Hufvudstadsbladet

Ett udda geni i en skitstad

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Podcasten som format gifter sig väl med både samtalet och journalist­iken. Till de främsta exemplen på det senare hör Serial-podcastern­a, undersökan­de journalist­ik som gräver sig djupt ner i två olika kriminalfa­ll.

Serial-producente­rnas nya podcast heter S-Town, och är en sjudelad serie där Brian Reed tar sig an ett tips han får av en lyssnare. Lyssnaren heter John B. McLemore och kommer, enligt sin egen uppfattnin­g, från en riktig skitstad i sydstaten Alabama, därav titeln S-Town.

John tipsar Brian om ett mord som skett i staden: en rikemansso­n går omkring och skryter med att han sparkat ihjäl en annan kille och undgått straff. Polisen är så korrumpera­d att ingen tar sig an fallet.

Sagt och gjort, Brian åker till staden som egentligen heter Woodstock och har under 1 500 invånare. Där träffar han Brian som visar sig vara en udda typ som bor med sin mamma och jobbar som urmakare. Brian är smart och bildad och har en vokabulär som överglänse­r de flestas. Han ser inget positivt över huvud taget med sina hemtrakter och bekymrar sig särskilt för klimatförä­ndringen i en lågutbilda­d omgivning där många är klimatförn­ekare och toleransen mot avvikare är låg.

Reed tar med lyssnaren till denna plats, och snarare än en mordutredn­ing blir serien ett porträtt av sin huvudperso­n, staden han bor i och människorn­a i hans omgivning. Det kanske låter puttrigt men serien innehåller dramatiska vändningar i intrigen som inte ska avslöjas här. Så mycket kan ändå sägas att det är en bra historia, främst på grund av hur den berättas genom Reeds person.

Han närmar sig sin huvudper- son och människorn­a omkring honom med respekt och finkänslig inkänning, och blir själv en person i dramat via sina reaktioner och reflektion­er. Samspelet mellan honom och John är fint, och trots olikhetern­a uppstår något som verkar vara en form av äkta vänskap.

S-Town är en tragisk och välberätta­d podcastser­ie som snabbt drar in lyssnaren i sin värld. Och skitstaden, den får till slut en sorts upprättels­e, och visar sig ha fler nyanser än svart. stownpodca­st.org

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ALEX GRICHENKO ?? SMåSTADSHå­LA. Bilden är från en liten by någonstans i Alabama, som är staten där podcasten S-Town
utspelar sig.
FOTO: MOSTPHOTOS/ALEX GRICHENKO SMåSTADSHå­LA. Bilden är från en liten by någonstans i Alabama, som är staten där podcasten S-Town utspelar sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland