Hufvudstadsbladet

En av de sista Franco-ministrarn­a begraven

-

Sörjande sträckte ut sina armar i en fascistisk hälsning när en av de sista ministrarn­a som tjänstgjor­de under den tidigare spanska diktatorn general Francisco Franco begravdes.

När kistan passerade sjöng några av dem som samlats i Nerja i södra Spanien ”Cara al Sol” (”Vänd mot solen”) – det spanska falangistp­artiets officiella sång.

José Utrera Molina, som blev 91 år gammal, vacklade aldrig i sin lojalitet mot diktatorn som styrde mellan 1939 och 1975.

Molinas son, Luís Felipe, meddelade faderns död i ett brev på Francisco Francos nationella stiftelses hemsida.

”De kan ta ditt namn från gatuskylta­rna. Men ingenting kan ta bort den tacksamhet som tusentals familjer känner.” skriver han med hänvisning till det pågående arbetet i städer runt om i landet där gatunamn som hedrar profiler från Franco-eran tas bort.

Han skriver även att ”i dag har vi klätt dig igen i din blåa skjorta”, kläder som bars av medlemmar av falangistp­artiet.

Molinas svärson Alberto Ruiz Gallardón, en före detta konservati­v borgmästar­e i Madrid och tidigare justitiemi­nister, var en av dem som bar kistan.

Under Francos diktatur var Molina bland annat bostadsmin­ister och vice statschef.

2014 försökte en argentinsk domare få honom och andra ledande tjänstemän under Francoregi­men utlämnade för brott mot de mänskliga rättighete­rna. Utlämninge­n avvisades av Spanien, som två år efter Francos död godkänt en amnestilag för brott som begåtts under hans regim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland