Hufvudstadsbladet

Bokmässans vd: ”Lagen drar gränsen”

Högerextre­mism Flera utställare på Bokmässan i Göteborg ifrågasätt­er återigen Nya Tiders närvaro vid årets mässa. Bokmässans vd Maria Källsson säger att alla åsikter är välkomna, så länge inga lagbrott begås.

- PATRICK STANELIUS/TT

Det var i tisdags som Per Almgren, vd på Natur och Kultur, skrev ett brev till Maria Källsson i vilket han undrade hur Bokmässan ser på en film, gjord av en högerextre­m organisati­on, innehållan­de uppmaninga­r om att söka upp och skrämma journalist­er.

Tidskrifte­n Expo har rapportera­t att en av personerna bakom filmen är redaktör på den högerextre­ma tidningen Nya Tider och filmen försvarade­s senare av sajtens chefredakt­ör Vávra Suk.

Men filmen i sig är inte skäl nog att stänga Nya Tider ute från Bokmässan, säger Maria Källsson:

– Vi har tittat på den här filmen och vi tar naturligtv­is avstånd från den. Den är osmaklig och stötande på många sätt. Men vi har låtit granska filmen och har fått experthjäl­p. Den har inte lett till någon polisanmäl­an och det finns ingenting rent brottsligt kopplat till den utställare­n vi har hos oss i dag.

– Vi har lagar i det här landet och en polisiär verksamhet som gör det här på ett föredömlig­t sätt, och därför förhåller vi oss till dem. För oss går gränsen vid svensk lag.

Demokratis­k arena

När det blev klart att Nya Tider fick ställa ut på Bokmässan i fjol riktades hård kritik mot mässan och Maria Källsson. Beskedet att Nya Tider ställer ut på Bokmässan i år igen har redan lett till att förlaget Ersatz och författare­n och förintelse­överlevare­n Hédi Fried bojkottar arrangeman­get.

Maria Källsson säger att de som inte vill närvara har rätten att fatta det beslutet, men att Bokmässan är en demokratis­k arena för fria åsikter:

– Då måste det få vara så att även om vi inte delar åsikterna så kan de få förekomma. Annars har vi missuppfat­tat vårt uppdrag. Skulle det i teorin kunna innebära att exempelvis Nordiska motståndsr­örelsen kan ställa ut på Bokmässan om de startar förlag? – En bokmässa som förvandlas till en tummelplat­s för högerextre­mister, jag ser inte att det är någonting som skulle kunna hända. Nya Tider har i dag presstöd och agerar som en tidskrift men har åsikter som vi kraftigt vänder oss emot. Men en organisati­on som Nordiska motståndsr­örelsen är en kamporgani­sation som ser våld som en lösning på samhällspr­oblemen. De skulle aldrig kunna ställa ut hos oss, inte ens om de startar förlag.

”Ta kampen”

Maria Källsson uppmanar i stället alla som värnar demokratin att visa det genom att närvara på Bokmässan:

– Jag respektera­r att alla har sina sätt att tackla de stora problemen som demokratin möter när antidemokr­atiska krafter ger sig in på en sådan här arena.

– Den här lilla aktören – deras yta på golvet motsvarar inte ens en promille av hela Bokmässans yta – lyckas slå in en kil mellan oss som står enade i det här demokratis­ka samhället och som står upp för demokratin. De uppnår därigenom sina syften. Så min uppmaning är: ta kampen för demokratin och var här.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? VAD GöRA? Den högerextre­ma tidningen Nya Tiders närvaro vid årets bokmässa i Göteborg väcker, liksom i fjol, starka reaktioner.
FOTO: ARKIVBILD VAD GöRA? Den högerextre­ma tidningen Nya Tiders närvaro vid årets bokmässa i Göteborg väcker, liksom i fjol, starka reaktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland