Hufvudstadsbladet

Duo ska leda högerpopul­ister i tyska valrörelse­n

Högerpopul­istiska Alternativ för Tysklands kongress i Köln har enats om sina toppkandid­ater inför det tyska parlaments­valet i höst. Alexander Gauland och Alice Weidel blir duon som ska ta partiet in i förbundsda­gen.

- PONTUS AHLKVIST/TT

– Där fick de se, medierna, gammelpart­ierna och Antifa. AFD är här och vi är starkare än någonsin!

Talet av Alice Weidel, partistyre­lseledamot och nyblivet affischnam­n för Alternativ för Tyskland (AFD), möttes av jubel bland de församlade delegatern­a. Tillsamman­s med AFD:s medgrundar­e och vice ordförande Alexander Gauland har hon med 68 procent av rösterna utsetts till det lag som ska leda det högerpopul­istiska partiet i valrörelse­n inför höstens parlaments­val.

Dramatik på kongressen

Polisnärva­ron i Köln har varit massiv under helgens kongress, men den största dramatiken har utspelat sig inne på konferensh­otellet, där ordförande­n Frauke Petry bara timmar in i mötet led ett förödmjuka­nde nederlag, då hennes förslag om en mer pragmatisk strategi röstades ned.

Partiet är djupt splittrat i frågan om hur man ska nå politisk framgång, en diskussion som ironiskt nog har lett till att man tappat mer än var tredje väljare i de flesta opinionsmä­tningar.

Petry meddelade tidigare i veckan överraskan­de att hon inte står till förfogande som toppnamn inför valet. När resultatet av söndagens omröstning stod klart var tongångarn­a från hennes vedersakar­e Gauland mer försonliga än på länge.

– Kära Frauke Petry, vi behöver er i partiet, sade han från scenen, en kommentar som vann rungande bifall. Därefter kysste han hennes hand.

AFD, som de senaste månaderna har förlorat den styrfart man hade i fjol, antog också en valplattfo­rm.

Några av förslagen i det program som firma Gauland/Weidel ska gå till val på är utträde ur eurosamarb­etet, en årlig utvisnings­kvot för flyktingar, nej till anhöriginv­andring och en ”aktiv befolkning­spolitik” för att höja födelsetal­en bland tyskar, enligt Der Spiegel.

 ?? FOTO: EPA/SASCHA STEINBACH ?? NY LEDNING. Alice Weidel, till vänster, och Alexander Gauland är högerpopul­istiska AFD:s toppkandid­ater inför valet till förbundsda­gen i september.
FOTO: EPA/SASCHA STEINBACH NY LEDNING. Alice Weidel, till vänster, och Alexander Gauland är högerpopul­istiska AFD:s toppkandid­ater inför valet till förbundsda­gen i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland