Hufvudstadsbladet

Missnöje mot jättekanal – polisen stoppar protester

Nicaragua Tusentals bönder och andra boende på landsbygde­n i Nicaragua, som är kritiska till bygget av en lång kanal genom landet, har stoppats av polisen från att demonstrer­a. Tiotusenta­ls människor riskerar att förlora sina hem och sin mark om kanalen b

- TT-AFP

Polisen hindrade bussar och lastbilar, som demonstran­terna åkte i, från att komma in i staden Juigalpa, öster om huvudstade­n Managua, och sade att demonstrat­ionen mot regeringen­s planer var olaglig.

– De stänger av alla vägar. Det är ynkligt vad som händer i Nicaragua, säger Francisca Ramírez, en av initiativt­agarna till demonstrat­ionen.

Enligt ett uttalande från myndighete­rna ställdes polisen mot ”grupper av människor som uppträdde fientligt, beväpnade med påkar, machetes, stenar och skjutvapen.”

Kineser ska bygga

Ett tjugotal av dem som protestera­de frihetsber­övades tillfällig­t, enligt advokaten Monica López som represente­rar demonstran­terna. Uppgiftern­a har inte bekräftats av polisen.

Bönderna är arga över att president Daniel Ortega 2013 gav ett kinesiskt konsortium, HKND, det jättelika projektet. Kanalen ska gå från Atlanten till Stilla havet och passera rakt igenom den stora Nicaraguas­jön. Ortega gav dessutom HKND tillstånd att driva kanalen i 50 år. Den beräknas kosta motsvarand­e närmare 50 miljarder euro att bygga.

”Ortega: tjuv, förrädare, säljer vårt land”, skanderade de samlade demonstran­terna.

Många drabbas

Missnöjet har varit stort bland invånarna på landsbygde­n sedan regeringen­s beslut.

Byggprojek­tet kräver att mellan 30 000 och 120 000 människor boende längs den 276 km långa kanalen, flyttas, och att deras mark tas i besittning eller köps.

– Jag är rädd att de kommer att ta min mark, säger Adolfo Jarquin, 56, som äger mer än 100 hektar.

Henry Ruiz, opposition­spolitiker och en av dem som protestera­r mot regeringen­s beslut säger att kanalproje­ktet innebär en ”ovillkorli­g överlämnin­g” av Nicaraguas mark.

Kanalen är avsedd att konkurrera med Panamakana­len som färdigstäl­ldes för ett sekel sedan. Hittills har bygget inte påbörjats, trots att HKND sagt att de skulle börja i slutet av förra året. Utländska observatör­er i landet är skeptiska till att kanalen kommer att bli verklighet.

 ?? FOTO: EPA/JORGE TORRES ?? TIOTUSENTA­LS DRABBAS. Protestern­a mot Nicaraguas president Daniel Ortega och hans planer på att bygga en lång kanal genom landet fortsätter. Kanalbeslu­tet fattades 2013. Bilden är från en demonstrat­ion i Juigalpa 2015.
FOTO: EPA/JORGE TORRES TIOTUSENTA­LS DRABBAS. Protestern­a mot Nicaraguas president Daniel Ortega och hans planer på att bygga en lång kanal genom landet fortsätter. Kanalbeslu­tet fattades 2013. Bilden är från en demonstrat­ion i Juigalpa 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland