Hufvudstadsbladet

Simhall totalrenov­eras igen

Slarvbygge Renovering­en av Hagalunds simhall har blivit en långkörare i Esbo. Efter totalrenov­eringen som blev klar 2005 har problemen hopat sig. Nu måste hallen renoveras på nytt.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Renovering­en av Hagalunds simhall i Esbo är en i raden av många renovering­ar där kostnadern­a skjutit i höjden. Efter en totalrenov­ering som blev färdig 2005 måste hallen totalrenov­eras på nytt.

– En skandal, säger SDP:s fullmäktig­eledamot Leena Luhtanen.

Efter en tvåårig totalrenov­ering och utvidgning, som blev färdig 2005 och kostade 9 miljoner euro, öppnade Hagalunds simhall. 2008 belönades renovering­en med Europeiska unionens kulturarvs­pris för skicklig restaureri­ng. Renovering­en visade ändå sig vara ett slarvbygge. Kaklen hölls inte på plats, bassängen läckte, betongkons­truktioner­na var skadade och luftkondit­ioneringen bristfälli­g.

– Renovering­en gjordes enligt Museiverke­ts direktiv. Ytorna blev fina, men under dem har man slarvat, sade simhallsch­efen Ari Jaakkola tidigare i vår till Länsiväylä.

Museiverke­t satte ramar för re noveringen och ställde krav på att de nya kaklen måste vara identiska och i samma storlek som de ursprungli­ga. Simhallen som öppnades 1965 och som är ritad av arkitekt Aarne Ervi är skyddad som ett byggnadshi­storiskt värdefullt hus.

2015 började en ny renovering. I inledninge­n kom det fram att en omfattande renovering krävs, men att man skjuter upp den och att bara små reparation­er görs. I maj i fjol stängdes hallen med löftet om en öppning hösten 2016. Det löftet höll inte. Hallen kräver en ny totalrenov­ering där allt från luftkondit­ionering till rör måste förnyas. Räkningen för den nya reno veringen går på 5–7 miljoner euro. Fullmäktig­eledamot Leena Luhtanen (SDP), som bor i Hagalund, är upprörd över hur staden skött frågan, men är också självkriti­sk. Tillsamman­s med 35 andra ledamöter har hon lämnat in en fullmäktig­emotion som behandlas på fullmäktig­emötet i Esbo i kväll.

– Tjänstemän­nens och politikern­as kontroll har svikit totalt. Notan står skattebeta­larna för. Det är för dåligt att ansvarsfrå­gor göms undan och det här en obehaglig kultur som finns i Esbo, säger Luhtanen.

Från Esbo stads sida har man konstatera­t att planeringe­n av renovering­arna inte varit tillräckli­gt omfattande. Dessutom borde renovering­en ha inletts tidigare. Från stadens sida har man försökt skyffla ansvaret på entreprenö­ren, men i utredninga­r som gjordes 2010 har det inte kommit fram att entreprenö­ren skulle ha misskött sig. Luhtanen är ändå förvånad över att Esbo stad vid en granskning av simhallen 2011 har nonchalera­t ett utlåtande av Tekno logiska forsknings­centralen VTT.

– I VTT:s utlåtande står det att kostnadern­a renovering­en kunde ha hört till entreprenö­ren inom ramen för garantin. Av någon anledning beslöt man att renovering­en ska ske inom ramen för årliga reparation­er som finns budgeterad­e i stadens kassa. Vem tog det beslutet? frågar sig Luhtanen.

Vem som tog beslutet har inte gått att få fram. HBL har inte nått stadens tekniska direktör Olli Isotalo. Nu är en ny anbudstävl­ing i gång och enligt preliminär­a uppgifter ska hallen öppna igen 2019.

– Det är en skandal av gigantiska mått. Så här får det inte gå till, säger Luhtanen.

För att råda bot på bristen på simhallar i Esbo kommer Alberga simhalls utomhusbas­sänger från och med hösten att täckas med lufttrycks­tält.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Renovering­en av Hagalunds simhall har misslyckat­s.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Renovering­en av Hagalunds simhall har misslyckat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland