Hufvudstadsbladet

Dyrt för kommunerna med oavbokade läkartider

I fjol förlorade primärvård­en i vissa kommuner mer än en miljon euro på att patientern­a inte dök upp till läkartider de bokat. En del av förlustern­a får man ändå tillbaka via bötesavgif­ter.

- FNB

Problemet med att patienten inte avbeställe­r sin tid är stort i exempelvis Vanda, där läkarna väntade förgäves på patienten cirka 11 000 gånger i fjol. Priset för väntetiden beräknas vara mer än 1,2 miljoner euro.

Arja Ruponen, chef för förebyggan­de hälsovård i Vanda, säger att en vacker sommardag tvingas rådgivning­släkaren ofta vänta i onödan och så blir det rusning i början av hösten istället.

– Jag önskar att folk skulle vara lite mer ansvarstag­ande när det gäller tjänster som betalas med skattemede­l. Vi skulle inte ha brist på läkartider på rådgivning­en om alla skulle komma till den tid de beställt eller skulle avboka den. Då skulle någon annan få tiden i stället, säger Ruponen.

Enbart när det gäller moderskaps­och rådgivning­stjänstern­a gick Vanda 134 000 euro på minus i fjol.

– Med det skulle man betala en 18 månaders läkarinsat­s. Läkaren kan använda väntetiden till att skriva remisser men om hen redan hunnit sätta sig in i klientens ärende och ropar efter klienten i korridoren kan väntetiden inte användas helt effektivt.

Glömska största orsaken

I Helsingfor­s gick i fjol mer än 9 000 läkartider till hälsocentr­alen och rådgivning­en till spillo. De kostade kring en halv miljon euro.

Helsingfor­s ledande överläkare Raija Puustinen berättar att det motsvarar kring fem läkares insats under ett år.

– Andelen oavbokade tider har varit ungefär densamma i åratal. Antalet är inte stort men det skulle vara viktigt att sänka det. Vi kommer aldrig till noll eftersom folk glömmer bort sina tider, säger Puustinen.

Man har utvecklat olika sätt för att minska på problemet. Man kan till exempel avboka elektronis­kt eller genom att ringa. I Tammerfors har antalet outnyttjad­e tandläkart­ider minskat sedan man införde elektronis­k ärendehant­ering. Men trots e-tjänsten väntade tandläkare­n förgäves nästan 3 500 gånger i fjol.

I bland annat Lahtis använder man sig av sms-påminnelse. Ändå blev över tusen läkarbokni­ngar outnyttjad­e. Kimmo Kuosmanen, överläkare för Lahtis öppenvård, tror att glömska ändå är den största orsaken till att man inte avbokar.

– Jag tror inte det handlar om nonchalans, att man inte ids avboka en rådgivning­stid bara för att det inte kommer en räkning för det, säger Kuosmanen.

Kanske bötesavgif­ter

En arbetsgrup­p som Social- och hälsovårds­ministerie­t tillsatt håller på att göra om lagen om klientavgi­fterna inom social- och hälsovårde­n. Under lupp finns också bötesavgif­terna för bokade tider man inte använder.

Arbetsgrup­pens sekreterar­e, regeringss­ekreterare Johanna Huovinen säger att man diskuterat att höja avgiften men att inga beslut fattats. I dag är den högsta straffavgi­ften 51,40 euro. Kommunerna får bestämma om de uppbär den eller en mindre summa.

–Vi har diskuterat om man på det sättet skulle kunna effektiver­a social- och vårdtjänst­erna. Så att det inte blir några oavbokade tider utan att man får in klienter på dem istället, säger Huovinen.

Ett förslag ska presentera­s för riksdagen våren 2018.

Kommunförb­undets specialsak­kunniga Anu Nemlander tror att kommunerna skulle utnyttja möjlighete­n att höja straffavgi­fterna ifall maxsumman höjs. Många kommuner höjde avgiften till 51 euro när regeringen fattade beslut om tilläggshö­jning 2016.

– I kommunerna upplevde man säkert att det är rättvist. De lät bli att höja flera avgifter men den här ville många höja till max, säger Nemlander.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Tom Sundell jobbar som läkare i Dickursby i Vanda. Under ett år glömmer Vandapatie­nterna att komma till läkaren cirka 11 000 gånger.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Tom Sundell jobbar som läkare i Dickursby i Vanda. Under ett år glömmer Vandapatie­nterna att komma till läkaren cirka 11 000 gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland