Hufvudstadsbladet

Tiensuu går från klarhet till klarhet

- ANNA PULKKIS

Konsertrec­ension

●●Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Truls Mørk, cello; dirigent Susanna Mälkki. Madetoja, Bloch, Tiensuu, Ravel. Musikhuset 20.4. ■ Jukka Tiensuus (f. 1948) kompositio­ner präglas av en exceptione­ll klarhet och säkerhet, en vetskap om vad han vill uttrycka och hur han ska göra det – dessutom ofta med en glimt i ögat. Som en bekräftels­e på detta var orkesterve­rket Sinfoniavi­is, som stadsorkes­tern uruppförde i torsdags, ett utsökt jobb från den första tonen till den sista.

Verket började medryckand­e intensivt med en tät klang och en textur där enstaka ljud utvidgade sig till harmonier och krympte igen. Snart påminde musiken om en fågelflock eller ett fiskstim, som byter riktning och form utan att skingras. Tiensuu kan även konsten att använda orkestern som ett enda stort instrument med hjälp av omfattande gester som börjar i en instrument­grupp och fortsätter i de andra.

Skillnader­na mellan verkets fem satser (Downbeat, Hibeat, Offbeat, Lobeat, Upbeat) berodde på både karaktär och klangfärg. Den skimrande diskantbet­onade andra satsen, varpå violinsolo­t satte en guldkant, stod i tydlig kontrast mot den första.

Verkets titel uppmuntrar att dra parallelle­r till symfonigen­ren. Tredje satsen med de nyckfulla rytmerna och den lekfulla lilla melodin förde osökt tankarna till ett scherzo, medan den femte satsen, som växte fram ur ett repetitivt motiv, utgjorde en rörlig final.

Japanska förtecken

Annars hade konserten en underton av exotism. Kvällen inleddes med en liten (alldeles för liten!) smakbit ur Leevi Madetojas (1887–1947) Okon Fuoko, första satsen ur orkestersv­iten som stadsorkes­tern uruppförde för 90 år sedan. Musiken är ursprungli­gen komponerad för en balettpant­omim med japanska förtecken.

Norska cellisten Truls Mørk, en bekant gäst i Helsingfor­s, imponerade i Ernest Blochs (1880–1959) Schelomo. Musiken i den 1916 komponerad­e rapsodin för cello och orkester är lidelseful­l och svårmodig, överlag senromanti­sk med tongångar inspirerad­e av hebreisk musik.

Solostämma­n föreställe­r kung Salomo, och i Mørks händer kan cellon sannerlige­n tala och sjunga. Tolkningen var väldigt elegant och samarbetet mellan de olika parterna alert.

Den fina konserten avslutades med Maurice Ravels (1875–1937) andra orkestersv­it ur baletten Daphnis och Chloé. Här, liksom även i Okon Fuoko, hade blåsarna en framträdan­de roll med njutbara resultat.

Susanna Mälkki och hennes orkester lyckades med den svåra uppgiften att fylla Musikhuset­s stora sal med förföriska klangmasso­r, och mottagande­t var entusiasti­skt.

 ?? STéPHANE DE BOURGIES
FOTO: ?? CELLIST. Norska cellisten Truls Mørk, en bekant gäst i Helsingfor­s, imponerade i Ernest Blochs (1880– 1959) Schelomo i Musikhuset.
STéPHANE DE BOURGIES FOTO: CELLIST. Norska cellisten Truls Mørk, en bekant gäst i Helsingfor­s, imponerade i Ernest Blochs (1880– 1959) Schelomo i Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland