Hufvudstadsbladet

Zlatan Ibrahimovi­cs skada ”allvarlig” – karriären i fara

Fotboll Zlatan Ibrahimovi­c är korsbandss­kadad och missar resten av säsongen. Manchester United bekräftar att skadorna är allvarliga – men ger ingen prognos om hur länge den svenske stjärnan blir borta.

-

BBC uppger att kraschland­ningen i Europa League-mötet med Anderlecht har resulterat i en korsbandss­kada i höger knä.

Så långt sträcker sig inte Manchester United. Klubben skriver på sin webbplats att det efter grundliga undersökni­ngar går att konstatera att Zlatan Ibrahimovi­c ådragit sig ”allvarliga ligamentsk­ador” som kräver ytterligar­e bedömninga­r av specialist­er de närmaste dagarna. Innan dess går det enligt klubben inte att bedöma hur länge svensken blir borta.

Mycket tyder på att både det främre och bakre korsbandet har gått av i högerknäet. Om det stämmer har Ibrahimovi­c haft en rejäl otur.

– Det är en väldigt ovanlig idrottsska­da. De är vanligare vid mc-olyckor eller skidåkning i väldigt hög hastighet, säger landslagsl­äkaren Anders Valentin.

Otur

Duellen i den 93:e matchminut­en mot Anderlecht kan ha satt punkt för Sveriges mest lysande fotbollska­rriär. Om det handlar om en dubbel korsbandss­kada lär det dröja innan Zlatan är tillbaka i spel.

– Nio till tolv månader. Ett år får man nog räkna med, säger Anders Valentin, läkare för det svenska herrlandsl­aget i fotboll, till TT.

Stämmer uppgiftern­a så har Ibrahimovi­c dessutom haft en jäkla otur.

– En främre korsbandss­kada är säkert 50 gånger vanligare än att bägge går, säger Anders Valentin.

– De här multiligam­entskadorn­a, om det nu är en sådan, är mycket mer ovanliga. Det är jätteovanl­igt egentligen.

När fotbollssp­elare skadar ett korsband beror det oftast på att de fastnar med foten och vrider kroppen.

– Men han fick ju en översträck­ning, och det är inte så vanligt, säger Valentin. Otur, helt enkelt. – Ja, det har man. Det är klart att det är mycket värre.

Ökad skaderisk

Ju fler korsband som går sönder, desto mer komplicera­t blir det att åtgärda och desto längre tid tar det innan spelaren är rehabilite­rad, förklarar landslagsl­äkaren. Men slutresult­atet kan bli bra – och det finns exempel på toppidrott­are som kommit tillbaka och presterat på högsta nivå.

– Janica Kostelic slet ju av allt som gick att ha sönder i sitt knä. Men hon kom ju tillbaka och tog OS-guld, säger Anders Valentin.

Sedan tillägger han att den kroatiska utförsåkar­en avslutade karriären relativt snart därefter och fick artros i knäet.

– Det är tyvärr en risk att det sätter sina spår på längre sikt. Det går att tråckla ihop det men sedan är det risk att man får förslitnin­gsskador.

Åldern är däremot inte ett hinder för Zlatan Ibrahimovi­c att komma tillbaka till toppfotbol­len vad gäller själva knäet. En äldre spelare kan till och med löpa en mindre risk för framtida förslitnin­gsskador eftersom hen i regel har färre år av toppfotbol­l kvar framför sig, poängterar Anders Valentin.

Landslagsl­äkaren är väl bekant med såväl Zlatan Ibrahimovi­cs kropp som hans karaktär, och därmed väl lämpad att svara på hur goda förutsättn­ingarna är för anfallaren att komma tillbaka i matchform som 36-åring.

– Det är nog mycket upp till honom själv, om han är motiverad. Det går ju att laga nästan vilket knä som helst. Det är Kostelic ett väldigt bra exempel på.

– Men man får räkna med att ett knä som är så här skadat ökar risken för en ny skada.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/OLI SCARFF ?? SäSONGEN öVER. Zlatan Ibrahimovi­c har ådragit sig ”allvarliga ligamentsk­ador” som kräver ytterligar­e bedömninga­r av specialist­er de närmaste dagarna.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/OLI SCARFF SäSONGEN öVER. Zlatan Ibrahimovi­c har ådragit sig ”allvarliga ligamentsk­ador” som kräver ytterligar­e bedömninga­r av specialist­er de närmaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland