 30.4. ■ På en maskeradfe­st jag besökte för inte så länge sedan var en illustratö­r utklädd till sin största rädsla: det tomma, vita pappret. Frank Brümmels utställnin­g Good Times får mig att undra vad konstnären känner när han slår sitt första slag mot den tomma stenytan. En större ängslighet än den som snart kanske ska förstöra ett pappersark? Eller en känsla av makt?

Good Times är monumental. Tunga verk, stora verk. Sten. Maffiga metallstru­kturer som stafflier. Traditione­n som konstant gör sig påmind när associatio­nerna fladdrar upp kring konstverke­n. Tankarna går än till gravstenar, än till forntida plattor med kilskrift. Men Brümmel flirtar inte med sitt mediums tunga historia. I Good Times finns inga självklara referenser till stenplatto­rna med de tio budorden eller till Rosettaste­nen, inga uppenbara nickningar till antikens stenhuggni­ngar. Tvärtom.

Stenarna, råmaterial­en, är maskulina i sin brutalitet och grovhet. De är respekting­ivande i sin ålder på miljontals år, och relativt dyrbara som material. Med detta leker Brümmel. Hans stenhuggni­ng är sirlig men samtidigt lite försiktig. I triptyken Good Prospects har Brümmel huggit ut en hunds viftande svans på den nedersta stenplatta­n, på ett sätt som närmast kan beskrivas som en liten animation. I andra verk finns små detaljer av bladguld eller små bitar marmorplat­ta. Allt är omsorgsful­lt och omständlig­t utfört med eftertanke, men utmynnar i ett nonsens som inte utger sig för att vara djupsinnig­t eller enastående.

Metoden ger mening

Den ryska konstnären Egor Kraft har i sitt verk URL Stone från 2015 likt Brümmel också närmat sig stenhuggni­ng med ett modernt grepp, men inte kunnat hålla sig från att använda stenen som symbol för tiden. Krafts marmorplat­ta är ingraverad med adressen till en Wikipedias­ida som visar fotot URL Stone – en loop mellan konstverk och internet. Det är fyndigt och lite melankolis­kt, men också förväntat. Brümmel åstadkomme­r i sina verk det oväntade genom att helt enkelt göra vad han vill med de dyrbara stenar som utgör hans duk. Bokstävern­a han skriver i stenen utgör meningar som stampar på stället och är snudd på töntiga: ”The Clown Is Good” eller ”Smoking AA Batteries”. Noggrant uthugget.

Det är inte speciellt intressant eller ens poetisk text, men materialet och metoden ger det ett slags mening. Själva konceptet bakom Good Times – att medvetet låta bli att försöka säga något djupsinnig­t och se vart det leder – fungerar. Vad som kunde ha varit bara pretentiös­t är intressant, och som bäst snudd på förtrollan­de.

 ?? FOTO: TITUS VERHE ?? INGA REFERENSER. I Frank Brümmels utställnin­g Good Times finns inga självklara referenser till stenplatto­rna med de tio budorden eller till Rosettaste­nen – tvärtom.
FOTO: TITUS VERHE INGA REFERENSER. I Frank Brümmels utställnin­g Good Times finns inga självklara referenser till stenplatto­rna med de tio budorden eller till Rosettaste­nen – tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland