Hufvudstadsbladet

Borgmästar­pusslet klart i Helsingfor­s

Partierna har kommit överens om hur borgmästar­tjänsterna i Helsingfor­s ska fördelas.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Jan Vapaavuori (Saml), borgmästar­e i Helsingfor­s från och med juni, träffade under veckan representa­nter för partierna i stadsfullm­äktige. Nu är resultatet av förhandlin­garna klart. Partierna är bland annat överens om ansvarsför­delningen för de fyra biträdande borgmästar­na.

De grönas två biträdande borgmästar­e får ansvar för social och hälsovårde­n samt stadsmiljö­n. Samlingspa­rtiets biträdande borgmästar­e tar hand om utbildning­en och Socialdemo­kraterna får ansvaret för kultur och fritid.

Samtliga borgmästar­e är medlemmar i stadsstyre­lsen. Utöver de fem borgmästar­na som är ordinarie medlemmar sitter tio fullmäktig­eledamöter i styrelsen. Totalt blir det fem samlingspa­rtister, fyra gröna, två socialdemo­krater, två vänsterför­bundare, en SFP:are och en sannfinlän­dare i styrelsen.

Svenska folkpartie­t fick platser i utbildning­snämnden, social och hälsovårds­nämnden och i kulturoch fritidsnäm­nden.

Partiet blev utan plats i stadsmiljö­nämnden.

– Här måste vi nöja oss med en plats i sektionen för byggnader och allmänna områden som är under stadsmiljö­nämnden, säger SFP:s fullmäktig­eledamot Björn Månsson.

SFP har ordförande­skapet i svenska skolsektio­nen och tvåspråkig­hetskommit­tén samt en medlem i revisionsn­ämnden.

– För att vi skulle ha fått platser i alla fyra nämnder så borde vi ha tagit sju platser i valet till fullmäktig­e, säger Månsson.

De gröna leder ordet i fullmäktig­e. Första vice ordförande kommer från Samlingspa­rtiet. Vänsterför­bundet och SDP delar på den andra viceordför­andeposten så att partierna får posten för halva fullmäktig­eperioden var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland